3D filmovi

Čet, 26.02.2004 - 00:00 -- nikola.tumbas

Sva tri sada prikazana filma na 3D filmskoj večeri (Darko Damir & Damir) u čitaonici gradske biblioteke nastala su u zlatno doba za jugoslovenski jeftini film. Rezultat filmske radionice Želimira Žilnika, kao i tadašnjih aktivnosti kluba ljubitelja umetnosti i nauke plus (KLJUN), dobre volje i entuzijazma raznih pojedinaca. Dva filma urađena pod imenom Damir i Damir inc.

Prvi prikazan crno beli kratki igrani film SOVANJE je horror komedijica o spavanju, žargonski sovanju, i za glavnog aktera ima lokalnu verziju vampira. Neka vrsta čoveka sove koji obitava u krovovima gradske kuće. Danju samo spava a noću sa svojim vernim i suludim slugom tumara po hodnicima ove simbol građevine znane svim lokalnim stanovnicima. Ono što oni ne znaju je kakva sva stvorenja tamo žive. Film je bez reči ali je muziku napisao Dr Fuzz.

Drugi prikazan film je u boji iz produkcije Damir & Damir inc, zove se ANDRIŠKA i deo je D&D triologije dobar, ružan, zao. Ova dokumentarna melodrama je priča o Andriški, njegovom životu na selu, o izgubljenoj ljubavi, Titu i Jovanki, kolonizaciji, propadanju, nemarnosti i dezorijentisanosti kako sela tako i države uopšte. Andriška je 1999 na Jugoslovenskom Festivalu Jeftinog Filma pokupio vecinu značajnijih Drveni Ed nagrada. Jedna od njih je otisla u ruke devojčice Vilhelmine za najbolju žensku ulogu.

ULICA MARKA OREŠKOVIĆA multivizijski je film koji želi da ispriča jednu banalnu priču kroz grad. Glavni akter je ulica koja mirno trpi Grad i Građane. Uprkos svojoj poslušnosti, Grad je cepka na dva dela. Ulica se pobunjuje protiv Grada na taj način što podbunjuje Građane na neposlušnost. U tom trenutku, najhladnijeg dana u godini, Grad šalje svoju TV ekipu da ispita teren...

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search