Helping animals to survive...

Čet, 16.01.2003 - 00:00 -- nikola.tumbas

SNEG I ZIMA UGROŽAVAJU DIVLJAČ

LOVCI NA "ZIMSKOM ZADATKU"

Verušić 2002.01.16. 13:00 ~ 15:30

Više snimaka pogledajte ovde!

Na teritoriji severne Bačke oko 99.000 hektara zauzimaju lovišta, a tradicija lova je duga i još uvek vrlo omiljena. U šumama i šipražjima ovog terena žive srne, zečevi, fazani, jarebice, lisice, divlje svinje, divlje patke, jastrebovi, sive vrane...Lovište je relativno bogato najvećim delom zahvaljujući dobroj organizovanosti Lovačkog udruženja "Subotička peščara" koje okuplja osam lovačkih društava, a čija je izuzetno važna aktivnost tokom godine upravo briga o obnavljanju divljači. Veco Gregorčić, lovočuvar, inače po zanimanju šumarski tehničar, pored čuvanja i nadgledanja lovišta, tokom ove zime naročito je angažovan upravo na obezbedjivanju hrane za životinje. Hladna zima i visok sneg ostavljuaju divljač bez hrane, i neretko se dogadja da im preživljavanje zavisi samo od lovaca i hrane koju oni ostavljaju po poljima, ili u lovačkim kućama.

Lovačka udruženja uz to brinu i o obnavljanju fonda divljači, pa se tako svake godine kupuje "jato" mladih fazana, odnosno fazanskih pilića. Prošle godine uloženo je oko 25 hiljada eura za njihovu kupovinu. A kupuju se relativno mladi, zatim jedno vreme drže u uzgajalištu u lovačkoj kući, a nakon što odrastu puštaju u polja. Na taj način obezbedjuje se uvek približno konstantan broj fazana, a pravila lova i lovostaja omogućavaju da se i druga divljač zaštiti od istrebljenja. Tako je stalni fond srndaća i srna oko hiljadu grla, te je i lov na njih kontrolisan. Iako postoji uverenje da je puno stranaca koji love na lovištima u Vojvodini, oni nisu baš tako česti ovde, objašnjava Gregorčić. A lov na srndaće svakako nije jeftin sport, pa se tako recimo dogadja da srndać "kapitalac" košta i do 2.500 eura.

Ipak, ekonomija lovačkih društava nalaže da se zbog brige o obnavljanju fonda divljači i njihovoj ishrani preko zime deo sredstava obezbedjuje i iz lovišta, a izvor je upravo ulov divljači. Tokom proleća, kada je sezona lova na srndaće, desetak primeraka je dovoljno da se obezbede sredstva za fazanske piliće, dok se za hranu organizuje proizvodnja sena na površinama koje je lovačkom društvu ustupio "Agrokombinat".

V.Laloš.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search