Cool&Hot - Noć istraživača 2016

Sub, 24.09.2016 - 21:57 -- nikola.tumbas

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2016   -   26.09. – 30.09.2016.

Prošle godine, slavili smo jubilej, prvih 10 godina manifestacije Noć istraživača, koja u okviru Marija Sklodovska Kiri programa, a pod pokroviteljstvom Evropske komisije, osvetljava put kojim se prevazilazi jaz između naučne zajednice i šire javnosti. Te 2005. godine evropski istraživači izašli su na gradske trgove i ulice, ušli u kulturne i tržne centre i kroz brojne interaktivne i zabavne aktivnosti, pokazali slučajnim prolaznicima koliko je nauka zapravo uzbudljiva i važna.

Ova sjajna inicijativa je prerasla u manifestaciju koja se dešava svakog četvrtog petka u septembru, danas čak u više od 320 gradova Evrope. U Srbiji je Noć istraživača počela 2010. godine u Novom Sadu.

Centar za promociju nauke je osmislio Naučni kamion koji je već obišao Beograd, Ćupriju i Sentu, gde uz interesaantne programe, najavljuje ovaj događaj. U Subotici će naučni kamion biti lociran kod bazena na Prozivci od 26.-29. septembra.

Na ovaj način možemo se pohvaliti da će subotička Noć istraživača trajati malo duže, od 26.-30. septembra.  Tokom prva četiri dana naučnici, profesori, nastavnici, inženjeri, studenti i đaci će održati niz zanimljivih predavanja, radionica. Posetioci će moći pogledati i naučne eksponate. Kamion će biti otvoren za posetioce od 16-20 časova. Ova četiri dana će služiti kao najava same manifestacije Noć istraživača koja će se održati u petak 30. septembra u holu Otvorenog univerziteta od 16-22 časova.

Tema ovogodišnje Noći je COOL nauka – nauka niskih temperatura ili jednostavno, nauka koja je „cool“. Posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL.

Tokom sledeće nedelje sa početkom manifestacije biće pokrenut i likovni konkurs na temu COOL izuma.

Kao i svake godine, svi sadržaji su besplatni i prilagođeni svim uzrastima. Ne zaboravite COOLirajmo uz nauku!

Dodatne informacije:

https://www.facebook.com/nocistrazivacasubotica i http://www.nocistrazivaca.rs .

Autor teksta: 
Custom Search