Dodatni radovi na Narodnom pozorištu izmenili ugovor

Pet, 18.08.2023 - 22:49 -- nikola.tumbas

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali nešto nižu ponudu od 962,4 miliona dinara.

Prvi aneks, odnosno izmena izvođačkog ugovora potpisan je 19. juna na iznos 5,949 miliona dinara bez PDV-a. U obrazloženju se navodi da je „tokom izvođenja radova došlo (je) do pojave podzemne vode u podrumskom delu objekta koje iziskuje izvođenje dodatnih radova na sanaciji curenja vode na evidentiranim delovima konstrukcije.“ Takođe se kaže da ukoliko bi se naručilac, grad Subotica opredelio za promenu izvođača radova to bi prouzrokovalo značajno povećanje troškova, te je aneks potpisan sa postojećim izvođačima.

Inače, problem pojave podzemnih voda u zgradi budućeg teatra nije nov. Još 2019. godine tadašnjem izvođaču sedme i 8/1 faze produžen je ugovor na dodatnih 60 dana kako bi im se ostavilo vreme da uklone vlagu iz podruma. Prema navodima upućenih, tada je iz neblindiranih otvora za lift podrumske prostorije budućeg teatra poplavilo oko pola metra podzemnih voda.

Nije poznato da li se i četiri godine kasnije, izvođači bore sa istim problemom, ali je evidentno da je aneks ugovora načinjen upravo zbog pojave vode u podrumskom delu objekta.

Cena troškova radova na Narodnom pozorištu ponovo je korigovana 5. jula za dodatnih 2.718 miliona dinara, bez PDV-a, ali sada razlozi nisu nisu navedeni osim opštih potreba za dodatnim radovima.

Poslednja izmena načinjena je 10. avgusta na iznos od 20,5 miliona dinara, te sada adaptacije, rekonstrukcija i dogradnja Narodnog pozorišta u 8/2 fazi košta 991,648 miliona dinara bez PDV-a. Ni u ovom slučaju nije dato obrazloženje osim opštih navoda da je reč o dodatnim radovima bez kojih se ne mogu izvršiti ugovoreni poslovi.

Prilikom nedavnog boravka u Subotici, Igor Mirović, predsednik  Pokrajinske vlade na pitanje „Politike“ o ovim dodatnim radovim ai izvorima njihovog finansiranja kazao je da će upravo održati radni sastanak u Gradskoj kući u sa svim zainteresovanim stranama.

„Imali smo već jedan radni sastanak pre 30 dana kada smo neke stvari korigovali, i odredili prioritete, a imaćemo i naredni sastanak sredinom septembra i tako ćemo raditi dok ne otvorimo pozorište“ rekao je Mirović i rekao da je moguće da će zbog nabavke scenske opreme ipak doći do prekoračenja rokova.

„To je normalno u nabavci opreme, radi se o uvozu, i sigurno ćemo tolerisati prekoračenje od nekoliko nedelja, ali radimo da na tome da zaista, u narednim mesecima pustimo pozorište u funkciju, i da ćemo već početkom naredne godine tu prisustvovati izvođenju predstava“ najavio je Mirović.

Okončanjem 8/2 faze nije obuhvaćen komercijalni prostor u prizemlju Narodnog pozorišta kao ni  koncertna sala, ali nezavisno od toga pozorište bi po završetku radova moglo da bude u funkciji i da se izvode predstave. Rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja Narodnog pozorišta započela je 2007. godine i do 2016. godine u ove radove uloženo je 950 miliona dinara. Od tada, računajući i ovu poslednju fazu, uloženo je nešto preko 2,5 milijarde dinara.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

САОПШТЕЊЕ
За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на рехабилитацији дела коловоза око Народног позоришта доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у улицама Браће Радић, Цара Душана и Бранислава Нушића.

Обустава ће трајати у временском периоду од 26. фебруара 2024. године до 20. априла 2024. године

***

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

ideiglenes útlezárásról

A Népszínház körüli utak felújításán végzett munkálatok miatt a Radić fivérek utcája, a Dušan cár utca és a Branislav Nušić utca le lesznek zárva a forgalom elől.

Az útlezárás 2024. február 26-ától április 20-áig tart.

Post date: Pet, 23.02.2024 - 17:47

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Post date: Uto, 06.02.2024 - 18:28

Detalj radova na fasadi Narodnog pozorišta.
Ugovoreni radovi od ranije na popravci fasada i čišćenje oluka od lišća a nakon toga ugradnja svetla između stubova.

Post date: Čet, 01.02.2024 - 11:55

По уговору у наредних осам месеци треба да буду завршене све просторије унутар талијиног храма како би у њега могли да се уселе и глумци и техника. Реконструкција Народног позоришта у Суботици траје од 2007. године. Да ли ће ова година бити кључна за завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици?

Покрајинска и градска власт тврде да хоће, јер је управо у Градска управа Суботице закључила уговор о јавној набавци са компанијом „СМБ градња“ о извођењу радова на 8/2 фази, уједно и последњој фази у процесу реконструкције, адаптације и доградње Народног позоришта. За ову, последњу фазу радова обезбеђено је 1,154 милијарде динара, а Влада Србије је изградњу суботичког театра, која иначе тече од 2007. године, прогласила пројектом од...

detaljnije
Post date: Pet, 10.02.2023 - 13:09

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Стеван Бакић присуствовали су данас, у Зеленој сали Градске куће, потписивању Уговора о јавној набавци извођења радова на наставку адаптације, реконструкције и доградње зграде Народног позоришта у Суботици – VIII/2 фаза, између Градске управе Града Суботице и компаније „СМБ градња“. У име Градске управе Града, као наручиоца, Уговор је потписала начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик, док је у име „СМБ градње“, као извођача, уговор потписао директор те компаније Предраг Петричевић.

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да укупна вредност радова за VIII/2 фазу износи нешто више од милијарду и 154 милиона динара.

Средства  за ову...

detaljnije
Post date: Čet, 09.02.2023 - 17:57
Custom Search