Slučaj mobinga u Radio Subotici

Sub, 31.05.2014 - 20:19 -- nikola.tumbas
Ljiljana Elek o slučaju mobinga u Radio Subotici
Ljiljana Elek o slučaju mobinga u Radio Subotici
Ljubiša Stepanović o slučaju mobinga u Radio Subotici
Ljubiša Stepanović o slučaju mobinga u Radio Subotici

Novo saopštenje od 2014.06.06. pogledati ovde

U prilogu je saopštenje koje je prosleđeno pre dva dana (2014.05.29),  subotičkim medijima na temu "mobinga" zaposlenih.

Viđenje situacije, posle dopisa NUNS i NDNV, od strane v.d. direktora Ljubiše Stepanovića i urednice redakcije na srpskom Ljiljane Elek vidite i čujte u video prilozima.

Radio Subotica će po sili zakona uskoro morati biti privatizovana...

 

***

NUNS i NDNV osuđuju ponižavanje i zlostavljanje urednika i novinara na Radiju Subotica

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju ponižavanje i zlostavljanje urednika i novinara Radija Subotice od strane Ljubiše Stepanovića, v.d. direktora ovog medija kojem je osnivač lokalna samouprava.

NUNS i NDNV će pružiti kolegijalnu i pravnu podršku novinarima i urednicima koji su saopštili da v.d. direktora od stupanja na funkciju „konstantno zloupotrebljava svoja ovlašćenja mešajući se u rad redakcije“, da „omalovažava novinare“ i poziva ih na „informativni rezgovor“. Takođe ćemo o ovom slučaju obavestiti međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda.

Iako je činjenica da su pojave kao što su cenzura, autocenzura i kršenje profesionalnih standarda prisutne u mnogim medijima u Srbiji, NUNS i NDNV upozoravaju na činjenicu da su mediji u vlasništvu države i lokalnih samouprava ovim pojavama direktno izloženi, jer se ovi mediji među strankama na vlasti dele kao politički plen. Tako je recimo i v.d. direktora Radija Subotice imenovan na predlog Socijalističke partije Srbije, a na osnovu koalicionog sporazuma stranaka koje čine vlast u Gradu Subotici.

I slučaj Radija Subotice govori o izrazito lošem položaju novinara u Srbiji, kao i da je neophodno napraviti valjana sistemska rešenja koja će, sa jedne strane, omogućiti izlazak države iz vlasništva nad medijima, a sa druge, onemogućiti da u postupku privatizacije medije kupe tajkuni vezani za političke stranke.

 

NUNS i NDNV

29. maja 2014.

prosledio Boris Šuman

***

nastavak slučaja 3.06.2014.

 

NUNS i NDNV: Nastavlja se pritisak na urednike i novinare Radija Subotice

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ukazuju da rukovodstvo Radija Subotice nastavlja pritisak na urednike i novinare redakcije na srpskom jeziku ove medijske kuće, koji su pre nekoliko dana saopštili da su izloženi zlostavljanju i ponižavanju od strane direktora Ljubiše Stepanovića.

Novinari i urednici koji su potpisali saopštenje i iskazali ne baš čestu hrabrost u borbi za vlastita prava i dostojanstvo novinarske profesije pozvani su na saslušanje u formi proširene sednice Nadzornog odbora. Na tu sednicu oni treba da, kako piše na pozivu, „ulaze pojedinačno i nakon izjašnjavanja napuštaju sednicu“.

Ovaj postupak podseća na policijsku istragu, a to možda nije ni čudno s obzirom na činjenicu da je predsednik Nadzornog odbora Radija Subotice – penzionisani policajac, inače kadar SPS-a, kao i direktor ove medijske kuće.

Način na koji je sazvana i organizovana sednica Nadzornog odbora očigledno ukazuje na to da ni rukovodstvo, ni osnivač ne žele da nastali problem reše kroz dijalog i transparentnost u radu već kroz dalje pritiske na novinare i urednike.

NUNS i NDNV o događajima u Radio Subotici redovno obaveštavaju domaće i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda.

NUNS i NDNV

Beograd -  Novi Sad, 03. juna 2014.

Više o ovoj temi...

