Nova rasveta u gradu

Sre, 12.12.2007 - 11:00 -- nikola.tumbas

Montaža 6.000 novih i zamena oko 12.000 postojećih rasvetnih tela na teritoriji opštine biće završena u roku od šest meseci i tada će Subotica, prema rečima Nebojše Janjića, pomoćnika direktora za investicije u Direkciji za izgradnju, biti najosvetljeniji grad u Srbiji i ovom delu Evrope. Posao isporuke, montaže i rekonstrukcije sistema rasvete poveren je JP "Elektrodistribucija" iz Beograda i njihovim podizvođačima, a vrednost radova je 2,4 miliona evra. Sredstva su obezbeđena kreditnim aranžmanom, za koji su bankarske garancije, u dogovoru sa lokalnom samoupravom, dali JP "Subotička toplana" i "Suboticagas", sa rokom otplate od osam godina i grejs periodom od šest meseci.

Ipak, na tu cenu treba dodati PDV i kamatnu stopu koja na godišnjem nivou iznosi oko osam odsto, ali Dragan Trklja, direktor Direkciju za izgradnju opštine, ističe da ovaj kredit neće predstavljati dodatno opterećenje za opštinski budžet.

- U budžetu su za svaku godinu određena sredstva za montažu, rekonstrukciju i održavanje javne rasvete i sada će taj novac biti preusmeren za ispunjenje kreditnih obaveza. Po završetku radova, imaćemo modernu, jaku i ekonomičnu rasvetu, koja zadovoljava svetske ekološke i estetske standarde. Takođe, ugrađena oprema ima garantni rok od tri godine, a izvođač je već obezbedio i potrebnu količinu rezervnog materijala, - kaže Trklja.

Na jučerašnjoj pres konferenciji posebno je naglašeno da posao neće biti koncentrisan samo na centar Subotice, nego da će se ugradnja i rekonstrukcija javne rasvete ravnomerno raditi u svim gradskim naseljima.

Postojeći sistem rasvete na području opštine već godinama je Subotičanima trn u oku. Za njegovo održavanje i troškove električne energije izdvaja se oko 80 miliona dinara na godišnjem nivou, ali su i dalje mnoge gradske ulice i naselja mračni. Prema procenama stručnjaka, uvođenjem novog sistema taj problem će biti rešen, a ostvariće se i finansijska ušteda koja će se kretati između 30 i 40 miliona dinara. Koristiće se štedljive, natrijumske sijalice, čiji je rok trajanja oko četiri godine i za to vreme kvalitet svetlosti se ne smanjuje, a i zaštitno staklo je izuzetno otporno, pa se očekuje će se na taj način stati na put vandalima.

 GRADSKA KUĆA KRUNA POSLA

Nebojša Janjić, pomoćnik direktora za investicije u Direkciji za izgradnju opštine, rekao je da je ideja o dekorativnom osvetljenju Gradske kuće, povodom stogodišnjice početka njene izgradnje, blizu realizacije i da će to biti kruna posla montaže i rekonstrukcije javne rasvete u gradu.

info - D. Šolaja (Blic)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search