Godišnjica biskupske klasične gimnazije Paulinum

Čet, 25.01.2018 - 19:46 -- nikola.tumbas
Ištvan Pastor povodom godišnjice Paulinuma
Ištvan Pastor povodom godišnjice Paulinuma
Tivadar Bunford na obeležavanju godišnjice Paulinuma
Tivadar Bunford na obeležavanju godišnjice Paulinuma

Dan škole i proštenje sjemenišne kapele "Paulinum"

Na Dan Sv Pavla apostola, po kome je Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij ) "Paulinum" nose ime, 25. januara proslavljen je Dan škole i proštenje sjemenišne (internatske) kapele.
Pošto u ovoj školskoj godini gimnazija bilježi 55. godišnjicu postojanja, zato su bili pozvani nekadašnji učenici Paulinuma, koji su sada biskupi. Od njih četvorice bio je prisutan barski nadbiskup Mons. Rrok Gjonlleshaj i skopski biskup Mons. Kiro Stojanov. Svetu misu je  predvodio i propovijedao na hrvatskom jeziku Mons. Kiro Stojanov. Umjesto zrenjaninskog biskupa bio je prisutan Mons. Janoš Fišer, generalni vikar, koji je propovijedao na mađarskom jeziku. U koncelebraciji su bili još: ravnatelj "Paulinuma" Mons. Jožef Mioč i duhovnik sjemeništa Mons. Marko Forgić.
Učenici "Paulinuma" su uzveličali slavlje prigodnim programom, izvodivši pjesme,recitacije i instrumentalne točke. Na kraju slavlja ravnatelj se  obratio učenicima i prisutnima , da slijede primjer Svetog Pavla. Zatim se zahvalio svim prisutnima i uglednim gostima: predsjedniku Vojvođanske skupštine  Ištvanu Pastor, Pokrajinskom sekretaru za obrazovanje  Mihalju Njilaš, Generalnom konzulu Republike Hrvatske Velimiru Pleša, predstavniku Ministarstva vera Gavrili Grban, predsjedniku skupštine Grada Subotice Tivadaru Bunford, generalnom konzulu Republike Mađarske Gergelju Cikajlo i dogradonačelnici Timeji Horvat.
Dan gimnazije "Paulinum" i proštenje sjemnišne kapele je završen sa zajedničkim agapeom i druženjem u velikoj dvorani "Paulinuma".

info: Jožef Mioč

Custom Search