Predstavljen je Top 5 2012-2013.

Pon, 28.10.2013 - 10:33 -- daniela.mamuzic

U subotu, 26. oktobra 2013. godine u Omladinskom klubu "Skladište" sa početkom u 20.00 časova predstavljeni su radovi dobitnika stipendije na konkursu “TOP 5” za školsku 2012/2013. godinu.
Konkurs je bio raspisan tokom 2012. godine, a osmišljen sa ciljem da se podrži umetnički profesionalizam u našem gradu, doprinese obogaćivanju i osvežavanju ljudskih resursa u oblasti kulture, kao i podizanju kvaliteta kulturnih i umetničkih programa u Gradu Subotici. Pravo na učešće su imali studenti sa teritorije Grada Subotice koji studiraju na umetničkim akademijama u zemlji, kao i u inostranstvu.

Dobitnici stipendije na konkursu „TOP 5“ za 2012/2013. godinu su bili: Kristina Ivković - Tekstilni i modni dizajn, Neda Marijanović - Dvopredmetna nastava muzike, Jelena Ćulibrk - Filmska i televizijska produkcija, Nera Poljaković Kovačev - Slikarstvo i Darko Subotin - Animacija i vizuelni efekti.

Nera Matijević je završila Politehničku srednju školu, smer Oblikovanje grafičkih proizvoda sa Vukovom diplomom 2010. godine. Trenutno je na četvrtoj godini studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, na Likovniom odseku, smer Slikarstvo. Tokom školovanja na Akademiji permanentno je obrađivala ljudski lik i duh, pa i na četvrtoj godini nastavlja da se bavi istom problematikom. Po završetku četvrte godine planira da upiše master studije.
Nera će se predstaviti crtežima i slikama nastalim na prvoj, drugoj i trećoj godini studija slikarstva, od 2010. do 2013 godine. Crteži su uglavnom rađeni ugljenom, tušem i perom i tehnikom laviranog tuša, a slike jajčanom temperom. Temu koju obrađuje su uglavnom stariji ljudi, njihove portrete i figure, karakter i emocionalno stanje.

Darko Subotin je rođen 1990. godine u Subotici. Nakon završene Gimnazije upisao je Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Nedavno je upisao četvrtu godinu Akademije umetnosti na smeru Animacija i Vizuelni efekti. Animacijom i crtanjem se bavi još od perioda osnovne škole. Sa vizuelnim efektima se upoznao tokom srednje škole i to takođe izučava u okviru programa fakulteta. Strastven je obožavalac animacije, filma i skoro svih vrsta vizuelnih umetnosti. Željan je za proširivanjem znanja i usavršavanjem u oblastima svojih interesovanja.
Darko će se predstaviti radovima koji su nastali tokom njegovog školovanja na Akademiji umetnosti i radom koji trenutno priprema na trećoj godini studija. Prezentacija će biti podeljena u dve oblasti koje Darko izučava na fakultetu - Animacije i Vizuelnih efekata.

I Iz oblasti animacije biće prikazani filmovi:
"Herbert" (4'48'')
"Kupon" (2'05'')
"Prečica" (2')
"Lavica" (vežba, 20'')

Potom će biti prikazan proces izrade filmova "Herbert" i "Prečica".

II Iz oblasti vizuelnih efekata će biti prikazani:
"Ubijen" (film, 1'56'')
"Krokodil" (vežba,11')
"Kloniranje" (vežba,50')

Potom će biti prikazan proces izrade filma "Ubijen" i vežbi "Krokodil" i "Kloniranje". Takođe će biti prikazano i par kadrova iz filma " Priča o stanovnicima zida" Andreja Boka, koje je Darko tokom prošlogodišnje saradnje na ovom filmu radio.

Nakon projekcije filmova, dodatno će biti prikazani u obliku slajd šoua crteži i digitalno naslikani radovi kojima se Darko takođe bavi, kao i nekoliko strana stripa "Povratak" koji je autor radio iz predmeta "Strip" na fakultetu.

Neda Marijanović je rođena 1990. godine u Subotici. Četvorogodišnje osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu je završila 2013. godine, sa stečenim zvanjem Diplomirani teoretičar umetnosti – muzički pedagog. Trenutno je student master studija u Novom Sadu, na studijskom programu Muzička pedagogija.
Prisutnima će na klaviru odsvirati Preludijum br. 7, slovenačkog kompozitora Lucijana Marie Škerjanca.

