U Subotici oduzete protivzakonito držane ptice pevačice

Pon, 20.01.2020 - 16:41 -- darko.kovacevic

Novi Sad, Subotica, 20.1.2019. - Dana 15. januara 2017. godine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine i Policijska stanica Subotica pronašli su u Subotici protivzakonito držane strogo zaštićene vrste ptica. U pitanju je ukupnon 21 jedinka ptica pevačica, od čega 12 češlјugara, četiri čiška, četiri konoplјarke i jedna žutarica. Ptice su oduzete od osobe koja ih je držala u zaroblјeništvu, a nakon toga su privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlјe životinje Zoo vrta „Palić“ do puštanja u prirodu. Protiv osobe koja je držala ove ptice pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim pravosudnim organima.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode naglašava da je na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno zaroblјavati divlјe strogo zaštićene vrste koje žive u prirodi iz bilo kojeg razloga. Ovakav slučaj deo je veoma velikog, masovnog hvatanja divlјih ptica pevačica u prirodi, koje se potom prodaju radi držanja u zaroblјeništvu. U nakim delovima Srbije, a naročito u okolnim zemlјama, naime, neke vrste ptica pevačica se drže kao ukras radi pesme (naročito češlјugari) ili radi ukrštanja sa nekim drugim vrstama koje su im genetski slične. Pri tome se ženke nemilosrdno odstranjuju, a takođe ogroman broj uhvađenih jedinki strada pre nego što budu sposobne za razmnožavanje.

Budući da se ilegalno hvatanje ptica pevačica vrši dok su ptice u jatima, tokom hladnog perioda godine, i pomoću mreža, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode poziva sve koji se zadržavaju u prirodi da ovakve pojave prijave na telefon 021/4896-306, te da prijave one koji divlјe ptice nezakonito drže u kavezima da bi se nastavilo sa otkrivanjem i pravnim procesuiranjem ovakvih slučajeva.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search