Skupština - Obustavljen plan generalne regulacije

Pet, 08.03.2013 - 14:30 -- nikola.tumbas
Čekajući dogovor čestitke za 8 mart odbornicama
Čekajući dogovor čestitke za 8 mart odbornicama
Maglai Jeno Predlog rešenja problema
Maglai Jeno Predlog rešenja problema
Almasi Silard čestita 8 mart predsednici skupštine grada
Almasi Silard čestita 8 mart predsednici skupštine grada
Miodrag Batinić Mišljenje dela prisutnih građana
Miodrag Batinić Mišljenje dela prisutnih građana

Odbornici su na današnjoj sednici Skupštine grada Subotica glasali za obustavu generalne regulacije užeg i šireg centra grada i pristupanje ponovnoj izradi plana.

Šef odborničke grupe Saveza vojvojđanskih Mađara (SVM) Jene Maglai je rekao da je u interesu očuvanja istorijskog nasleđa Subotice bilo neophodno donošenje odluke o obustavi generalne regulacije užeg i šireg centra grada, smenjivanje predsednika Komisije za planove Nebojše Janjića i imenovanje novih članova Komisije će se sastojati od stručnih i nestranačkih lica.

“Gradsko veće će u narednih 30 dana da pristupi preispitivanju svih planskih dokumenata, kao i ranije usvojenih planova, koji se tiču užeg i šireg centra grada od strane stručno kvalifikovanih institucija”, kazao je Maglai.

On je rekao da su inicijativa i otpor građana dovele do sazivanja Skupštine grada i da je obaveza političara da osluškuju stavove građana prilikom donošenja odluka koje se tiču grada i njih samih.

DS je 5. marta pozvao političke stranke, nevladine organizacije i građane da konkretnim i konstruktivnim predlozima i primedbama pomognu izradu planskog dokumenta koji bi trebalo da definiše prostorno preuređenje mesnih zajednica: Centar 1, Centar 2 i Centar 3, Dudova šuma, Ker, Gat, Bajnat i Prozivka.

Odbornici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) su 1. marta predali Skupštini Subotice predlog da se obustavi izrada Plana generalne regulacije za uži i širi deo gradskog jezgra, kao i zahtev za izradu novog koncepta plana.

Građani Subotice su 19. februara na javnoj raspravi zatražili da se odbaci regulacioni plan, kojim je navodno predviđeno rušenje vise od 1.000 kuća u centru Subotice.

Docentkinja na Građevinskom falkultetu u Subotici Viktorija Aladžić rekla je da građani nisu dobili odgovor na pitanje koliko je kuća predviđeno za rušenje, iako se uvidom u plan vidi da je predviđeno rušenje velikog broja privatnih kuća.

Nebojša Janjić je bio pomoćnik bivšeg republičkog ministra za prostorno planiranje Olivera Dulića i zajedno sa njim je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Modest Dulić je brat Olivera Dulića.

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice član odborničke grupe Lista za Srbiju Aleksandar Grubor je napustio ovu odborničku grupu i pristupio odborničkoj grupi Pokrenimo Suboticu (SNS).

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search