Nastavak radova na pozorištu doveden u pitanje

Sre, 23.12.2009 - 11:00 -- nikola.tumbas

Jožef Kasa, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta kaže da ga brine da ni Republika ni Pokrajine nisu spremne da finansiraju najobimniju treću fazu

Nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, kao najveće investicije u kulturi u Srbiji, dovedeno je u pitanje jer ni Republika ni Pokrajina nisu precizno predvideli iznos za ovu namenu. Očigledno država ne razmišlja u pravcu ispunjenja obaveza koje je preouzela, a koje predviđaju da Srbija i Vojvodina finansiraju obnovu i izgradnju pozorišta sa po 45 odsto, grad Subotica sa 10 odsto. Ostaje mi samo da se nadam da će predsednik Srbije ispuniti obećanje i nedeć dozvoliti da se zaustavi ova investicija, rekao je Jožef Kasa, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta na  konferenciji za novinare.

Obnova i izgradnja najstarije pozorišne zgrade u zemlji, a osnovi ovog teatra potiču iz 1853. godine, počela je pre dve godine i trebala bi da se odvija u pet faza. Trenutno graditeljski Konzorcijum koji čine subotički «Jumol» i somborski «Kalos» rade na drugoj fazi koja podrazumeva podizanje betonske konsturkcije novog dela teatra. Kako je Kasa obavestio novinare do sada su urađeni radovi u vrednsoti od 109 miliona dinara, a planirano je da do marta bude završen celokupan posao u ovoj fazi vredan 200 milina dinara. Međutim, već sada dinamika isplate novca iz Fonda za razvoj Vojvodine ne prati radove na terenu, te se izvođaču duguje 28, 5 milina dinara.

Kasa ističe i da ga zabrinjava da nema naznaka ni iz Republike ni iz Pokrajine da su spremni da finansiraju najobimniju treću fazu koja bi trebala da staje oko 650 milina dinara.

- Ministarstvo kulture ne odgovara na naše poslate zahteve i sa njima se ne može stupiti u kontakt, a bez toga ne vredi nam ni da pregovaramo sa Ministarstvom za NIP,  - rekao je Kasa.

Kako su istakli i prof. dr Radivoje Dinulović, arhitekta i jedan od glavnih projektanata novog pozorišta, i Danijel Kukaras u ime Nadzornog organa, na gradilištu pozorišta iako je reč o složenim i zahtevnim poslovima, trenutno ne postoji ni jedan tehnički problem koji bi usporio gradnju. Jedino što otežava posao je činjenica da novac ne pristiže brzinom kojom odmiču radovi.

Jožef Kasa je naglasio da je zbog toga ovo postao politički problem jer koalicioni partneri DS-a, i to G17 plus i SVM ne pokazuju nikakvo interesovanje za izgradnju pozorišta koje je ne samo velika investicija, već će po svom završetku odrediti evropski i kulturni profil Subotice kao grada.

Problemi sa finansiranjem izgradnje i obnove Narodnog pozorišta, kao najveće investicije u kulturi Srbije koja bi trebala da staje oko 30 milina evra, traju poseldnje dve godine. Iako su sve tri strane, Republika, Pokrajina i Grad, potpisale Protokol o finansiranju, pre svaku novu fazu nastaje nedoumica ko će je plaćati. Tako je prva faza plaćena iz NIP-a, da bi naredne godine Narodno pozrište bilo izostavljeno iz NIP-a i prebačeno u pokrajinski Fnda za kapitalna ulaganja. Ko će od marta naredne godine finansirati treću fazu, za sada nije poznato.

«Zaustavili» visinu

Grad Subotica je obavezala projektanta da predviđenu visinu Narodnog pozorišta od blizu 30 metara, uskladi sa visinom okolnih objekata. Arhitekta Radivoje Dinulović kaže da su novim projektom uspeli visinu pozorišta da «zaustave» na sadašnjih 22,5 metara, te će scenska tehnika, za koju je projektovana prethodna visina, biti smeštena u do sada neiskorišćeni podrumski prostor ispod starog dela teatra.

A. Isakov

***

Kasni druga faza izgradnje subotičkog Narodnog pozorišta

Kasa: Krivi i država, ali i SVM

Radovi u okviru druge faze izgradnje Narodnog pozorišta do sada su završeni u oko 55% planiranog obima, a pitanje je hoće li ostali deo od oko 45% biti završen do zadanog roka, tj. do marta 2010. To je na je na konferenciji za novinare saopštio predsjednik Upravnog odbora Narodnog kazališta Jožef Kasa, a kao glavni razlog objektivnog kašnjenja naveo je neisplaćivanje predviđenih sredstava od strane države i Pokrajine, koje su se ugovorom obavezale da u izgradnji učestvuju s po 45% sredstava. Drugim rečima, od ukupne vrijednosti od 200 miliona za završetak druge faze izgradnje do sada je od strane države, Pokrajine i Grada isplaćeno 109 miliona.

