Izložba Snagom svetog Josipa

Sub, 09.03.2024 - 12:11 -- nikola.tumbas
Ivana Petrekanić Snagom svetog Josipa
Ivana Petrekanić Snagom svetog Josipa
 Snagom svetog Josipa
Snagom svetog Josipa
Dragan Muharem
Dragan Muharem

Sinoć je u novoosvetljenom vestibilu Gradske kuće otvorena izložba Snagom svetog Josipa, sa autorskim delima Jožefine Skenderović, Josipe Dević i Josipe Križanović.

U prilozima o njima govore Ivana Petrekanić i vl.Dragan Muharem.

Izloženi radovi su dostupni prosetiocima za kupnju.

Sinoć je u novoosvetljenom vestibilu Gradske kuće otvorena izložba Snagom svetog Josipa, sa autorskim delima Jožefine Skenderović, Josipe Dević i Josipe Križanović.

U prilozima o njima govore Ivana Petrekanić i vl.Dragan Muharem.

Izloženi radovi su dostupni prosetiocima za kupnju.

 

JOZEFINA SKENDEROVIĆ, umirorljena nastavnica fizike i kemije. Rođena je 1952. godine u Tavanku­tu. Umjetnošću u tehnici slame bavi se od /979. i od tada je aktivna u radu likovno-slamarskog odjela HKPD-a, „Matija Gubec" u Tavankutu, gdje od 1993. do 2022. godine obnaša dužnost voditeljice. Jedna je od pokretača Prve kolonije slamarki u Tavankutu i sudionica svih dosadašnjih 38 saziva.

Na kolektivnim izložbama HKPD-a „Matija Gubec" izlagala je preko 200 puta. Samostalne izložbe je imala:2004. godine u Galeriji „Dr. Vinko Perčić"

2012. godine u Suvenirnici Gradskog muzeja Subotica

2019. godine u Gateriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu te 2022. godine u Galeriji u Tavankutu u okviru projekta „52 tjedna tradicijske kulture".

U tehnici slame izraduje brojne unikatne dekorativne predmete poput slika, perlica, ogrlica,

ukrasa, pisanica — radova po kojitna je nadaleko poznata.

Ono što u svom stvaralaštvu posebno izdvaja jesu krune u tehnici slame za seosku
Dužijancu u Tavankutu i završnu proslavu ove žetvene srečanosti u Subotici, a izrađuje ih s

velikom ljubavlju i ponosom. Radila je krune i za Duyžijancu u Zagrebu, Baji, Novom Sadu i Mostaru.

Njeni se radovi čuvaju u Gradskom muzeju u Subotici, Etnografikom muuzeju u Zagrebu, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, Svjetskom muzeju slame u Kaliforniji te Muzeju slame „Zengovarkony" u Mađarskoj. Najveći broj njenih kruna čuva se u župi Presveto Srce Isusoro u Tavankutu i u Muzeju Subotičke bisupije.

Nositeljica njezina stvaralaštva na ovoj izložbi je kruna nastala za subotičku Dužijancu 2021., a posvećena je Godini svetog Josipa.

 

JOSIPA DEVIĆ (Split. 1966.), pjesnikinja. publicistica.

Iz Sumartina na Braču1981. godine preseljava se Suboticu gdje završava Srednju medicinsku školu. Pisanjem se bavi odmalena. Godine 2007. započinje suradnju s Redakcijom programa na hrvatskom jeziku Radiotelevizije Vojvodine. Godine 2008. primljena je u Nezavisno udruženje novinara Srbije. Povremeno je suradnica tjednika Hrvatska riječ, od 2014. godine urednica je više emisija u programu Radio Marije Srbije, te uređuje kutak duhovne lirike u katoličkom mjesečniku Zvonik. Autorica je Križnog puta mladih I brojnih igrokaza. Tekstovi su joj objavIjivani u zbirkama Lira naiva, Glasu Koncilo, katoličkom mjesečniku Zvonik, kalendaru Subotička Danica, Duhovskom plamenu, Bračkoj crkvi, časopisu za književnost i untjetnost Nova riječ kao i na krćanskim i internetskim stranicama.

Uglazbljeno joj je više od 60 pjesama, od kojih je pet hitnni, te pjesma dočeka prigodom posjeta Svetog Oca Hrvaatskoj 2011. godine. Njezine pjesme pjevaju izvodači duhovne i svjetovne glazbe.

Više je puta nagradivana kao autorica teksta.

Osim njegovanja lijepe riječi, veliku strast ima prema kiparstvu u čemu je oduševljava mogućnost izražavanja doživljaja svijeta oko sebe stvaranjem svojim rukama. Do sada je imala četiri samtostalne izložbe:

2014. godine u Hrvatskom domu u Vukovaru, tematska izložba „Na jaslicama duše"

2019. godine u sklopu programa XXII. adventskih svečanosti „Svijet anđela"

2022. godine u Galeriji u Tavankutu u okviru projekta „52 tjedna tradicijske kulture"

2023. godine tematska izložba „Sveto trodnevlje - okom umjetnice", Hrvatski dom u Vukovaru, te je sudjelovala na više skupnih u zemlji i inozemstvu.

Njezini radovi krase brojne ustanove kulture diljem svijeta. Sudjelovanjem na izložbi „Snagom svetog Josipa" po prvi puta predstavit će djela iz opusa „Bog i čotjek" koja svojom jednostavnošću u zaustavljenim trenutcima svakodnevna života kroz lik sv. Josipa daju prikaz neraskidive veze Tvorca i čovjeka.

 

JOSIPA KRIŽANOVIĆ rođena je 1963, godine u Subotici. Sklonost prema crtanju i slikanju pokazala je od školskih dana. Životni tokovi je odvajaju od slikarsta na izvesno vreme, ali se ponovo vraća u stvaralačke vode 2002. godine. Unazad 22 godine aktivno slika,učestvuje na likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama uHrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj. Član je više likovnih udruženja. Tehnika koju najrade koristi je ulje na platnu, a tema oslikavanje Panonije.

Do sada je samostalno izlagala 12 puta, te priredila tri tematske izložbe: „Svi moji putovi”, „Subotički minuti" i „Panon i ja".

Grupne izložbe: Subotica, Sombor, Novi Bečej, Kanjiža, Bačka Topola, Sremska Mitrovica, Kruševac, Novi Sad, Sarajevo, Osijek, Zagreb, Tuzla, Usora, Bijeljina, Segedin, Dizeldorf...

Nagrade:

žene slikari Majdanpek

Pohvala 2017.

Prvo mesto 2018.

Pokrajinska smotra likovvnih stvaralaca

Drugo mesto 2013., 2018., 2021,

Specijalna nagrada 2015., 2017., 2020., 2023.

Pohvala 2014., 2019.

MIRK

Prva nagrada 2016., 2018., 2019., 2022.

Nivo nagrada 2015., 2017.

Svetosavski salon

Druga nagrada 2014., 2015., 2017.

 

Slike prikazane na izložbi retrospektiva su 22 godine, sastoje se od 7 ciklusa sa po 3 slike i slikom "Snagom svetog Josipa" specijalno naslikanom za ovu prigodu.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search