O nazivu ulica odlučivaće i građani

Pet, 30.10.2009 - 08:44 -- urednik

U gradu ima oko 900 ulica i osim što su poznate po lepim građevinama ili su još uvek blatnjave mnoge od njih bile su zbog naziva višegodišnji predmet skupštinskih rasprava i nezadovoljstva građana. Kada je pre nekoliko godina talas preimenovanja ulica zapljusnuo više vojvođanskih gradova bez njih je u najsevernijem gradu u Bačkoj ostao, između ostalih, i Fridrih Engles, pa je nadaleko poznata ulica po dobrom noćnom provodu dobila ime ugarskog kralja Matije Korvina.

Međutim, građani nikako da prihvate novi naziv i u svakodnevnoj komunikaciji za orjentaciju koriste stari i dalje jednu od najlepših ulica u centru grada zovu Engelsova. Najistrajniji da zadrže stari naziv ulice, u čemu su i uspeli, bili su građani Petrinjske koji su uporno pisali peticije i vršili pritisak na Gradsku vlast. Njima nije smetalo što je ulica posle 43 godine ponela ime mađarskog pesnika Mihalja Babiča, već su bili revoltirani što je s promenom naziva bilo neophodno da zamene lična dokumeta, a što za većinu predstavlja veliki novčani izdatak.
Poučeni lošim iskustvom, prema rečima Slavka Paraća, podpredsednika Skupštine grada, članovi Komisije za promenu naziva ulica i trgova inicirali su novi način donošenja novih i promene starih imena ulica.

- Komisija je inicirala da ubuduće i građani odlučuju o predlogu za promenu ili novi naziv ulice, a nakon referenduma saglasnost daje Ministarstvo za lokalne samouprave. Predloge će razmatrati i nacionalni saveti, a ulice koje nemaju još uvek naziv mogu dobiti broj ili poneti ime ličnosti koja je isključivo bila pozitivnih ideoloških shvatanja. Procedura će možda biti komplikovanija, ali je dobar put da svi budu zadovoljni i da se ne ponavljaju greške iz prošlosti, - kaže Slavko Parać.

Albert Boakye živi u ulici bez imena, odnosno delu grada koji se zove Zapadni vinogradi. On kaže da adresu deli sa još stotinu građana, jer se brojevi ponavljaju i da zbog toga, kao i Subotičani koji žive u Istočnim ili Bajskim vinogradima ima stalno problema.

- Osim poštara niko po adresi ne može da me pronađe. Recimo, Zapadni vinogradi obuhvataju veliki broj ulica, a moj kućni broj ima još na desetine kuća. Trebalo bi podhitno dati nazive ulicama i kao ni mnogima, nije mi jasno zašto se menjaju postojeći nazivi dok imamo toliko bezimenih ulica, - kaže Albert Boakye.

Dejan Malagurski je nekada stanovao na adresi Ivana Milutinovića koja je preimenovana u Beogradski put i kaže da pored troškova za nova lična dokumenta promena naziva ulica u novije vreme stvara probleme onima koji prolaze kroz grad ili su došli u posetu.

- Gotovo svi sitemi za navođenje sadrže stare nazive ulica i turisti imaju problema sa snalaženjem, jer, na primer umesto Segedinskog puta još uvek se pojavljuje Put Moše Pijade. Iako ovo nije problem samo u Subotici mislim da bi grad trebao da dodeli imena ulicama koje ih još nemaju, a ne da menja postojeća, - kaže Dejan Malagurski.

Jovanka Vujić tvrdi da nekim ulicama u centru grada i ne trebaju imena, jer su ih građani sami nazvali po prodavnicima, pa tako već decenijama ulicu Dimitrija Tucovića zovu Borovo ulica, a Aleju maršala Tita nazivaju Radijalac.

- Ulicama koje nemaju nazive treba dodeliti imena istaknutih istorijskih ličnosti i koji su u zemlji ili gradu zalaganjima i radom doprineli u pozitivnom smislu, - zaključuje Vujićeva.

Ulica seksualnih manijaka
Pre nekoliko godina ulici koja se zvala Mali Radanovac promenjeno je ime u Kireška. Međutim, ona nije bila u adekvatnom nastavku već postojeće Kireške ulice i neko je postavio tablu sa imenom Ulica seksualnih manijaka, kako bi bili izbegnuti problemi koje nosi "život bez adrese". Iako se mnogima nije dopao naziv stanovnici ove ulice su tvrdili "da ih sada svako može pronaći".

Zauvek Korzo
Glavno šetalište u centru grada do pre nekoliko godina nosilo je ime Borisa Kidriča, ali su ga Subotičani oduvek zvali Korzo. Stihijski ovoj ulici dodeljeno je zvanično ime Korzo i gotovo niko više ne pamti istaknutog učesnika NOB-a i političkog rukovodioca.

Autor teksta: 
Custom Search