«Najveći kamen spoticanja i danas je nedostatak sredstava, a u ovom trenutku ima neisplaćenih radova u vrednosti od 28,5 miliona dinara, tj. od izvedenih radova isplaćeno je svega 75%. U razgovoru s merodavnim iz Pokrajine, iako su me tokom godine uveravali da će 200 miliona, kolika je ukupna vrednost radova druge faze, biti na vreme isplaćeno dobio sam konačan odgovor da se u 2009. ne nadamo nikakvom plaćanju, a nagovešteno mi je da će prvo plaćanje biti između 10. i 20. januara 2010.», rekao je Jožef Kasa.

On je, s tim u vezi, rekao kako je mnogo opasniji problem vezan za treću fazu radova čiji je početak sledeće godine potpuno neizvestan. Kako je naveo, predviđena vrednost tih radova je 650 miliona dinara, a u ovom trenutku ne postoje niti nagoveštaji za raspisivanje javnog konkursa za izvođača niti ohrabrujućih signala za osiguranje tih sredstava.

«Simptomatično je da Ministarstvo kulture ne odgovara na poslati zahtev; s njima se jednostavno ne može stupiti u kontakt i mogu reći da su se totalno oglušili na ugovorenu obavezu. Stoga mogu reći da država ne razmišlja u pravcu ispunjenja preuzete obaveze. Koliko imam informacija, sredstva ni u budžetu Vojvodine ni Srbije nisu predviđena za treću fazu izgradnje Pozorišta», rekao je Jožef Kasa, dodajući kako ipak veruje da će predsednik Srbije Boris Tadić održati datu reč da će se lično založiti da izgradnja Pozorišta bude završena.

Kao glavne krivce za situaciju u koju je zapao proces izgradnje Pozorišta Jožef Kasa naveo je «koalicione partnere Demokratske stranke», a u svom je govoru u tom kontekstu spomenuo i Savez vojvođanskih Mađara kao stranku kojoj su «puna usta kulture», ali da su u praksi i ranije i sada ostajali gluvi na probleme koji prate ovaj proces. On je, upitan da prokomentariše, na šta je konkretno pod time mislio rekao kako, kao jedan od osnivača ove stranke, ima i moralno pravo ukazati na pogrešno vođenje stranke kada je reč o ovom pitanju.

Predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta rekao je i kako se za nastavak izgradnje pojavio potencijalni investitor koji treba garancije od strane države, a na pitanje kakva je u tome veza Mađarske ili Hrvatske, koje su se i pre početka izgradnje, spominjale kao države koje su zbog višenacionalnog karaktera subotičkog teatra zainteresovane za završetak izgradnje Jožef Kasa je odgovorio:

«Pre mesec i po ili dva Republika Mađarska je opet ponudila kreditni aranžman državi u visini od 100 miliona eura. Taj aranžman Srbiji je bio ponuđen još u vreme kada sam bio potpredsednik Vlade i podrazumevao je mogućnost ulaganja u kapitalne investicije i razvoj komunalne infrastrukture, najviše u Vojvodini. O tome smo na Vladi razgovarali nekoliko puta, a saglasnost za dobijanje tog kredita minirao je gospodin Đelić koji je tada bio ministar finansija. Taj okvirni kredit ponovno je ponuđen i nadam se da će biti korišten. Možda ne u potpunosti, ali se upravo na bazi te ponude vode razgovori s budućim finansijerom ovog projekta. Što se Republike Hrvatske tiče, nikakav signal do danas nije dat

Konačno, glavni projektant rekonstrukcije i izgradnje Narodnog pozorišta dr. Radivoje Dinulović rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je trenutna visina objekta u izgradnji i konačna, te da će se zbog uvažavanja okruženja u kojem će se Pozorište nalaziti odustati od ranije planirane dve etaže koje bi narušavale ambijentalni prostor prema Korzou i Trgu slobode.

Z. Romić

***

Neizvesna treća faza izgradnje Narodnog pozorišta

Jožef Kasa : Država ne razmišlja o ispunjenju obaveza.  Nadam se da će predsednik Tadić ispuniti obećanje i da će naći rešenje da radovi ne budu zaustavljeni. Sa gorčinom konstatujem da SVM ove godine nije pokazao nimalo interesovanja za ovu investiciju.

