Izrečena kazna od 150.000 dinara za držanje divljih ptica

Čet, 19.12.2019 - 14:48 -- darko.kovacevic

Novi Sad, 18.12.2019. - Prekršajni sud u Subotici osudio u prvostepenom postupku A.G. (52) sa Palića na novčanu kaznu od 150.000 dinara zbog držanja u zarobljeništvu 27 jedinki strogo zaštićenih vrsta ptica, čije je hvatanje u prirodi i držanje zabranjeno na osnovu Zakona o zaštiti prirode. U presudi je navedeno da je okrivljeni dana 18.9.2019. na adresi stanovanja na Paliću držao i kavezima 12 češljugara, dve zelentarke, sedam konopljarki, jednu zimovku, jednu strnadicu žutovoljku, jednog drozda pevača, dva kosa i jednu zebu. Sve su to vrste koje su strogo zaštićene u Srbiji i koje je, po slovu zakona, zabranjeno hvatati u prirodi i držati u zarobljeništvu bez dokaza o poreklu, koji A.G. nije imao. Okrivljeni je, osim oduzimanjem navedenih ptica, kažnjen po osnovi prekršaja iz tri člana Zakona o zaštiti prirode, i to: za neposedovanje dokaza o legalnom sticanju divljih ptica koje je držao u kavezima, za držanje ptica bilo adekvatnim uslovima, kao i za samu, zakonom zabranjenu, aktivnost držanja ovijh jedinki. Osim navedenih vrsta, od njega je oduzato i sedam čvoraka, koji spada u zaštićene vrste ptica, a koji su takođe držani nelegalno. Nakon oduzimanja i oporavka u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću, ptice su vraćene u prirodu.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, koji je, zajedno sa Pokrajinskom inspekcijom za zaštitu životne sredine učestvovao u otkrivanju ovog kršenja zakona, upozorava sve koji tokom jeseni i zime hvataju strogo zaštićene ptice u slobodnoj prirodi i drže ih u kavezima iz bilo kojih razloga, da je reč o ilegalnoj aktivnosti koja je kažnjiva, te da se kazna kreće u opsegu od 50000 do 150000 dinara. „Budući da je ova aktivnosti veoma raširena u Srbiji, i da se veže za brojne sajmove i vašare sitnih životinja gde se uhvaćene ptice prodaju, ukazujemo na to da je reč o raširenom biznisu, za čije zaustavljanje su potrebne stalne kontrole i saradnja, kako sa organizatorima tako i sa posetiocima sajmova. Osim toga, hvatanje divljih životinja vrlo je pogubna aktivnost tokom koje ogromna većina njih strada“, kaže Nikola Stojnić, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u periodu 2000-2017. ukupno su zabeležena 252 slučaja ilegalnog hvatanja divljh ptica iz prirode u Srbiji, no ova pojava je, procenjuju ornitolozi, masovna a njome je ugroženo više od 50 vrsta divljih ptica koje su objekt hvatanja.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
Info: Marko Tucakov, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search