U toku je međunarodni volonterski radni kamp – Ludaš 2017.

Pet, 14.07.2017 - 08:21 -- nikola.tumbas
Matthias Kaufmann - Kako popravljamo molo na Ludošu kod Sunjog čarde
Matthias Kaufmann - Kako popravljamo molo na Ludošu kod Sunjog čarde
Volonterski kamp Ludoš 2017 - Press konferencija
Volonterski kamp Ludoš 2017 - Press konferencija

U prostorijama Vizitorskog centra „Ludaš”, održana je konferenciju za predstavnike medija povodom međunarodnogvolonterskog radnog kampa – Ludaš 2017.

Kamp je radnog karaktera, gde strani i domaći volonteri sprovode mere aktivne zaštite prirode na zaštićenim područjima, popravku molova i delova edukativne staze kroz rezervat. Pored radova koji se odvijaju na kompleksu Vizitorskog centra „Ludaš“, volonteri su učestvovali i u aktivnostima čišćenja i održavanja multifunkcionalnog zaštitnog pojasa oko jezera Palić.

Održano je više predavanja o našim zaštićenim područjima, značaju zaštite prirode, a volonterima je predstavljena i višestruka funkcija zaštitnih pojaseva oko Palićkog, Krvavog i Ludaškog jezera.

Kamp u organizaciji Javnog preduzeća „Palić – Ludaš“ i Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije je sufinansirao je Grad Subotica iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Učesnici ovogodišnjeg međunarodnog volonterskog radnog kampa su volonteri iz Grčke, Češke, Švajcarske, Ruske Federacije, Španije, Koreje i Poljske.

Po završetku volonterskog kampa, sledi Eko-kamp Ludaš – 2017 u trajanju od šest nedelja. Učesnici eko – kampa će biti učenici, studenti i predavači iz različitih oblasti. Pored tema koje se direktno bave oblašću biologije i ekologije, akcenat će biti stavljen na predavanja u vezi sa biodoverzitetom (prirodnom raznolikošću) i zaštitom in situ (na licu mesta), kako bi se učesnici kampa upoznali sa značajem zaštićenih područja u očuvanju biodiverziteta. Planirano je da se ove godine posebna pažnja posveti značaju ekoloških koridora i multifunkcionalnih zaštitnih pojaseva oko Palićkog, Krvavog i Ludaškog jezera.

Custom Search