Kristina Ivković je završila Srednju ekonomsku školu “Bosa Milićević”, smer Turistički tehničar, a tokom poslednje godine je pohađala i likovnu školu “De Medici ” u Subotici. Osnovne studije modnog dizajna je završila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Oktobra 2013. godine je upisala master studije modnog dizajna na Akademiji lepih umetnosti Brera (Accademia di belle arti di Brera) u Milanu. Do sada je izlagala na raznim modnim konkursima, izložbama, sajmovima (evropski konkurs: Young Creative Chevrolet, Fashion hr fashion week: Lift by Perwol, konkurs: Modni ormar 6, Hrvatsko društvo likovnih umetnika: Artomat, Zagreb fashion week: Dreft next generation, Modni ormar 7, Konkurs: Русскии силует, Izložba: Belgrade Design Week, Regionalni sajam mode: Zona 45), a na nekima od njih je ostvarila i lepe rezultate. Ove godine je osvojila 3. mesto na ruskom modnom takmičenju “Русскии силует” u polufinalima za regiju Balkana koji su se održali u Bečićima, Crna Gora. Prošle godine je sa kolekcijom „Avant garde tulips“ osvojila 1. mesto u kategoriji mladih dizajnera na Internacionalnom fashion week-u u Nišu. Dobitnica je i akademske nagrade tj. "Nagrade Dekanice" za izvrstan uspeh postignut tokom studiranja. Učestvovala je i u workshopu „Elastic mind" portugalskog modnog dizajnera Jorge Moita. Od 2012. godine je dizajner mladog brenda sportske odeće „Skochypstiks - for people in motion". Takođe radi kao asistentkinja hrvatske modne dizajnerke Ivane Popović i stilistkinja hrvatske mlade pevačice Maje Bajamić. Ovo leto je provela na programu Fashion Design II na Akademiji lepih umetnosti (NABA Nuova academia di belle arti) u Milanu.

Kristina Ivković: KRALJEVSTVO KIČA

Ovo je kolekcija koja je izašla iz carstva kiča. Ovo delo je na tankoj granici pitanja umetnosti i kiča. Ta granica je danas veoma tanka jer se pitanje lepog danas poprilično zakomplikovalo. Zapravo danas lepota nije nužna karakteristika umetničkog dela. Umetnost je oslobođena tradicionalnih normi. Današnja umetnost je prilagođena vremenu u kojem živimo, a to je savremeno doba, doba globalizacije, masovnih medija i stalnih promena. Zato se i umetnost brzo menjala i širila svoje vidike, te danas nije i nužan tradicionalni vid umetničkog dela (kip, slika.. ) da bi se delo smatralo umjtničkim. Tako danas i odeća može biti medij umetnosti ili nositelj poruke. Moda je moćni masovni društveni fenomen koji utiče na svaki aspekt ljudskog života.
Kolekcija je na mnogo načina oličenje kiča. Kao prvo, poseduje jednu od glavnih karakteristika kič dela tj. obiluje elementima koji su preneseni iz njihove autentične situacije (na primer: dugmad, cveće), koji su takođe pretrpani, što predstavlja još jednu karakteristiku kiča. A zatim vidljivost kiča kroz kombinaciju boja, uzoraka, kroja, tradicionalnih elemenata, u izboru modnih dodataka tj. cipela, čarapa, nakita, oglavlja, itd, teško je nabrojati i zapaziti sve kič elemente, te se može se reći i da je ovo kič delo prezasićeno kič elementima. Ovo delo je kičasti kič! Nema dalje, te se na taj način može reći da je ovo delo završeno delo. Delo je presladunjavo, prekićeno i prezasićeno. Što znači da ono prebukvalno predstavlja kič tj. veoma ironično.
Ova kolekcija aludira na prezasićenost i prekićenost današnjeg društva, ismeva i bukvalno prenosi poruku. To je prkosna i hrabra poruka upakovana na oku prijatan način ali na vrlo tankim granicama prijatnog i neprijatnog, jer je cela ova priča na vrlo tankoj liniji između umetnosti i neumetnosti za čiju granicu je možda i nepotrebno znati odgovor. Danas je sve kič! Danas je sve kič, bilo to očigledno ili ne. Živimo u dobu kiča.

