Veče primorskih Bunjevaca (Uvodni deo)

Pet, 25.02.2011 - 20:00 -- nikola.tumbas
Darko Nekić - Detalj govora i zahvala na daru
Darko Nekić - Detalj govora i zahvala na daru
Darko Nekić - Detalj govora i zahvala na daru
Darko Nekić - Detalj govora i zahvala na daru

PROMOCIJA KNJIGE O BUNJEVCIMA "NA KRIVOM PUTU"

- monografija o primorskim Bunjevcima -

Puna, svečana dvorana Gradske kuće je bila svjedokom izuzetnom prikazu ove monografije u tri knjige, kao krune desetogodišnjeg rada jedne brojne ekipe, studenata, diploranata te nekoliko priznatih etnologa, doktora i profesora koje je zainteresirala povijest primorskih Bunjevaca sa obronaka Kapele u zaleđu Senja.

Sakupljena rasuta baština u posljednjim trenucima potpomognuta velikim brojem entuzijasta na čelu sa prof. Dr. sc. Milanom Černelić konačno je ugledala svjetlo dana krajem 2009. g. Obilata pomoć Grada Senja te Gradskog muzeja u Senju prikazana je publici u Subotici 25. veljače ove godine.

Uz prisutnost veleposlanika R. Hrvatske dr. Željka Kuprešaka, generalne konzulice RH Ljerke Alajbeg, predsjednika Hrvatskog nacionalnog savjeta, dr. Slavena Bačića, predsjednika DSHV-a, Petra Kuntića, dopredsjednika Grada Pere Horvackog, predsjednika Hrvatskog akademskog društva u Subotici te drugih gostiju, koji su ispunili su ovu velelijepnu dvoranu, doživjeli su ugodan doživljaj i mnogo toga saznali o Bunjevcima u primorskom zaleđu Senja i ličkih Bunjevaca u prikazu gostiju o ove monografije u tri knjige u koju je uložen ogroman trud. Na ukupno blizu 1000 strana (973) sa mnogo originalnih fotografija, u 20 poglavlja sa 44 napisa prikazana je cjelokupna prikupljena bašptina Bu njevaca u Krivom Putu. Tisak knjiga na finom kunstdruk papiru predstavlja veoma zanimljivo štivo kako za poznavaoca ove povijesti a posebice veliku pomoć za zainteresovane koji bi željeli saznati što više o svom porijeklu.

U pozdravnim riječima zvaničnika čulo se da mnogi znaju za mnoge dijelove ove povijesti, koja se konačno nalazi u rukama čitalaca i zainteresiranih, ali je istovremeno i veoma poučno naučno štivo za studentete za one kojima je potrebno da pročitaju i saznaju i konačno otkriju pa i oni koji sumnjaju u svoje hrvatsko porijeklo.

Gradonačelnik Grada Senja te ravnateljica Gradskog muzeja u Senju prof. Blaženka Ljubović su istakli višegodišnju suradnju između Senja i Subotice sa čvrstim ubjeđenjem da će se ova suradnja nastaviti i još mnogo više produbiti i proširiti.

Prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović, dr. sc. Marijeta Rajković Iveta i ne koncu prof. dr. sc. Milana Černelić govorili su o dosadanjim projektima i radu oko prikupljenju etnološke, jezičke i ine građe primorskih Bunjevaca iz Krivog puta kao i velikog broja ljudi, koji su im pomogli u istraživanju i strpljivom radu oko prikupljenja ove građe koja je poslužila za ove tri monografije, koja je sačinjena valjda u posljednjem trenutku jer su se mogli samo osloniti na žive ljude, mnoge kazivače tokom svog rada, koja obrađuje period od nešto više od stotinak godina. Pomoć koja je stigla od velikog broja zainteresiranih studenata, diplomiranih etnologa te dobrovoljnih i dobronamjernih ljudi, bila je od ogromnag značaja i pomoći cijeloj ekipi koja je okončala ovu monografiju.

Uspješno okončan veliki projekt koji u početkiu nije izgledao ovoliki, te obrađena građa primorskih Bunjevaca i Ličkih Bunjevaca ovaj ekipi je dala veliki polet da nastave sa svojim povijesnim zadatkom da nastave ovaj posao i dalje istražuju povezanost i pripadnost Bunjevaca velikom Hrvatskom korpusu u Bačko i podunavlju u Mađarskoj.

info: Ljudevit Vujković Lamić

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Hrvatsko akademsko društvo i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini večeras su organizirali predstavljanje serije etnoloških monografija o primorskim Bunjevcima ŽIVJETI NA KRIVOM PUTU (sv. I., II., i III.)
uredile: Milana Černelić, Marijeta Rajković, Tihana Rubić
Predstavljanje će se održati u petak 25. veljače u 19,30 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici
Knjigu su predstavili:
prof. dr. sc. Jadranka Grbić Jakopović, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Blaženka Ljubović, prof., ravnateljica Gradskog muzeja Senj
Darko Nekić, prof., gradonačelnik Senja
dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, Filozofski fakultet, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Zagreb
prof. dr. sc. Milana Černelić, Filozofski fakultet, Odsjek za...

detaljnije
Post date: Pet, 25.02.2011 - 20:00
Custom Search