Izožba fotografija Jovana Mirčeskog

Pet, 24.02.2017 - 10:21 -- miroslav.brajkov

U prostorijama Gerontološkog kluba „Centar II“, 21.februara, održana je izložba sportskih  fotografija posvećena našem najuspešnijem teniseru Novaku Đokoviću. Autor izložbe je subotički fotoreporter Jovan  Mirčeski. Njemu je ovo 17 samostalna  izložba sportskih fotografija. Ranije izložbe su bile posvećene fudbalu, košarci formuli 1, a poslednjih 10 tenisu, našem najboljem sportskom brendu. Izložbe je priređivao u Budimpešti, Beču, Parizu, Londonu, Banja Luci, a ovu izložbu će videti ljubitelji tenisa i Novaka u Somboru, Pančevu, Zrenjaninu, Novom Sadu, i u Parizu uoči odigravanja Roland Garosa.
Subotičani će imati priliku da vide fotografije 14. marta za kada je predviđena postavka u prostorijama Otvorenog univerziteta.
Izložba ima humanitarni karakter, jer će od prodaje fotografija Jovan Mirčeski stipendirati jednog subotičkog učenika, dobrog sportistu slabijih finansijskih mogućnosti.
Prisutnima su se obratili Milan Jerinkić, predsednik Skupštine Teniskog saveza Srbije, svedok mnogih uspeha naših tenisera i Dejvis kup reprezentativac i selektor Nikola Špear. Subotičanin Nikola Špear je poznat po tome što je 1968. godine na Roland Garosu u prvom kolu pobedio domaćeg tenisera Daniela Konteta rezultatom 6-0 6-0 6-0, što predstavlja prvi slučaj u istoriji Grand slam turnira da je ijedan igrač ostao bez osvojenog gema. U ime domaćina se obratila Vesna Pajić, šefica službe „Otvorena zaštita“, koja se zahvalila Jovanu što je bio svedok svih ovih uspeha i što je podelio sa prisutnima ove veličanstvene trenutke.
Mirčeski je dobitnik priznanja Udruženja novinara Srbije za najbolje objavljenje sportske fotografije, a 2008. godine je proglašen za najboljeg fotoreportera Srbije od strane Udruženja sportskih novinara Srbije i dobio priznanje Kamera godine. Prisustvovao je na svim turnirima masters serije koji se održavaju u Evropi, fotografisao je Roland Garos 15 puta, Vimbldon 5 i US Open u Nju Jorku 3 puta.
Jovan priprema i foto monografiju o Novaku koju će prirediti tokom ove godine i promovisati u Parizu u oči početka Otvorenog prvenstva Francuske. U monografiji će imati šta da se vidi, fotografije sa 10 turnira koje je Đoković igrao na Roland Garosu.

fotografje  - Ivana Perić

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search