Da li je opravdano ubijati iz zabave?

Pet, 15.11.2013 - 00:05 -- darko.kovacevic

U konferencijskom centru Male gostione na Paliću počelo je dvodnevno savetovanje o zaštiti ptica. Prisutne su bile zaštitarske i ornitološke organizacije iz Srbije, učesnici na projektu www.zvukptica.rs i gosti iz regiona koji su prisutnima prenosili svoja iskustva zaštite ptica.

Osnovni problem jeste dugoročno smanjenje populacije ptica u našoj zemlji, na šta najznačajnije utiču smanjenje životnog prostora za ptice, upotreba otrova u poljoprivredi i nekontrolisan lov, pre svega uz upotrebu zakonom zabranjenih vabilica za ptice, a često i oružjima koja nisu zakonom predviđena za lov.

O stanju populacije prepelica i grlica u našoj zemlji izlagao je Dejan Đapić, dok je moderator savetovanja bio Miloš Đajić. Prema izlagačima iz regiona, poseban etički problem je lov na male ptice, npr. prepelice, koje se izlovljavaju pretežno iz zabave (nema na njima toliko mesa da bi mogle biti izvor hrane), a lovci na njih su najčešće italijanski lovački turisti, koji za mali novac ugrožavaju domaći biodiverzitet. Iako se danas zvanično smatra da mnoge vrste nisu ugrožene, njihova brojnost, prema prikazanim podacima, tek je mali procenat nekdašnje populacije (od pre 30-tak godina), a teško im je utvrditi i broj, jer su mnoge vrste u migracijama. Tako se ovaj deo savetovanja sveo na pitanje - da li je danas opravdano ubijati iz zabave? Zaštitarima svakako ne, ali je to pitanje upućeno građanima, odn. njihovim političkim predstavnicima.

Jasna Jovićević predstavila je angažovanu umetničku komponentu projekta Zvuk ptica, www.zvukptica.rs - online bazu fotografija i zabeleženih zvukova - pesama domaćih ptica, interaktivne edukativne igrice o pticama, muzičke radionice i druge aktivnosti koje treba da podstaknu interesovanje za naše (preostale) ptice. Deo kampanje je i peticija za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu (Coturnix coturnix) i grlicu (Streptopelia turtur) ili barem prilagođavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu ovih vrsta (http://www.zvukptica.rs/aktivizam/peticija).

Organizatori savetovanja su subotičke NVO Artrust, Riparia i AŠC. Projekat se realizuje uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Custom Search