Nova srednja škola u Subotici

Pon, 04.09.2006 - 11:00 -- nikola.tumbas

U gradu je danas otvorena nova srednja ekonomska škola GLOBAL u ulici Petra Drapšina.

SUBOTICA DOBIJA PRVU PRIVATNU SREDNJU EKONOMSKU ŠKOLU ZA KVALITETNE KADROVE I PRAKTIČNA ZNANJA

    * UPIS NA ČETIRI SMERA TRAJE DO 15. SEPTEMBRA 2006.
    * NASTAVA NA SRPSKOM I MAĐARSKOM JEZIKU
    * DIPLOMA VAŽI U DOMAĆEM OBRAZOVNOM SISTEMU

Tržište je stiglo i u sistem srednjoškolskog obrazovanja!

Do sada su srednjoškolci mogli da biraju među masom privatnih fakulteta, a sada i subotički osnovci imaju izbor više - 4. septembra ove godine u Subotici (Petra Drapšina 7) otvorena je prva privatna srednja Ekonomska škola "Global".

U susretu sa direktoricom nove obrazovne ustanove u Subotici, Drenkom Bezdradicom, saznali smo kakav je profil ove škole i kakve namere imaju u našem gradu.

 Zbog čega je osnovana nova srednja ekonomska škola u Subotici?


- Analizom postojeće situacije uvideli smo da postoji veliko interesovanje osnovaca u Subotici za upis na smerove ekonomske orijentacije. Takođe, imamo saznanja da u institucijama i privredi postoji potreba za kvalitetnim kadrovima iz ove oblasti. Treće, sigurna sam da možemo pružiti dodatni kvalitet u nastavi. Imamo stručne kadrove iz Subotice i Novog Sada, posedujemo savremen računarski centar i moderno uređene učionice, radiće se u malim grupama, što sve treba da obezbedi temeljnije obrazovanje.


Na koje smerove se osnovci mogu upisati u "Global" školi?

- Upis je u toku i trajaće do 15. septembra ove godine. Prednost je što nema polaganja prijemnog ispita. Upisujemo đake na sledeće smerove: finansijski tehničar, carinski tehničar, pravni tehničar i turistički tehničar. Nastava se organizuje na srpskom i mađarskom jeziku, u skladu sa planom i programom koji propisuje Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije. Inače, škola je počela sa radom rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu, što znači da ispunjava sve zakonom propisane uslove za rad.


      Šta smatrate za prednost privatne srednje ekonomske škole?


- Mi ćemo staviti akcenat na sticanje praktičnih znanja. Odmah da budemo jasni - nije nam ni cilj, ni svrha da prodajemo diplomu bez znanja. Naše su namere da izgradimo kvalitetan kadar koji će odmah znati da radi posao za koji je obrazovan. Uplatom školarine roditelji nisu kupili uspeh, ali kroz individualan pristup svakom đaku, nadamo se da će naši polaznici usvojiti znanja. Inače, godišnja školarina je 1.200 evra u dinarskoj protivvrednosti, plaća se na rate i sem nastave obuhvata i udžbenike i drugu potrebnu literaturu. Od vannastavnih aktivnosti istakla bih obuku za rad na računarima, kao i učenje viših nivoa engleskog jezika. Koliko nam prostor dozvoljava, bićemo otvoreni za ideje koje nam učenici predlože i za druge vannastavne programe. Rad učenika redovno će pratiti psiholog i pedagog radi dalje profesionalne orijentacije učenika.


Ko može da se upiše u "Global" školu?


- To su svršeni osnovci, bez obzira na uspeh. Takođe organizujemo i nastavu za vanredne učenike koji imaju iznad 17 godina, kao i programe dokvalifikacije i prekvalifikacije.


Da li  je diploma koju izdaje Vaša škola validna za dalje školovanje?

- Naša škola će raditi prema planu i programu Ministarstva prosvete Srbije, što znači da svedočanstvo daje prohodnost učenicima, na potpuno isti način kao i državne srednje škole.

 

 

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search