- Ja bi potpisao da uvek bude ovakvo vreme! - sećam se kada mi je Kiro to govorio u momentima kada je vreme bilo kao danas (18.08.14). Relativno prohladno jutro, pa sunčan dan i kafa u senci u nekom kafeu dok vetar pirka. Tada smo meditirali na terasi Yufesta posmatrajući kako ljudi izranjaju ispod zelenila maloga Korza i žurno prelaze vreli osunčani centar grada.

Sada često sedim na suprotnoj strani upravo u toj senci, i šta vidim?

Yufest možda jednom doživi reinkarnaciju, ali naravno pre toga, to mora da se desi Narodnom pozorištu. A do tada ćemo biti prinuđeni da gledamo u običan ogromni stupidni banner koji je razapet preko stubova pozorišta.

Bio bi nam manje deprimirajući izgled centra kada bi imali razvučena oslikana platna, preko sada mrtvog objekta, koja bi...

detaljnije
Post date: Pon, 18.08.2014 - 22:20

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro protestuju zbog odluke subotičke skupštine da produži mandat vd direktoru Radio Subotice Ljubiši Stepanoviću i pored javnog protesta novinara i novinarskih organizacija zbog načina na koji je vodio ovu kuću u prethodnom periodu, a koji je podrazumevao čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

NUNS i NDNV upozoravaju javnost da se ponižavanje novinara u ovoj medijskoj kući, onih novinara koji su javno protestovali protiv Stepanovića, i dalje nastavlja nesmanjenim intenzitetom, sa očiglednim ciljem da se ovaj medij u potpunosti stavi u propagandnu službu partija na vlasti i marginalizuju ili uklone oni novinari koji ne pristaju da krše profesionalne novinarske standarde i budu puki izvršioci...

detaljnije
Post date: Čet, 17.07.2014 - 14:30

NUNS i NDNV: Radio Subotica pod direktnim partijskim uticajem 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) sa žaljenjem konstatuju da najnovija dešavanja u redakciji Radio Subotice ukazuju da je uređivačka politika ovog medija stavljena pod direktan partijski uticaj Saveza vojvođanskih Mađara i Socijalističke partije Srbije.

 NUNS i NDNV pozivaju uredništvo programa Radio Subotice na srpskom jeziku da uređivačku politiku podredi isključio javnom interesu. Medij, čiji je osnivač lokalna samouprava i koji putem budžeta finansiraju svi poreski obveznici grada Subotice, mora biti objektivan, nepristrasan i otvoren u informisanju građana o svim temama od javnog značaja. Na to su mediji obavezani Ustavom, medijskim zakonima Srbije i...

detaljnije
Post date: Čet, 26.06.2014 - 13:50

CENZUROM BRANE LIK I DELO GRADONAČELNIKA JENEA MAGLAIJA

Nije proteklo ni deset dana od imenovanja nove v.d. urednice Redakcije programa na srpskom jeziku JP “Radio Subotice”, a saopštenje za javnost koje je Informativna služba Gradskog odbora Demokratske stranke u Subotici uputila javnosti u ponedeljak, 23. juna 2014. godine, za razliku od većine medija u gradu, Redakcija programa na srpskom jeziku Radio Subotice nije objavila.

Slušaoci su umesto saopštenja mogli da čuju samo obrazloženje – zašto ga neće čuti, a ono je glasilo: “U redakciju Radio Subotice danas je stiglo saopštenje iz Informativne službe Gradskog odbora Demokratske stranke u kome je izneto niz kvalifikacija upućenih na račun gradonačelnika. Međutim, uprkos tome što su kvalifikacije u ovom saopštenju...

detaljnije
Post date: Sre, 25.06.2014 - 13:18

Za one koje zanima kako su odbornici Skupštine grada Subotice komentarisali dešavanja u Radio Subotici, ovde zabeležen kao "slučaj mobinga", (načet na temi imenovanja novog urednika redakcije na srpskom jeziku u Radio Subotici kao 33. tački dnevnog reda) poslušajte zvučni zapis iz prvog dela 21. sednice od 05.56.40. pa do kraja i u završenom delu zvučnog zapisa od početka do 00.13.20. Temom se bavilo osam odbornika (DS - 3 SNS - 1 SPS - 2 SBB - 1 PMN -1)

Problematiku su komentarisali u...

detaljnije
Post date: Čet, 19.06.2014 - 17:38
Custom Search