Jelena Ćulibrk je rođena 1990. godine u Subotici. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 2009. upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija se istakla visokim prosekom ocena, ali i stalnim angažmanom u produkciji, pisanju scenarija, režiji i glumi u filmskim i televizijskim ostvarenjima. Na prvoj godini studija učestvuje u produkciji kratkometražnih igranih filmova „Balon” (2009) i „Metabolizam” (2010), te sa kolegama stvara TV dramu „Mefisto” (2010). Februar 2010. godine provodi kao koordinator manifestacije „FEST na FDU“, a iste godine učestvuje u Evropskoj letnjoj filmskoj školi (ESFS) na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i sa kolegama iz inostranstva (Rusija i Izrael) stvara dva kratkometražna filmska ostvarenja pod mentorstvom hrvatskog reditelja Rajka Grlića. Ove godine počinje rad na svom prvom dugometražnom filmskom ostvarenju u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i kompanije „Visionteam”. Za dugometražni film „Oktobar” koji je premijerno predstavljen 2011. na festivalu „Cinema City” u Novom Sadu dobija specijalnu nagradu. Naredne, 2011. godine učestvuje u kampanji „Očistimo Srbiju“ i realizuje televizijsku reklamu „Mali ljudi“; realizuje film „Samo što nismo“ (koji je prikazan u takmičarskom programu na filmskom festivalu „Kustendorf“ 2012. godine); režira i piše scenario za televizijsku reklamu „Meso je ubistvo“, a na početku treće godine studija realizuje (piše scenario i režira) film „Dreams That Money Can Buy“ (2011) u kome se po prvi put oprobala kao direktor fotografije. „Avala film“ donosi Jeleni na takmičarskom festivalu studentskih ostvarenja „Producer's Day 2012“ (FDU) nagradu za najbolje filmsko ostvarenje. Treću godinu sa kolegama sa klase provodi u pisanju scenarija i realizaciji pilot epizode sitkoma „Prinudno sletanje“ (2012), koji je na manifestaciji „Producer's Day 2012“ dobio nagradu publike, kao i nagradu za najbolje televizijsko ostvarenje. Na poslednjoj godini studija režira i piše scenario za turistički spot namenjen predstavljanju istorijskog nasleđa Beograda i režira manifestaciju “Producer’s Day 8”. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u junu 2013. godine kao prva na klasi, a u septembru upisuje master studije na University College London (UCL) u Velikoj Britaniji.

Radovi koji će biti predstavljeni su jedan deo opusa Jelene Ćulibrk, diplomiranog dramskog i audio-vizuelnog umetnika, koje je stvorila tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radovi će obuhvatiti više medija, prvi se tiče filma, drugi televizije, a treći reklame i oglašavanja.
1. Dreams that money can buy (2011)
Ovaj eksperimentalni film je nastao kao odgovor na značaj i bogatu istoriju najpoznatijeg jugoslovenskog filmskog preduzeća – „Avala filma“. Poetika koja se nalazi u ovom filmu neodoljivo podseća na rano holivudsko ostvarenje „Život i smrt holivudskog statiste 9413“ velikana filmske umetnosti sa ovih prostora – Slavka Vorkapića. Jelena je napisala scenario i režirala ovaj film za koji je dobila nagradu za najbolje studentsko filmsko ostvarenje na 7. „Producentskom danu“ 2012 godine.
2. Prinudno sletanje (2012)
Sitkom "Prinudno sletanje" je nastao kao zajednički projekat Jelene i kolega sa klase. Ova vrsta televizijskog formata spada u jedne od zahtevnijih, te je priprema počela mesecima ranije. Zajedničkim naporima su napisali scenario, angažovali glumce i ostalu ekipu, osmišljavali scenografiju i kostime, da bi na kraju uspešno izveli snimanje pilot epizode ovog sitkoma. Sitkom "Prinudno sletanje" svoju inspiraciju preuzima iz porodičnih sitkoma američke produkcije. Jelena se tokom rada na ovoj produkciji prvi put susrela sa izazovnim televizijskim okruženjem, marketinški je oblikovala sitkom i prezentovala ga čelnicima dve najgledanije televizije u Srbiji – TV Pink i PRVA televizija. Sitkom je dobio dve nagrade na studentskom festivalu „Producentski dan“.
3. Reklame: Mali ljudi (2011) i Savski venac (2013)
Reklame trenutno spadaju u najkreativniji i najprofitabilniji vid komunikacije sa publikom. Kreativne su, zabavne i kratke, a opet u sebi sadrže i neizbežan profitabilni karakter koji ih čini samoodrživim (za razliku od većine drugih umetničkih dela, sa izuzetkom televizijskog programa). Reklame već duže vreme spadaju u svetski priznata umetnička dela sa posebnim festivalom u Kanu (Cannes Lions International Festival of Creativity) koji je posvećen samo ovoj umetničkoj formi. Jelena se tokom studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu po prvi put susrela sa uticajem na publiku i kreativnošću reklama. Reklama „Mali ljudi“ je snimljena kao podrška podizanju ekološke svesnosti u Srbiji, a druga reklama je profitabilnog karaktera jer pokušava da približi istoriju Beograda mlađoj populaciji, u nadi da će više posećivati neke manje interesantne delove grada i na taj način pozitivno stimulisati turističku ponudu i potražnju.

Custom Search