Uređenje kanala Jasibara

Pet, 21.08.2015 - 12:21 -- nikola.tumbas

Gradonačelnik, Jene Maglai, i predsednik Skupštine grada, Ilija Maravić, sa saradnicima obišli su danas lokaciju Jasibara (prostor i kanal između ulice Doža Đerđa i Travničke ulice), u Mesnoj zajednici „Dudova šuma“, gde su izvedeni radovi u okviru pilot projekta uređenja kanalizacione mreže i i otvorenog kanalskog sistema u cilju obezbeđenja boljih preduslova za bržu evakuaciju atmosferske vode. Praktično ovaj kanal je sada očišćen i prilagođen tako da može da posluži kao neka vrsta etenzije u slučaju velikih kiša. Na ovom toku su na početku i kraju postavljena i dva biofiltera a obale kanala i nešto prostora oko njih će biti uređen jer će biti zasađeno sa gotovo hiljadu sadnica a deo koji gleda na travničku ulicu biće zaštićen da se ne bi bacalo smeće.

Gradonačelnik, Jene Maglai, pored ostalog se zahvalio predstavnicima DTD-a na saradnji jer ovo je prvi puta da sa njima pokušavaju da reše probleme usled naglih prilova vode usled kiša, takođe i da urede te prostore koji su  bili veoma zapušteni. Gradonačelnik je izrazio nadu da sada ovih nekoliko ulica neće biti pod takvim uradom usled atmosferskih padavina i da građani u okolini više neće imati štete na svojim objektima.

Gradonačelnik očekuje da se sa DTD-om u narednom periodu odrade još neke neuralgične tačke u gradu koji decenijama prave probleme građanima, dodavši na kraju -

Posebno mi je drago da su se ovom prilikom javili predstavnici Ekološke stranke i Goranskog pokreta koji će pomoći da se ovo pejsažno oplemeni i održava. Očekujem njihovu saradnji i na daljim projektima

Slavko Vrndžić, dirketor DTD-a Severna Bačka, - Ovaj prostor smo preoblikovali, produbili i doterali da se voda što brže odvede iz ove okoline.

Jožef Pinter ispred Goranskog rasadnika je rekao da će zajedno sa Zelenom ekološkom partijom maksimalno sredi prema projektu koji je uradio arh.Ante Rudinski.

Bojan Šoralov, predsednik Zelenom ekološke partije, zaposlen u JPK Vodovod i kanalazija, ukazao je na fitoremedijacija može da pomogne svim većim ekološkim problemima u gradu i ukazao na to da se tako može rešiti i kanal kod Prozivke a da se to takođe može primeniti delom i na sanaciju jezera Palić.

Ilija Maravić, predsednik skupština grada, se zahvalio svim učesnicima u ovom pilot projektu, direktoru DTD-a  kao i JKP  Vodovod i kanalizacija, naglasivšio da sredstava za ovaj projekat nisu finansirana iz budžeta grada.

 

Fotograf: 
Custom Search