Predsednik Skupštine grada posetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

Sre, 07.10.2020 - 15:39 -- nikola.tumbas

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) se dana 07.10.2020 odazvao pozivu Aerokluba „Ivan Sarić“ Subotica kako bi posetio aerodrom i bolje se upoznao sa radom Aerokluba i samog aerodroma.

Aeroklub „Ivan Sarić“ je član Vazduhoplovog Saveza Srbije (VSS), Vazduhoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvoj u poslednjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja vazduhoplova i sportske opreme na aerodromu. Uz opremu sa kojom raspolaže klub godišnje obuči prosečno 6 pilota aviona, preko 50 padobranca, oko 3 pilota jedrilice, a postoji i veliko interesovanje za obuku pilota motonog zmaja i pilota paragajdera. Na godišnjem nivou ostvari se oko 1000 sati naleta na avionima, preko 1000 padobraskih skokova i 200 sati letenja na jedrilicama, 100 sati na ultra lakim vazduhoplovima i 300 šlepova sa pilotima paraglajdera.
Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od 3 meseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici, a postoji i ozbiljna namera za organizacijom takmičenja kao i učešća na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mesto.

Aeroklub „Ivan Sarić“ obeležava 110. godina od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića. Ivan Sarić je vrativši se iz Pariza u Suboticu odlučio da napravi sopstveni avion kojim je izveo prvi javni let 16. oktobra 1910. godine na hipodromu u Subotici. Demostracijom leta na vazduhoplovu sopstvene izrade Sarić 1, uneo je značajnu inovaciju u vazduhoplovstvu koja se i dan danas koristi.

Upravo obeležavanje godišnjice ukazuje na težnju ka danjem razvoju koja se između ostalog ogleda i u pružanju mogućnosti za upotrebu aerodroma u mediciinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.  

Nakon saznanja o planovima i postignutim rezultatita u razvoju Aerokluba predsednik Skupštine grada Subotice je istakao značaj aerodroma za grad Suboticu s obzirom da bi njegov dalji razvoj predstavljao osnov za razvoj turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja. Kroz razgovor je konstatovano da bi se uz saradnju i dalje zalaganje za razvoj kluba aerodrom mogao podići na viši nivo i služiti kako turizmu tako i domaćim i stranim privrednicima s obzirom da aerodrom pruža uslove za ekspeditivno putovanje vazduhoplovima direktnom linijom prema inostranstvu.

Predsednik Skupštine grada Subotice je istakao da Aeroklub ima sve predispozicije da ostvarujući planove i završavajući projekte kao što su otvaranje servisa za avione generalne avijacije i dobijanje dozvole za opremanje aerodroma sa opremom za noćno letenje nakon čega bi aeorodrom u Subotici po potrebi bio operativan 24 časa u danu, postane najveći vazduhoplovni centar u Republici Srbiji u svim vazduhoplovnim sportovima.

 

Služba za skupštinske poslove

**

A városi képviselő-testület elnöke meglátogatta a szabadkai Ivan Sarić Repülőklubot

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, 2020. október 7-én eleget tett a szabadkai Ivan Sarić Repülőklub meghívásának, hogy megtekintse a repülőteret és így jobban megismerhesse a klubot és a repülőtér működését.

Az Ivan Sarić Repülőklub tagja a Szerbiai Repülős Szövetségnek, a Vajdasági Repülős Szövetségnek és a Szabadkai Sportszövetségnek. Fejlődését az elmúlt néhány év alatt a fiatal tagok számának, valamint a légi járművek és a sportfelszerelés számának növekedése bizonyítja. A klub, a rendelkezésére álló felszereléssel évente átlagosan hat repülőpilótát képez ki, több mint 50 ejtőernyőst, mintegy három vitorlázórepülőst, de nagy az érdeklődés a motoros sárkány és a siklóernyő pilóták képzése iránt is. Éves szinten 1000 óra körül van a repülések száma, 1000-et meghaladó az ejtőernyős ugrások száma, 200 óra a vitorlázó repülés, 100 óra az ultrakönnyű repülőgépeken tett repülések száma és 300 a siklóernyős repüléseké.

A repülőklub tagjai három hónapos időtartamra Szabadkai Repülőtér néven ideiglenes határátkelőt nyitottak, amely nemzetközi repülésekre adott lehetőséget Szabadkán, és komoly szándékuk, hogy versenyeket szervezzenek és versenyeken vegyenek részt, és minél jobb versenyeredményeket érjenek el. A klub az idén házigazdája volt az országos precíziós repülés bajnokságnak, amelyen harmadik helyezést ért el.

