Dodeljene medalje Lajoš Vermeš najboljim sportistima Subotice

Sre, 24.02.2016 - 22:22 -- dejan.vukovic

U maloj sali Velike terase na Paliću održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada u akciji Medalja Lajoša Vermeša. Radi se o tradicionalnoj akciji koja je doživela svoje jubilarno, deseto izdanje, a u okviru koje se neguje sećanje na jednog od pionira sporta na ovim prostorima, ali i nagrađivanje najboljih sportista i sportskih klubova. Pre početka dodele priznanja najboljim sportistima premijerno je prikazan dokumentarni film „Vermešov duh sačuvan u medaljama” koji govori o delu Lajoša Vermeša, ali i o akciji, kroz komentare dobitnika najvrednijih priznanja u prethodnih devet godina. 

Prema oceni tridesetočlanog žirija koji je javno, putem stranica „Subotičkih novina”, davao sud u uspesima sportista u 2015. godini, prvo mesto je osvojio Tamaš Kajdoči, član Kluba dizača tegova Spartak. Kajdoči je dobio najviše glasova žirija, 287, a zanimljivo je da će on postati prvi sportista koji najvrednije priznanje koje poznaje ova akcija poneti drugi put. Vermešove medalje zaslužili su i veslač Palića Martin Mačković, koji je sa 249 poena zauzeo drugo mesto, kao i plivač Spartaka Andrej Barna koji je treći sa 167 bodova. Kao i prošle godine, nagrade, u vidu Vermešovih plaketa će dobiti sportisti koji su se plasirali među prvih deset na jedinstvenoj rang-listi. Četvrta je Milena Nikolić (ŽFK Spartak) sa 130 poena, peti je Bojan Županjac (RK Spartak Vojput) sa 111, šesti Denis Memetović (BK Spartak) sa 85, sedmi Tivadar Kajdoči (KDT Spartak) sa 79, osma Luna Jović (AK Spartak) sa 76, deveto mesto dele Leona Rogić (KK Spartak) i Tanja Sredić (ŽOK Spartak) sa po 45 bodova, dok je sa 38 bodova Kristina Boja (JK Palić) na desetom mestu.

Dok su se u izboru najboljih sportista mogli naslutiti pobednici, najviše neizvesnosti je bilo u bodovanju za najbolje klubove Subotice. U tesnoj trci tri kluba, prvo mesto je pripalo, kao i prošle godine, Klubu dizača tegova Spartak sa 52 boda. samo dva boda manje osvojio j erukometni klub Spartak Vojput, dok j etreće mesto pripalo ŽFK Spartak sa 44 osvojena boda. 

Podeljene su Vermešove medalje i za sportski podvig godine koji je pripao fudbalerima Spartaka, Stefanu Iliću i Stefanu Miloševiću koji će 2015. godinu pamtiti po osvajanju zlatne medalje na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina. U okviru desetog proglašenja nagrađen je i Karate klub Enpi, za dugogodišnju organizaciju izuzetno posećenih takmičenja u Hali sportova.

Akciju Medalja „Lajoša Vermeša” organizuje Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860”, uz medijsku podršku „Subotičkih novina”, te uz podršku Grada Subotice i prijatelja akcije.

Rezultati nagrađenih sportista:

Deseto mesto zaslužila je Kristina Boja iz Jedriličarskog kluba Palić. Kristina je na Prvenstvu Vojvodine bila prva među devojčicama do 12 godina, kao i u apsolutnoj kategoriji, a na Prvenstvu Srbije i Kupu Srbije bila je najbolja među devojčicama do 12 godina. Na Balkanijadi je zauzela treće mesto.

Na devetom mestu se nalaze dve dame, Tanja Sredić, kapiten ženskog odbojkaškog kluba Spartak, ekipa koje se godinama unazad nalazi u vrhu srpske ženske odbojke. Prošle godine je Spartak bio u finalu domaćih takmičenja, a odigrao je i kvalitetne mečeve u Kupu CEV. Istu poziciju zaslužila je i Leona Rogić iz Klizačkog kluba Spartak. Ona je jedna od najboljih i najperspektivnijih klizačica u reprezentaciji Srbije. Prvakinja je države u kategoriji juniorki, a iz takmičenje u takmičenje u okviru Evro kupa postiže sve bolje rezultate.

