Konjički sport: Žestoka završnica u trci dana

Pet, 02.04.2021 - 10:26 -- darko.kovacevic

Sedmi trkački dan na hipodromu Kincsem park održan je 27. marta a okončan je sa tri pobede i četiri plasmana naših takmičara.

Trkački dan je otvorio Veljko Mažić slaveći sa grlom Bolygofeny u vlasništvu štale "Hico". Grlo je sedam dana ranije postiglo kvalifikacionu normu 1:25,1 na 1800m a već u prvom nastupu zabeležilo pobedu i drastično popravilo vremenski rezultat na 1:20,3 na distanci od 1800m. Od starta pozicionirali su se na četvrtu poziciju ali prilikom prvog prolaska kroz krivinu jedan od učesnika prelazi u galop tako da naši učesnici preuzimaju treću poziciju. Prilikom prolaska ispred publike pojačavaju tempo i preuzimaju drugu poziciju i dalje napreduju u  nameri da smanje prednost trenutnog lidera trke. Kada su Mažić i Bolygofeny vodećem učesniku prišli na nešto više od dužine prednosti on prelazi u galop i isključuje se tako da naši takmičari preuzimaju vođstvo i sa četiri dužine prednosti slave u odnosu na drugoplasiranog učesnika. 

Drugu vezanu pobedu Andor Anđal iz Čantavira ostvario je na sulkama grla Bosphorus N u vlasništvu i treningu kod Zoltana Ožvara iz Tornjoša. 

Uprkos startnom broju sedam uspešno su se izborili za drugu poziciju nakon starta koju su efikasno sačuvali sve do ulaska u poslednju krivinu kada su se izjednačili sa vodećim učesnikom. Kada su ušli u završni pravac nastavili su u dobrom ritmu i slavili sa dve i po dužine prednosti u odnosu na konkurente. Ostvareni vremenski rezultat je istovremeno bio novi lični rekord grla 1:19,1 na 1900m. 

Treću pobedu na trkačkom danu zabeležio je Tamaš Dukai koji je učestvovao sa grlom Charlie's World koje se nalazi u vlasništvu i treningu kod Zoltana Ožvara a učesnik koji je istovremeno bio i konkurent je grlo Jardel Boko sa vlasnikom i vozačem Antunom Horvatskim. Na startu Charlie's World zauzima drugu poziciju a Jardel Boko pozicionira se na začelju kolone. Dukai na sulkama svog grla konstatno se nalazio u vodećoj grupi učesnika sve do ulaska u završni pravac kada ubrzava i prestiže vodećeg učesnika i slavi sa dve i po dužine prednosti. Horvatski koji je neprekidno bio na začelju grupe se dodatno potrudio u završnom pravcu i dovezao svoje grlo do treće pozicije. Ostvareni vremenski rezultat za pobednika iznosio je 1:21,7 na distanci od 1800m što predstavlja novi lični rekord grla a trećeplasirani su takođe zabeležili novi rekord na kratkoj distanci koji iznosi 1:22,1.

Najznačajnija trka dana je bila sedma po redu i nosila je naziv "Detektor dij" na distanci od 1800m sa autostartom. Učesnici su bili Veljko Mažić i Andor Anđal sa grlima Zolta odnosno Unika Vik. Od starta Anđal se pozicionirao na treću a Mažić na četvrtu poziciju ali ubrzo prilikom prolaska ispred publike Anđal sa svojim grlom pojačava tempo i preuzima lidersku poziciju što Mažić i Zolta prate pozicionirajući se trenutno na treće a ubrzo zatim i na drugo mesto. Na polovini završnog pravca Anđalovo grlo kreće se istim tempom u prvoj putanji dok Mažićevo grlo pojavača tempo u drugoj putanji i time se postepeno otvara dijagonalni prostor za konkurenta koji uleće u njega i trijumfuje u trci.  Anđal i Unika Vik su isključeni iz trke zbog napuštanja staze  a Zolta ostaje na drugoj poziciji i beleži dobar vremenski rezultat u prvom ovogodišnjem nastupu 1:16,2 na 1800m. 
Do novog ličnog rekorda na dugoj distanci Anđal je dovezao grlo Vitalia u petoj trci dana. Grlo je u vlasništvu i treningu kod Ožvara a na startu je imalo startnu poziciju broj deset što ih je u većem delu trke pozicioniralo u drugu grupu učesnika. Priključak su uhvatili tokom krivine kada su bili prinuđeni da idu u četvrtu putanju kako bi imali prilike da finiširaju. Na kraju su stigli do četvrte pozicije a ostvareni vremenski rezultat je isti kao kod drugoplasiranog i trećeplasiranog 1:19,2 na 2400m.  
Poslednji naš takmičar koji je nastupao u okviru trkačkog dana je bio Laslo Sokola iz Tornjoša sa grlom Firefly Shadow i u prvom zajedničkom nastupu stigli su do druge pozicije i vremenskog rekorda na distanci srednje dužine. Ubrzo nakon starta sa treće pozicije prelaze na drugu a prilikom prolaska ispred publike na kratko zauzimaju i lidersku poziciju. U kontrapravcu predaju lidersku poziciju konkurentu i postepeno gube snagu što ih je u finišu pozicioniralo na treću poziciju ali su pobednici trke isključeni pa su u konačnom poretku osvojili drugu poziciju i zabeležili vremenski rezultat 1:19.5 na 1900m. 
U sklopu trkačkog dana prvo je održana kvalifikaciona trka u kojoj je normu postiglo grlo Kokomo Harley (1:24,4-1800m) sa vozačem i vlasnikom Antunom Horvatskim iz Tavankuta a zatim su u probnoj trci formu potvrdila grla Primas (1:19,7-1900m) vlasništvo Atile Deaka iz Bečeja i Lara Rayan (1:21,2) vlasništvo kompanije Libero iz Pančeva.,

Foto: Peter Reka
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search