Interetno festival 2010

Čet, 12.08.2010 - 10:00 -- nikola.tumbas

U organizaciji Mađarskog kulturnog centra "Nepker" u Subotici je počeo deveti "Interetno" festival, a pre svečane ceremonije nultog dana otvorena je izložba najboljih radova sa međunarodnog konkursa "Ex Libris" i koncert je održao orkestar "Juhas". Festival je otvorio predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Tamaš Korhec koji je rekao da je Subotica prepoznatljiva po mnogim stvarima, ali da je unikatna jer je multikulturalan grad.

- Organizatori "Interetno" festivala su na pravi način uvažili subotičku realnost i stvorili su festival koji je drugačiji od drugih festivalskih susreta. Sadržaj manifestacije su tako obogatili da je ona postala popularna i zahvaljujući folkloru može i u 21. veku da okupi hiljade mladih ljudi. Domaćini nam šalju poruku da je mađarska zajednica u Subotici otvorena prema interkulturalizmu i multikulturalizmu i da iz različitosti možemo izvući vrednosti koje nas čine plemenitijim, jačim i boljim ljudima - rekao je Tamaš Korhec.

U svečanoj povorci posetiocima su predstavljeni članovi muzičkih, plesnih i folklornih grupa iz Italije, Paragvaja, Kolumbije, Južne Koreje i Kanade, ali i Subotice i drugih gradova Srbije, a njihovi nastupi biće održani u okviru "Plesne panorame" tokom višednevnog druženja.

U festivalskom gradu "Etnopolisu" svakodnevno će biti izloženi eksponati narodnih rukotvorina i na pojedinim štandovima posetioci mogu da se zaslade poslasticama i gastronomskim specijalitetima. U okviru programa za decu osim pozorišnih predstava organizovane su umetničke radionice, dok u večernjim satima u "Nepkeru" nastupaju muzičke grupe. "Interetno" se završava u četvrtak povorkom učesnika festivala od Hale sportova do "Etnopolisa" i vatrometom u centru grada.

- Subotica je grad različitosti, ima slogan da nas razlike spajaju i velika je čast i zadovoljstvo kada posle brojnih manifestacija koji neguju tradiciju i običaje naroda koji ovde žive imamo priliku da deveti put da ukrstimo naša iskustva sa drugim zemljama. Organizatori će i ubuduće imati punu podršku grada jer je "Interetno" jedinstvena prilika da susretnemo osmehe sa svih kontinenata - poručio je gradonačelnik Saša Vučinić.

U  sredu će biti odigrana predstva "Sabolč roka" u izvođenju pozorišta iz Budimpešte, a u 20 časova u "Etnopolisu" počinje program takmičenja "Koreografija 024". U "Nepkeru" će nastupiti Državni folklorni ansambl Mađarske u pratnji orkestra Ištvana Pala.
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search