Konjički sport: Dominacija srpskih takmičara na Kincsem parku

Sre, 05.08.2020 - 10:03 -- darko.kovacevic

Poslednji julski susret na Kincsem parku protekao je u dominaciji naših takmičara a junak dana je Veljko Mažić koji je slavio u četiri trke.

Program je počeo sa tradicionalnom trkom "Dr. Borostyankoy Tamas" koja se sastoji od dve kvalifikacione trke na distanci od 1800m sa autostartom u kojima su obezbeđene nagrade za sve učesnike. Četiri prvoplasirana grla iz obe grupe ulaze u finalnu trku koja se trči na distanci od 1960m sa startom iz okreta. U listu pobednika ove značajne trke Veljko Mažić se upisao dva puta sa grlima u vlasništvu štale "Hico". Timoteo je slavio 2018. godine a godinu dana kasnije Zeal di Girifalco.

Prva kvalifikaciona trka imala je sedam učesnika a do rezultata vrednih pomena došla su nam tri predstavnika. Od starta Anđal uzima lidersku poziciju sa grlom Urania RG, Mažić sa grlom Zitti Tutti pozicionira se na četvrto mesto dok su na začelju grlo Whity Lady i Fazekaš. Kroz krivinu Mažić prilazi vodećima a nakon toga Fazekaš munjevito kreće sa začelja i probija se do druge pozicije. U završnom pravcu Anđal i dalje vodi trku, White Lady posustaje a Mažić spolja obilazi sve učesnike i slavi za dužinu nuške. Ovom pobedom Mažić i Zitti Zutti prikazali su  svoju spremnost istrčavši lični rekord 1:17,1 na kratkoj distanci. Druga pozicija i identični vremenski rezultat kao kod prvoplasiranog ostaje za grlo Urania RG sa vozačem Andorom Anđalom iz Čantavira potvrdivši kvalitetan rad trenera Zoltana Ožvara iz Tornjoša. Četvrto mesto i plasman u finalnu trku za trenera Lasla Berenjia sačuvao je iskusni mađarski vozač Imre Fazekaš. na sulkama grla White Lady koja je kasala 1:17,7.

Druga kvalifikaciona trka imala je šest učesnika a naši predstavnici bili su Mažić sa grlom Timoteo i Zolnaji na sulkama grla Villam Ville. Rezervisan start i mudro sprovođenje kroz prvu krivinu omogućili su Mažiću da kasnije krene u napad i pozicionira se na drugo mesto dok je  Zolnaji i dalje pratio tok trke sa začelja. Tokom poslednje krivine Mažić se izjednačuje sa liderom trke a Zolnaji izvlači grlo skroz spolja i sprema se za napad. U završnom pravcu Timoteo i Mažić preuzimaju lidersku poziciju koju su sačuvali do cilja a Zolnaji sa grlom Ville Ville pozicionirao se na drugo mesto ostvarivši isti vremenski rezultat kao i pobednik 1:18,6 na 1800m. 

Finalno izdanje trke usledilo je nakon pauze u trajanju od tri sata. Od samog starta Mažić sa grlom Zitti Tutti uzima lidersku poziciju, White Lady je na drugom mestu, Anđal sa grlom Urania RG na trećem mestu a sa šeste pozicije odmerevanje snaga prati Zolnaji sa grlom Ville Ville. Nije bilo izmena sve do kontra pravca kada Mažić u nekoliko navrata baca pogled preko ramena ka ostalim učesnicima. Odlučuje da sa grlom Zitti Tutti ubrza tempo kroz krivinu i stekne prednost ne čekajući završni pravac što im donosi titulu konačnog pobednika trke sa vremenskim rezultatom 1:21,0 na distanci od 1960m sa startom iz okreta. Drugo mesto osvajaju grlo White Lady (1:21,1-1960m) i Imre Fazekaš, za treće mesto izborio se Goran Zolnaji sa grlom Villam Ville (1:20,6-1980m) a četvrto je pripalo Andoru Anđalu na sulkama grla Urania RG (1:21,4-1960m).

