Hemijska škola napravila sredstvo za dezinfekciju

Ned, 29.03.2020 - 11:44 -- nikola.tumbas

Održavanje video časova donelo je nove izazove Hemijskoj tehnološkoj školi jer  u ovoj stručnoj školi nastava podrazumeva kombinaciju teorije i praktičnih vežbi. Profesori su sa učenicima brzo uspotavili komunikaciju putem video poruka i posebnih grupa, ali objašnjava Nikola Matković, direktor škole, uvek ostaje pitanje kako što bolje zainteresovati učenike za nastavu na daljinu.
Zbog toga su profesori hemije i tehnolozi došli na ideju da, u skladu sa sadašnjim okolnostima,  naprave video materijal o tome kako napraviti sredstvo za dezinfekciju.

„Možda se čini lako, ali da jeste svi bi ih pravili u kuhinji. Mi imamo resurse i mašine, nekoliko inžinjera hemije i tehnologije koji su dali svoje znanje i uspešno smo savladali tehnologiju proizvodnje dezinfekcionih sredstava“ objašnjava nam Matković.

U školi su napravljene prve količine dezificijensa, i to u tri mirisa koja su imala na raspolaganju i o svome tome je snimljen video materijal. Ovaj, nastao u laboratoriji Hemijsko tehnološke srednje škole postaće jedan od edukativnih materijala, čiji sadržaj je širi od nastavne jedinice, a koji će biti dostupan i drugim školama i profesorima.  Nikola Matković, direktor škole prikazao je materijal i u Ministarstvu prosvete, i već očekuju dolazak tima koji će snimiti nove video materijale. Kolege iz stručnih škola moći će da ga koriste u zavisnosti od njihovih potreba, u celini, ili pojedine delove. „Ovo je proizvod naših profesora, oni će od toga napraviti nastavni sadržaj. Mi smo prva škola koja radi ovako nešto. Za učenike nema boljeg motiva nego kada vide upotrebnu vrednost onoga što uče u školi, kada naprave korelaciju sa stvarnim okruženjem i vide na najbolji način da je znanje moć. Mi smo škola znanja i veština koja promoviše preduzetništvo i karijerne perspektive“ kaže Matković.

Njegovo uverenje je da je hemija u osnovni svih jakih ekonomija sveta, a na niovu škole oni su svoj preduzetnički duh već više puta iskazali: osvojili su proizvodnju tečnog sapuna, što jeste deo nastavnog materijala, i to je jedini proizvod iz neke škole koji je moguće pronaći i u velikim marketima, i za čiju proizvodnju su dobili evropsku nagradu. Matković navodi da su daleko odmakli u učeničkim kompanijama i ponosni su na to što su dobitnici Svetosavske nagrade. Sredstvo za dezinfekciju čijom proizvodnjom su upravo ovladali neće ići u komercijalne svrhe, već će se koristiti za sopstvene potrebe, i tu je naglasak bio ne prenošenju znanja.
U Hemijsko tehnološkoj školi u dualnom obrazovanju su i profili pekar/poslastičar i mesar, a svaki od preko 600 đaka kada izađe iz ove škole ima zanat i posao u rukama, bilo da se radi o području obrade hrane, hemije i nemetala ili tekstila. U planu je da za narednu školsku godinu otvore i smer za veterinarskog tehničara, koji inače nikada nije postojao u Subotici.

„Škole će uvek postojati, ali će se komunikacija i odnosi redefinisati. Mi upućujemo decu u važnost i korist koju imaju od znanja, ipak mi ne možemo da razmišljamo isključivo tržišno, ali je veoma dobro da mi i naši đaci imaju poveznicu sa realnim potrebama“ kaže Matković.
A.I.

To su najnovije mere koje je vlada donela na današnjoj sednici za sprečavanje širenja virusa COVID-19, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Oni će subotom i nedeljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova. Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas..

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

Vlada Srbije nastaviće da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se isključivo na savete stručnjaka.

Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici, poručuje se sa sednice vlade.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Na osnovu člana 39. stav 1. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“, broj 87/2018), člana 20. stav 1. tačka 8. i člana 44. Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. glasnik RS“, broj 129/2007, 83/2014 – dr. zakon 101/2016 – dr. zakon i 47/2018) i člana 12 St.1. t.14.Statuta grada Subotice („Sl.list grada Subotice“, br.27/2019 od 10.10.2019.), a na osnovu Zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije broj 217-II-8/2021 od 10.06.2021. godine, gradonačelnik donosi,

O D L U K U o ukidanju vanredne situacije za celu teritoriju grada Subotice

1. Ukida se vanredna situacija za celu teritoriju grada Subotice, proglašena Odlukom gradonačelnika, zbog poboljšanja epidemiološke situacije usled zarazne bolesti COVID 19,...

detaljnije
Post date: Čet, 10.06.2021 - 18:20

Nakon dužeg razmatranja kao i praćenja epidemiološke situacije u zemlji i preporuka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, preduzeće “Park Palić” d.o.o. donelo je odluku da se tradicionalna manifestacija “Prvomajski uranak na Paliću” ove godine neće održati.

Imajući u vidu činjenicu da manifestacija svake godine ima izuzetno veliku posećenost, svojim savesnim ponašanjem i otkazivanjem manifestacije želimo da ispratimo odgovorne odluke koje je Grad Subotica doneo kada je u pitanju organizacija sličnih događaja, ali i da poručimo da je bezbednost i zdravlje svih nas na prvom mestu.

Park Palić d.o.o.

Post date: Uto, 27.04.2021 - 15:38

Kako bi se omogućilo starijim građanima Subotice da što brže i jednostavnije pristupe vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19, Dom zdravlja Subotica nastavlja, u subotu i nedelju, 20. i 21. marta, akciju imunizacije svih građana starijih od 60 godina, koji se nisu prijavili preko portala e-uprave ili su se prijavili, a nisu još bili pozvani da prime vakcinu.

Imunizacija vakcinom kineskog proizvođača „Sinofarm“ obavljaće se od 08:00 do 13:00 časova u:

subotu 20.3.2021. godine u:

  • ambulanti I, u Subotici, na adresi Kumičićeva ulica 4;
  • ambulanti u MZ Graničar, na adresi Istočni vinogradi bb;
  • ambulanti MZ Aleksandrovo, na adresi...
detaljnije
Post date: Pet, 19.03.2021 - 18:26

Kako bi se omogućilo starijim građanima Subotice i naselja Đurđin i Novi Žednik da što brže i jednostavnije pristupe vakcinaciji protiv zarazne bolesti COVID-19, Dom zdravlja Subotica nastavlja, u četvrtak, 19. marta, akciju imunizacije svih građana starijih od 60 godina, koji se nisu prijavili preko portala e-uprave ili su se prijavili, a nisu još bili pozvani da prime vakcinu.

Imunizacija vakcinom kineskog proizvođača „Sinofarm“ obavljaće se od 08:00 do 13:00 časova u:

  • ambulanti I, u Subotici, na adresi Kumičićeva ulica 4;
  • ambulanti u Đurđinu, na adresi Borisa Kidriča bb;
  • ambulanti Novi Žednik, na adresi Ilije Lubarde 2;
... detaljnije
Post date: Čet, 18.03.2021 - 17:47

Evropska komisija predložila je stvaranje digitalnog zelenog sertifikata kako bi se olakšalo bezbedno slobodno kretanje unutar EU tokom pandemije kovida 19.

Digitalni zeleni sertifikat biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv kovida 19, dobila negativan rezultat testa ili se oporavila od infekcije. Biće dostupan besplatno, u digitalnom ili papirnom formatu. Sadrži QR kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost sertifikata. Komisija će izgraditi pristupnu mrežu kako bi osigurala da se svi sertifikati mogu verifikovati širom EU i podržaće države članice u tehničkoj primeni sertifikata. Odgovornost država članica je da odluče o tome koja ograničenja javnog zdravlja se neće odnositi na putnike, ali će takve odluke morati da se primene na isti način na putnike koji...

detaljnije
Post date: Sre, 17.03.2021 - 19:07
Custom Search