Osmo mesto pripalo je Luni Jović, atleričarki Spartaka. Bila je prvakinja Vojvodine i pobednica Kupa Vojvodine u više kategorija, te trostruki prvak Srbije, na 400 metara i u štafetama. Na Kupu Srbije osvojila je dva prva mesta, a zaslužila je i poziciju u sprskoj reprezentaciji. Upravo je kroz reprezentaciju stigla do Svetskog prvensta za mlađe juniorke koje je održano u Kolumbiji. Na Balkanijadi je zauzela treće mesto.

Na sedmom mestu našao se Tivadar Kajdoči iz Kluba dizača tegova Spartak. Najbolji rezultat u sezoni Tivadar Kajdoči je ostvario u Litvaniji na Prvenstvu Evrope za seniore do 23 godine, gde je osvojio bronzanu medalju u disciplini izbačaj. Na Prvenstvu Vojvodine osvojio je prvo mesto, na Prvenstvu Srbije drugo, bio je i deo ekipe Spartaka koja je nastavila dominaciju u Srbiji i okitila se novom titulom.

Šestu poziciju zauzeo je bokser Spartaka Denis Memetović, koji je u 2015. godini bio prvak Vojvodne i prvak Srbije, kao i pobednik Kupa Vojvodine u Kupa Srbije. Na Zlatnoj rukavici Srbije osvojio je bronzanu medalju. Predvodi ekipu Spartaka u regionalnom takmičenju Evropskoj boksing ligi, a biće jedan od važnih šarafa ekipe u predstojećom Ligi Srbije.

Peto mesto je, prema oceni žirija, zaslužio Bojan Županjac, rukometaš Spartak Vojputa. Bojan je jedan je od najboljih igrača Rukometnog kluba Spartak Vojput, ali i najbolji strelac ove ekipe. U 2015. godini Županjac ima vicešampionske titule u Super ligi i Kupu Srbije, a dobre igre su ga preporučile i na spisak reprezentacije Srbije. Svoj potencijal pokazao je i u izuzetno jakom regionalnom takmičenju SEHA Gazprom ligi gde se nalazi u samom vrhu strelaca.  

Četvrto mesto zaslužila je Milena Nikolić iz Ženskog fudbalskog kluba Spartak. Milena je nezamenjiva prvotimka Ženskog fudbalskog kluba Spartak sa kojim je i ove godine stigla do titule prvaka Srbije i osvajača Kupa Srbije, a najbolji je golgeter domaćeg takmičenja. Sa Spartakom se, preko kvalifikacionog turnira u Osijeku plasirala među 32 najbolje ekipe Lige šampiona u okviru koje su Golubice pružile jak otvor višestrukom pobedniku Lige šampiona – Volfsburgu iz Nemačke.

Treće mesto u izboru Medalja Lajoša Vermeša zaslužio je Andrej Barna, plivač Spartaka. Andrej je višestruki prvak Vojvodine i Srbije, te pobednik Kupa Srbije, ali ne samo to. Osvojio je prvo mesto na Balkanijadi, na Olimpijadi mladih je bio šesti, na Prvenstvu Evrope je bio takođe šesti, dok je na Prvenstvu sveta bio jedanaesti među juniorima, te šesnaesti među seniorima. Kandidat je za Letnje olimpijske igre u Brazilu 2016. godine. Uz medalju, Andrej je dobio i poklon paket sportske opreme Unit kao i vaučer za korišćenje usluga Sportsko-rekreativnog centra Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Drugo mesto je zaslužio Martin Mačković iz Veslačkog kluba Palić. Kao član reprezentacije Srbije, ovaj veslač Palića je stigao do dve bronzane svetske medalje. Martin je, naime, bio treći na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, a potom i do bronze u konkurenciji seniora. Martinu je dobio i poklon paket sportske opreme Unit, odnosno vaučer za korišćenje usluga Sportsko-rekreativnog centra Ekonomskog fakulteta u Subotici. Martin se trenutno nalazi u Americi na studijama te je nagrade prinio njegov otac Stevan Mačković. 

Po prvi put u desetogodišnjoj istoriji jedan sportista je poneo Vermešovu medalju po drugi put. Reč je o Tamašu Kajdočiju, članu Kluba dizača tegova Spartak. Tamaš Kajdoči je osvojio titule na takmičenjima seniora i juniora u okviru Prvenstva Vojvodine i Prvenstva Srbije, deo je ekipa prvaka Srbije za juniore i seniore, ali se ipak najviše ističe po rezultatima u reprezentaciji. Na Prvenstvu sveta za juniore osvojio je četvrto i šesto mesto, dok su sa Prvenstva Evrope za juniore stigle tri medalje. Srebrna u izbačaju, bronzana u trzaju i bronzana u olimpijskom biatlonu.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search