USPOSTAVLJEN MOST KOMPOSTIRANJA

Uto, 31.05.2005 - 00:00 -- nikola.tumbas

Za zaštitu životne sredine kompostiranje je izuzetno važno. Kao lokalna samouprava moramo stati iza nevladinog sektora i materijalno im pomoći da realizuju svoje ideje, rekao je predsednik opštine Subotica, Geza Kučera, obraćajući se učesnicima seminara koji je održan u palićkom Zoološkom vrtu od 30. maja do 1. juna, te dodao:
- U životu jedne opštine svako ima svoje mesto, pa tako i oni koji žele da što očuvaniju prirodu ostave svojim potomcima. Kompost tim ima dobru volju, ideje, a mi smo tu da budemo njihova podrška u svakom smislu te reči. I ja kompostiram u svojoj bašti i tako se pridružujem akciji smanjivanja otpada. Učesnicima seminara stoji na raspolaganju naše stečeno znanje i iskustvo, mogu ih preuzeti, odneti sa sobom i svima reći da
Subotica zna šta je kompostiranje.
U saradnji sa subotičkim Kompost timom glavni organizator seminara je bilo švajcarsko Udruženje Fridensbruk (Most mira) iz Bazela.
- Nakon tri godine od prvog kontakta u Osijeku, prezadovoljni smo postignutim rezultatima. Naša misija je bila da preko kompostiranja spojimo ratom porušene mostove saradnje između ljudi koji su živeli nekada u zajedničkoj državi, po mnogo čemu sličnoj Švajcarskoj. Povezali smo Suboticu, Osijek i Tuzlu. Veoma sam prijatno bila iznenađena kada sam od gradonačelnika Subotice dobila pismo da dođemo, i mi smo tu. Kompost tim, ta grupa entuzijasta, je uradila maštovite i edukativne aktivnosti, posebno sa decom i mladima, uz neke naše smernice. To je moguće samo uz podršku kakvu im lokalna samouprava pruža, izjavila je Margrit Fankhauser, osnivač organizacije Most mira.
Tridesetak polaznika seminara iz Bačke Topole, Beograda, Bečeja, Vršca, Novog Sada i domaćina, Subotice, su različitih profesija: biolozi, inženjeri pejzažne arhitekture, prosvetni radnici, vaspitači, predstavnici lokalnih samouprava i civilnog sektora, ali i srednjoškolci. Predavači, stručnjaci iz Bazela, Reto Larajd i Diter Simone, su ih na veoma pristupačan i slikovit način obučavali o celokupnom procesu kompostiranja.
- Radna atmosfera i metodi koji se koriste na predavanjima u kombinaciji teorije i prakse su odlični za nas koji smo početnici u kompostiranju. Ovo što su Subotičani uradili je primer drugima kako se sa dobrom voljom mnogo može postići., kaže mr Bojana Božić, iz Opštine Bečej koja će se uključiti u mrežu gradova zainteresovanih za iniciranje smanjivanja otpada procesom kompostiranja.
Po povratku u Bazel članovi Mosta mira će razmotriti sledeće projektne aktivnosti, a sigurno će razmišljati i o ideji organizovanja Kompost - olimpijade u našem gradu.

info:Sneža

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search