Az Ivan Sarić nevét viselő repülőklub a szabadkai Ivan Sarić első légibemutatójának 110. évfordulójára készül. Ivan Sarić, amikor Párizsból visszajött Szabadkára, elhatározta, hogy saját repülőt készít, amellyel 1910. október 16-án repült először a nyilvánosság előtt, a szabadkai lóversenypályán. A Sarić 1 nevet viselő saját készítésű repülővel jelentős újítást vezetett be, amelyet a mai napig alkalmaz a repüléstechnika.

Az évforduló megünneplése is a további fejlődés iránti törekvésekre utal, többek között a repülőtér egészségügyi célú használatra bocsátása, a Szabadka és Palics feletti panoráma repülés vagy az ejtőernyős tandemugrás lehetőségeire.

 

A Repülőklub terveivel és eredményeivel való megismerkedést követően, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a repülőtér jelentőségét hangsúlyozta Szabadka város számára, hiszen további fejlesztése a könnyebb és gyorsabb utazás lehetőségével alapját képezné a szabadkai idegenforgalom fejlesztésének. A beszélgetés során megállapítást nyert, hogy együttműködéssel és a klub fejlesztése iránti további erőfeszítésekkel a repülőtér működése magasabb szintre emelhető, mind a turizmus, mind pedig a hazai és a külföldi vállalkozók szolgálatában, mert légi járművekkel, közvetlen járatokkal gyorsabbá teszi a külföldre utazást.

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke hangsúlyozta, hogy a Repülőklub rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, melyek révén megvalósíthatja az általános célú repülésre szolgáló repülők szervízének megnyitására, valamint a repülőtérnek az éjszakai repüléshez szükséges eszközökkel való felszerelésére vonatkozó engedély megszerzésével kapcsolatos terveit és projektjeit, ezt követően ugyanis a szabadkai repülőtér igény szerint a nap 24 órájában működhetne, és az összes légi sport legnagyobb központja lehetne.

Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

 

***

 

Predsjednik Skupštine grada posjetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

Predsjednik Skupštine grada Subotice, dr.sc. Bálint Pásztor odazvao se dana 07. listopada 2020 pozivu Aerokluba „Ivan Sarić“ Subotica, te posjetio zračnu luku i bolje se upoznao s njenim radom i radom Aerokluba.

Aeroklub „Ivan Sarić“ član je Zrakoplovnog Saveza Srbije (VSS), Zrakoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvitak u zadnjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja zrakoplova i sportske opreme u zračnoj luci. S opremom kojom raspolaže, klub u prosjeku godišnje osposobi šest pilota zrakoplova, preko pedeset padobranca, oko tri pilota jedrilice, a postoji i veliko zanimanje za obuku pilota motornog zmaja i pilota paraglajdera. Na godišnjoj razini ostvari se oko tisuću sati naleta na zrakoplovima, preko tisuću skokova padobranom i dvije stotine sati leta na jedrilicama, stotinu sati na ultra lakim zrakoplovima i tri stotine šlepova s pilotima paraglajdera.

Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prijelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od tri mjeseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici. Ujedno, ozbiljno se razmatra organiziranje natjecanja, te sudjelovanje na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mjesto.

Aeroklub „Ivan Sarić“ obilježava 110. obljetnicu od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića, koji je nakon povratka iz Pariza u Suboticu odlučio izraditi vlastiti zrakoplov s kojim je na hipodromu u Subotici izveo prvi javni let 16. listopada 1910. godine Subotici. Demonstrirajući let na zrakoplovu vlastite izrade „Sarić 1“ u zrakoplovstvo je unio važnu inovaciju koja se i danas koristi.

Upravo obilježavanje obljetnice ukazuje na nastojanje daljnjem razvitku, koji se između ostaloga ogleda i u otvaranju mogućnosti korištenja zračne luke u medicinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.

Nakon što se upoznao s postignutim rezultatima i planovima u razvitku Aerokluba, predsjednik Skupštine grada Subotice istaknuo je značaj zračne luke za grad Suboticu budući da bi njegov daljnji razvitak predstavljao temelj za razvitak turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja. U razgovoru je zaključeno kako bi se u suradnji i buduće zalaganje za razvoj kluba, zračna luka mogla podići na višu razinu i služiti kako turizmu tako i domaćim i inozemnim gospodarstvenicima budući da zračna luka uvjete za ekspeditivno putovanje zrakoplovima izravnom linijom prema inozemstvu.

Predsjednik Skupštine grada Subotice naglasio je kako Aeroklub ima sve predispozicije da nakon što ostvari planove i završi projekte poput otvaranje servisa za zrakoplove generalne avijacije i pribavi dozvole za opremanje zračne luke opremom za noćno letenje što bi zračnoj luci u Subotici omogućilo 24 satnu operativnost, postane najveći zrakoplovni centar u Republici Srbiji u svim zrakoplovnim sportovima.

Služba za skupštinske poslove

Autor teksta: 
Custom Search