Kako pružiti bezbednost po meri građana i građanki

Uto, 30.10.2007 - 17:28 -- darko.kovacevic

Centar za civilno-vojne odnose iz Beograda (www.ccmr-bg.org) i Otvoreni univerzitet iz Subotice organizovali su u utorak, 30. oktobra u 15 časova opštinski forum na temu „Kako pružiti bezbednost po meri građana i građanki?“.

Cilj organizatora bio je da otvori raspravu sa zainteresovanim građanima Subotice o njihovom viđenju bezbednosti u opštini, kao i o prioritetima za politiku bezbednosti na nacionalnom nivou.

Na forumu su izneta mišljenja da je javna bezbednost nešto više od pukog očuvanja granica države. Građani najviše strahuju za ličnu bezbednost i bezbednost svoje porodice, a mogla su se čuti pitanja u širokom rasponu ugrožavanja bezbednosti, od ekologije, zagađenja vazduha, vode i zemljišta, preko korupcije u državnim organima, pa do organizovanog kriminala.

Jedna od poruka ovog skupa jeste da o ovim pitanjima treba javno govoriti, a postoje NVO, poput Centra za civilno-vojne odnose iz Beograda, koje su otvorene za sugestije građana i čiji je cilj da utiču na državne organe u procesu donošenja zakonskih rešenja kao i u njihovoj primeni. Jedan od iznetih predloga je i osnivanje opštinskog Saveta za bezbednost, kao mogućnosti da se o pitanjima bezbednosti građana govori i rapsravlja češće nego do sada.

Pored  predstavnika Centra za civilno-vojne odnose i Otvorenog univerziteta, u radu foruma učestvovali su Stanka Parać iz Centra lokalne demokratije, kao i Dejan Zvekić, član Opštinskog veća SO Subotica.

Za više informacija o ovom događaju i celom projektu možete se obratiti Marku Savkoviću, PR-u projekta, (011 3287 226, 011 3287 334 i  na E-mail: [email protected]).

Autor teksta: 
Custom Search