Umetnička grafika i savremeni mediji

Pet, 20.03.2009 - 18:00 -- urednik

U petak, 20. marta 2009. godine u 18 sati u Modernoj galeriji Likovni susret Subotica otvorena je manifestacija 43. likovni susret pod nazivom „Umetnička grafika i savremeni mediji“. Izložba je međunarodnog karaktera a učestvuju umetnici iz Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

Autori su isključivo grafičari koji svojim recentnim delima obeležavaju aktuelni momenat u oblasti umetničke grafike. Ideja izložbe je da predstavi tendencije na savremenoj umetničkoj sceni gde je sve prisutniji uticaj novih medija na klasične grafičke disipline. Računarska obrada slike i njeno finalizovanje putem digitalnih i laserskih otisaka postaju ravnopravni postupak u procesu stvaranja grafičkog lista. Tradicija stvaranja u klasičnim grafičkim disciplinama traje paralelno sa novim tendencijama gde se one međusobno dopunjuju.

Na izložbi učestvuje 82 autora sa preko 160 grafika u oba izložbena prostora Likovnog susreta. Podjednak broj eksponata ostvaren je u klasičnim grafičkim tehnikama i u digitalnoj obradi a činjenica da je obuhvaćeno šire kulturno područje sa autorima različitih generacija uz učešće profesora i studenata umetničkih akademija, omogućuje da se savremeni trenutak grafičke likovne scene celovito sagleda.

Izložbu su otvorili gospodin Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu, gospođa Ljubica Kiselički, pomoćnik gradonačelnika za oblast razvoja kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže, Aleksandar Leka Mladenović, docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i gospođa Olga Šram, direktorica Likovnog susreta. Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Subotice gospodin Saša Vučinić a od selektora izložbe pored profesora Mladenovića bili su prisutni i profesor Dimitar Malidanov sa Fakulteta likovnih umetnosti u Skopju i profesor Robert Šimrak sa Fakulteta likovnih umetnosti u Zagrebu.

Manifestacija će trajati od 20. marta do 10. maja 2009. godine.

Autor teksta: 
Custom Search