Druga veoma značajna trka dana bila je "Sprinter kup" na distanci od 1800m u kojoj je učešće uzelo deset takmičara. Srbiju su predstavljala grla Amy del Duomo i Harley D Energy ispred štale "Dream Catcher" iz Sombora. Organizator trka nije krio zadovoljstvo kada je saznao da se iza pomenute štale kao vlasnik grla nalazi košarkaš Nikola Jokić. Na listi učesnika našla su se dva odlična grla iz Slovenije, Tars Stars koji je odneo pobedu u subotičkoj Dužijanci 2017. godine i Take Me Home koji beleži dobre rezultate u Italiji. Listu takmičara upotpunila su i dva gosta iz Češke Republike. Iz liste učesnika izdvaja se i najuspešnije grlo prošle sezone Zseneroz sa Andorom Anđalom na sulkama. Rekorderka Srbije Amy del Duomo nastupila je sa vozačem Mažićem dok se trener Pribić našao na sulkama grla Harley D Energy. U odsustvu prošlogodišnjeg pobednika trke grla Zeal di Girifalco Mažić je dobio priliku da ponovi trijumf sa italijankom kojoj su prognoze predviđale plasman na drugo mesto. Žestoko otvaranje od starta, na prvom prolaznom merenju Take Me Home ide 1:12,7 a Amy del Duomo prati ga sa 1:12,8. Pribić i Harley D Energy prate trku sa slabijim prolaznim vremenom od 1:13,7 a Anđal i Zseneroz sa 1:14,2.  Na izlasku iz poslednje krivine Mažić obilazi trenutnog lidera trke i čuva poziciju šampiona do linije cilja a Zserenoz sa najboljim prolaznim vremenom u drugom merenju (1:15,8) munjevitim spidom stiže do druge pozicije. Harley D Energy i Pribić posustaju pri kraju trke i zauzimaju šesto mesto. Sa tri dužine prednosti slavio je Mažić i grlo Amy del Duomo zabeleživši konačni vremenski rezultat 1:14,9 dok je drugo mesto pripalo Anđalu i grlu Zseneroz koje beleži najbolji vremenski rezultat ove sezone 1:15,3. 

Izuzetan program na Kincsem parku upotpunila je tradicionalna trka "Szent Ištvan" na distanci od 1960m sa startom iz okreta. U listu pobednika ove trke upisao se Veljko Mažić 2010. godine kada je slavio u oba trčanja sa grlom No Not Me koje dalje potiče od grla Aya Godiva, pobednika kasačkog derbija održanog u Beogradu 2002. godine. Nakon tri godine u jednom trčanju slavio je Radium Boy sa Mažićem ali su u konačnom poretku zauzeli drugo mesto. Start trke nije bio onakav kakvim se Mažić nadao, grlo Bonaparte Boss prelazi u kratak galop na startu koji on uspeva da obuzda ali konkurenti su za to vreme stekli prednost. Nakon prolaska pola kruga sa pete pozicije stigli su do četvrte, zatim tokom krivine pred završni pravac stigli su i do treće pozicije ali nisu mogli stići do dva prvoplasirana učesnika. Ako je za utehu trogodo grlo u šestom nastupu u karijeri zabeležilo je lični rekord 1:18,8 na 1960m. 

Petu pobedu na Kincsem parku za naše takmičare osvojio je Branko Skenderović sa grlom Billie Holiday AT u vlasništvu kompanije Animal Trade iz Zmajeva. Društvo u trci pravili su mu Goran Zolnaji sa grlom Beautiful Yankee BD, zatim Andor Anđal i grlo Bonus RG a Lakatoš Čaba našao se na sulkama grla Chocolina koja je vlasništvo porodice Tišma iz Novog Sada. Zolnaji se najbolje snašao na startu i zauzeo četvrto mesto dok su ostali naši predstavnici bili pozadi u grupi sa ostalim takmičarima. Nakon pređenih 1000m Beautiful Yankee BD sa Zolnajiem stiže do druge pozicije, pristiže Anđal do pete pozicije a skroz spolja kreće u napad Skenderović. U poslednjim metrima trke do druge pozicije dolazi Billie Holiday AT ali pošto je pobednik isključen zbog nečistog kasa u završnici titulu najboljeg poneli su Branko Skenderović na sulkama grla Billie Holiday AT. Goran Zolnaji izborio se za treću poziciju sa grlom Beautiful Yankee BD i novi lični rekord 1:20,1, četvrto mesto osvaja Andor Anđal sa grlom Bonus RG koje takođe spušta vremensku granicu na 1:20,2 a do petog mesta stigli su Lakatoš Čaba i grlo Chocolina sa najboljim prosečnim vremenom do sada 1:20,3.   

Foto: Peter Reka

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search