SVM zabrinut zbog poslednjih međunacionalnih incidenata

Pet, 03.04.2009 - 12:00 -- nikola.tumbas
Oko izmena predloga statuta Vojvodine
Oko izmena predloga statuta Vojvodine
Maglai - Cena vode
Maglai - Cena vode
Nije dobro!
Nije dobro!
Smenjen direktor vodovoda?
Smenjen direktor vodovoda?
O sistemu vrednosti
O sistemu vrednosti
O sistemu vrednosti
O sistemu vrednosti
O partijskom feudu
O partijskom feudu
Sami sebe predstavljamo...
Sami sebe predstavljamo...

Pastor: Političke prilike pojačavaju netrpeljivost prema Mađarima

Fizički obračuni sa pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Temerinu i Somboru, od prošle sedmice, i poslednji antimađarski grafiti u Temerinu i Staroj Moravici, podsećaju na dešavanja iz 2003. i 2004. godine, kada su vojvođanski Mađari takođe bili na udaru ekstremista, izjavio je na jučerašnjoj pres konferenciji Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.
On je ocenio da poslednji događaji nisu samo problem za Mađare, nego za celokupno srpsko društvo, jer je postalo evidentno da se ovakvi incidenti više ne mogu vezivati samo za 90-te godine prošlog veka.
- Svaki put kada su političke prilike u zemlji turbulentne, povećava se broj ovakvih nemilih događaja. Podigla se velika buka minulih sedmica oko antidiskriminacionih zakona i Statuta Vojvodine i ovo može biti dovedeno u vezu s tim. Tražimo da istražni i pravosudni organi postupe adekvatno prilikom kvalifikacije pomenutih krivičnih dela i da se počiniocima izreknu maksimalne kazne. Apelujemo i na političke činioce u našoj zemlji da daju svoj sud o poslednjim događajima, jer nije dovoljno da uvek reaguje samo Savez vojvođanskih Mađara - istakao je Ištvan Pastor.
Na  pres konferenciji, kojoj je prisustvovao i Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora SVM-a, ocenjeno je da "koalicioni partneri, na svim nivoima, u poslednje vreme na SVM gledaju kao na političke neprijatelje koje treba savladati".
- Imamo izuzetno loše odnose sa našim koalicionim partnerima u subotičkoj vlasti, koje predvodi Demokratska stranka. Izostavljaju nas iz dogovora oko svih važnih odluka. Takođe, u zavisnosti od stranačke pripadnosti direktora javnih preduzeća stvaraju se dvostruki aršini. Naveo bih primer JKP "Vodovod i kanalizacija", gde gradonačelnik već mesecima ne odobrava dogovoreno poskupljene usluga, kako bi se mogle servisirati obaveze vezane za prečistač prema Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj i pokrenuti nove važne investicije, dok je, sa druge strane, "Toplani", čiji je direktor kadar DS-a, to omogućeno u ekspresnom roku - rekao je juče Jene Maglai.
Ištvan Pastor je dodao da lokalna samouprava mora mnogo energičnije reagovati i tražiti alternativna rešenja kako bi se nadomestio manji budžetski priliv, te da se "problemi više ne smeju gomilati, nego je potrebno da se rešavaju u hodu".
 

izvor: Blic  D.Šolaja

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search