Monografija o Muhadžir džamiji u našem gradu

Pon, 09.11.2020 - 00:09 -- nikola.tumbas

Iz štampe je izašla knjiga - dokumenat o nastanku džamije i radu njenih članova

 Iz štampe je upravo izašla monografija „Muhadžir džamija“ koja kroz sliku i tekst donosi dokumente o izgradnji džamije o Subotici, njenom spoljašnjem i unutrašnjem izgledu, ali i o životu i običajima Islamske zajednice u Srbiji.

Tekstove u monografiji uradila je grupa autora, a njeni urednici su Darko Kovačević i fotograf Nikola Tumbas, koji potpisuje i većinu fotografija objavljenih u knjizi.
 

„Smatrali smo da je dobro i potrebno da se i na ovaj način predstavimo građanima Subotice, ali i da ostane trajan trag o pripremama za gradnju džamije, vremenu njene izgradnje i prvim godinama njenog postojanja u Subotici“ kaže za „Politiku“ Ibazer Uzeiri, koji je na nedavnim izborima u zajednici ponovo izabran za predsednika Odbora Medžlisa Islamske zajednice u Subotici, koja funckioniše u okviru Islamske zajednice u Srbiji.

Muhadžir džamija otvorena je avgusta  2008. godine na Karađorđevom putu i kako je i u monografiji citiran Fetiš Kurdali, u to vreme predsednik Islamske zajednice u Subotici, a to je i u više navrata isticano i tokom njene gradnje, džamija u Subotici je jedina koja je u poslednjih 200 godina na potezu od Sofije do Budimpešte podignuta sa minaretom. Predstavnici Islamske zajednice u Srbiji uvek su isticali da je to bilo moguće zahvaljujući tolerantnosti sredine i lokalnih vlasti spremnih da izađu u susret potrebama ove zajednice.

Većinu Subotičana ova monografija upoznaće i sa unutrašnjim izgledom džamije, načinom na koji su ukrašeni i ispisani njeni zidovi, fotografije svedoče i o sugrađanima u trenucima molitve. Naziv džamije „muhadžir“ ima značenje iseljenik, onaj koji je promenio mesto boravka. Zajednica u Subotici, prema rečima Ibazera Uzeirija broji oko sedam hiljada članova, ili oko 600 porodica. Svi njeni pripadnici veoma su angažovani u humanitarnom radu, pružanju pomoći članovima unutar same zajednice, ili prema ljudima koji su u nevolji.

Pripadnici islamske zajednice u Subotici ističu spremnost da se uklope u sredinu, da joj doprinesu i da budu deo institucija sistema. Tako Kertis Kajtaz u monografiji kaže: „Što se Roma tiče, tu je jasna slika – mi želimo, hoćemo i pokušavamo da se uklopimo, integrišemo u društvo, kroz redovan upis dece u vrtiće, škole, pa sve do zaposlenja, od fabrika do zdravstvenih i drugih ustanova.“

Ibazer Uzeiri, predsednik Odbora medžlisa Islamske zajednice u Subotici ponavlja stav da džamija kao verski objekat muslimana, ipak pripada svim građanima Subotice. „Mi smo deo grada, uklopili smo se i osećamo se prihvaćeno“ kaže Uzeiri.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search