Jožef Kasa, predsednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta, Danijel Kukaras i prof. Radivoje Dinulović, stručnjaci uključeni u projekat izgradnje i rekonstrukcije objekta subotičkog Narodnog pozorišta, najavili su da najvećoj investiciji u oblasti kulture preti opasnost da ne bude završena u roku pošto "ugovorena dinamika plaćanja ne prati dinamiku izvođenja radova". Svodeći računicu na kraju godine Jožef Kasa je rekao da je za drugu fazu u 2009. godini bilo predviđeno 200 miliona dinara, a da po ugovoru nije isplaćeno još 28,4 miliona dinara.
- Drugu fazu je preuzela firma "Kalos" iz Sombora i oni su izveli radove u vrednosti od 109 miliona dinara. Odnos plaćenih i izvedenih radova je 75 odsto, iako građevinci mogu da zadovolje sve tehničke uslove i ispoštuju rokove. U Pokrajini mi je rečeno da se ove godine više ne nadamo novcu, ali najveću opasnost vidim u trećoj fazi za koju je potrebno 650 miliona dinara. Nema ni nagoveštaja za raspisivanje tendera za izvođenje radova, dok Ministarstvo kulture ne odgovara na zahtev niti je moguće stupiti u kontakt sa njima. Država uopšte ne razmišlja o ispunjenju svoje obaveze i jedino se nadam da će predsednik Boris Tadić ispuniti obećanje i da će naći rešenje da radovi ne budu zaustavljeni - rekao je Jožef Kasa. On je dodao da "sa gorčinom konstatuje da ove godine koalicioni partneri DS-a nijednom nisu pitali za probleme, niti razmišljaju u pravcu kako i kada će teatar biti završen".

- Jedan sam od osnivača SVM i imam moralno pravo i obavezu da ukažem na pogrešnu politiku svoje partije. Ali, kada kažem koalicioni partneri mislim i na druge stranke u vlasti od opštine do republike - kaže Jožef Kasa.

Danijel Kukaras, stručnjak koji usaglašava projekte sa radovima, kaže da na gradilištu nema nikakvih problema, ali će oni uslediti "kada neimari budu iscrpeli sve svoje rezerve".

- Uz napore smo stizali rokove, ali ako novac bude nastavio da kasni sigurno će uslediti velika prekoračenja. Naredna faza je izuzetno značajna i prioritet tog plana je stari deo objekta što podrazumeva završetak svih radova do nivoa krovne konstrukcije, odnosno potpuna zaštita od spoljnih uticaja - rekao je Danijel Kukaras.

Rešena visinska kota

Profesor Radivoje Dinulović, arhitekta i jedan od glavnih projektanata Narodnog pozorišta, kaže da je trenutna visina objekta od 22 metra i konačna.

- Zbog zahteva da se uskladi visina izbegli smo etažni visinski deo i pronašli drugi prostor za opremu. Nadam se da će građani prepoznati i prihvatiti pozorište kao mesto okupljanja, a ne sukoba mišljenja i da će novim izgledom teatra biti uspostavljen i nov kulturni identitet grada.

Finansijska konstrukcija

Sa cenama iz 2007. godine projekat izgradnje Narodnog pozorišta staje dve milijarde dinara, a na osnovu trojnog ugovora republika i pokrajina treba da učestvuju sa po 45 odsto, a grad sa deset odsto sredstava. Po ugovorenoj dinamici teatar bi trebao da bude završen 2012. godine.

B. Vučković

::

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Post date: Sre, 24.04.2024 - 12:41

САОПШТЕЊЕ
За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на рехабилитацији дела коловоза око Народног позоришта доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у улицама Браће Радић, Цара Душана и Бранислава Нушића.

Обустава ће трајати у временском периоду од 26. фебруара 2024. године до 20. априла 2024. године

***

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

ideiglenes útlezárásról

A Népszínház körüli utak felújításán végzett munkálatok miatt a Radić fivérek utcája, a Dušan cár utca és a Branislav Nušić utca le lesznek zárva a forgalom elől.

Az útlezárás 2024. február 26-ától április 20-áig tart.

Post date: Pet, 23.02.2024 - 17:47

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Post date: Uto, 06.02.2024 - 18:28

Detalj radova na fasadi Narodnog pozorišta.
Ugovoreni radovi od ranije na popravci fasada i čišćenje oluka od lišća a nakon toga ugradnja svetla između stubova.

Post date: Čet, 01.02.2024 - 11:55

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali...

detaljnije
Post date: Pet, 18.08.2023 - 22:49
Custom Search