Razmena učenika: Prijavite se za domaćina

Sub, 01.06.2013 - 10:00 -- darko.kovacevic

Havijer Mendez Retamal (Ćavi) je iz Čilea, koji ovu školsku godinu provodi u našem gradu, kao gostujući učenik 3. razreda Gimnazije “Svetozar Marković”, na programu razmene učenika koji organizuje Interkultura Srbije, nevladina i neprofitna organizacija koja se bavi razmenom učenika. Svojim dolaskom, krajem avgusta prošle godine, postao je novi član porodice Salopek.

Ćavi je jedno predivno dete. Lepo vaspitan, kulturan, naučio je srpski i prilagodio se mnogim našim običajima – odgovara majka domaćin Alisa Salopek. - Predivno je iskustvo dom deliti sa nekim kog do prošle godine nismo ni znali a sada nam se toliko uvukao u srce, i od jednog nepoznatog stranca postao članom naše porodice! Zavoleli su ga čak i svi naši prijatelji i rođaci. Stekao je mnogo prijatelja u školi, ali i na vannastavnim aktivnostima. Možda ste ga viđali u gradu, u Hali sportova gde trenira stoni tenis, u “skejt” parku ili ispred “zelene” fontane, obožava i palačinke i zna sve naše palačinkarnice...

Poput Havijera-Ćavija, u Srbiju je početkom ove školske godine došlo dvadesetak dece iz inostranstva na razmenu, što na tromesečnom ili godišnjem programu, i razmeštena su u porodice koje su izrazile želju da ugoste nekog stranog učenika. Deca koja su ostala na godišnjem programu, završetkom ove školske godine vraćaju se u svoje zemlje. Isto tako će i Havijer početkom jula završiti svoj program razmene u Srbiji i svoj boravak u Subotici. Međutim, krajem avgusta i početkom nove školske godine, na program razmene, što na tri meseca ili školsku godinu, dolaze učenici iz Belgije, Brazila, Venecuele, Italije, Mađarske, Meksika, Rusije, Tajlanda i Turske.

- Pruža se mogućnost porodicama iz Srbije, pa tako i iz Subotice, koje su zainteresovane da prime učenike iz inostranstva, da se prijave i otvore svoja vrata nekom detetu, da mu ponude smeštaj i hranu, svoje običaje i kulturu. Budite njegova porodica neko vreme i iskusite to divno, neponovljivo iskustvo, a steći ćete prijatelje za ceo život! Pružite šansu i svojoj deci da, odrastajući uz dete koje je druge boje kože, dolazi sa drugog kontinenta i govori drugim jezikom, ne samo da prošire svoja znanja stranog jezika, već i da steknu nova iskustva o interkulturi, toleranciji, međusobnom uvažavanju i razumevanju! Time što ćete prihvatiti neko dete, ne pomažete samo tom detetu da ima smeštaj i hranu, novu porodicu i grad, vi učite i svoju decu da pomažući drugima i upoznajući ih, u stvari upoznajete sebe i svoju porodicu, ali i pokazujete veliku ljubav prema drugima – poručuje gospođa Salopek, i dodaje da se prijavljivanje za porodice domaćine ne plaća (a isto tako nema ni materijlne koristi), i osim tog tanjira više na vašem stolu, vi nemate drugih troškova oko tog deteta. Detetu džeparac šalju njegovi prirodni roditelji a troškove zdravstvenog osiguranja i putovanja koje organizuje Interkultura Srbije, snosi ta organizacija.  

Ako neko od vas želi da u svoj dom primi nekog stranca, svi su srednjoškolci i željno očekuju da upoznaju Srbiju i ljude u njoj, nauče naš jezik i druže se sa svojim vršnjacima, potrebno je samo da otvorite stranicu Interkulture Srbija:  http://www.afs.org.rs/ugostite-ucenika/ na kojoj se nalazi prijava da ugostite dete iz inostranstva, i da je popunite. Na toj stranici se nalaze i sve druge informacije i odgovori na mnoga vaša pitanja, ili iskustva nekih prošlih učenika na razmeni i njihovih porodica domaćina.

Volela bih da se opet neka porodica iz Subotice prijavi, da se nastavi kontinuitet stranih učenika u našem gradu, kako bi bilo što više strane dece koja će o našem gradu pričati svojim roditeljima i prijateljima u svojim zemljama i na taj način je promovisati širom sveta! Ta deca kad se, posle programa razmene, vrate u svoje države i gradove, pričaju o gradu gde su bili i o svemu što su tu doživeli, i postaju pravi mali ambasadori Srbije... Pre dolaska u Srbiju, oni imaju drugačiju sliku o nama, uglavnom su to priče o ratovima, kriminalu i svemu drugom što o našoj zemlji dobiju putem interneta ili medija, mnogi i ne znaju gde se nalazi, i Srbiju povezuju sa Sibirom. Posle boravka ovde, ta slika se menja i svoja lepa iskustva prenose drugima, da je sad sve više dece koja žele da dođu u Srbiju. Na žalost, kod nas je malo porodica koja su o ovom programu razmene učenika informisana i koja bi želela da prime nekog stranca. Verujem da će sugrađani prepoznati lepotu primanja i ukazivanja gostoprimstva stranim učenicima – bez ikakve naknade, i  da će se što pre prijaviti, jer je rok za prijave porodica pri kraju. Za sve dodatne informacije možete se obratiti i meni putem e-maila: [email protected] ili telefona: 024/520731, ili preko već pomenute Interkulturine internet stranicewww.afs.org.rs – završava Alisa Salopek.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search