Uspešan ris – na redu je „Dužijanca“

Sub, 03.07.2021 - 18:35 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

U organizaciji Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, na salašu Mirka i Slavice Babičković, a na njivi Jose i Ane Cvijanov, održan je prikaz tradicionalnog košenja žita – risa, ko jedan deo proslave nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“.

Ris je, u stvari, i uvod u Dužijancu, jer su nekadašnje dužijance upravo i nastale kao zahvala Bogu za žito, za hleb, i kao prilika da se vredni ljudi provesele nakon teškog posla.

Danas, kada je sve drugačije, sećamo se kako su to naši stari radili. Trudimo se da sačuvamo stare običaje, ali i da okupimo ljude – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Domaćin, Mirko Babičković, potvrdio je da je salaš o kome vodi računa jedan od najstarijih na putu od Subotice do Sente, te da se seća kako je, kao dete, učestvovao u risu.

Za zemljoradnike je ovo najvažniji dan u godini, jer bi obavljen ris značio da je za jednu familiju obezbeđen hleb za celu godinu.

Risa se dobro seća i Grgo Pećerić, koji je, kao momak, aktivno učestvovao u ovom teškom poslu.

Domaćini bi obilazili njive, pod zubom bi ocenili da li je žito spremo za košenje. Nakon risa, bi se žito nosilo na kamaru, čekala bi se vršalica... Bio je ovo težak posao, ali je proticao uz pesmu i veselje – ističe Pećerić, a Marija Bošnjak dodaje kako je, kao dete, nosila uža, nosila vodu, a sada učestvuje u celom procesu.

Podrška naporima Bunjevaca da sačuvaju svoje običaje stigla je i od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Za naš sekretarijat je od izuzetnog značaja da se ovakve manifestacije održavaju, da se obeležavaju nacionalni praznici, da se čuva multi-etnički karakter Vojvodine – poručila je Milinka Hrćan, iz ovog Sekretarijata.

Konačno, risarima je srećan rad, a domaćinu dobar rod, poželeo Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, koji se, na njivi, i sam oprobao u košenju žita i oštrenju kose.

Počastvovan sam što sam bio na imanju dobrih domaćina, što sam prisustvovao ovako važnom poslu kojim se približavamo Danu Dužijance. Košenjem žita na ovaj način se čuva tradicija, neguje se uspomena na stare dane, podsećamo se koliko je nekada bilo potrebno truda, marljivosti i fizičke snage da se pokosi žito sa beskonačnih bačkih njiva, da nove generacije osete kako je ova velika porodična obaveza jačala jedno domaćinstvo – naglasio je gradonačelnik Subotice.

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U nedelju, 15. avgusta, svečano je obeležen nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“.

Program je počeo misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi, prilikom koje je i blagoslovljen hleb od novog žita. Učesnici su potom formirali povorku koja je krenula od Bunjevačke matice, a zatim je položeno cveće na spomen-bistu Blašku Rajiću, koji je prepoznao važnost Dužijance i koji je zaslužan za to što je danas ovako obeležavamo.

Danas se zahvaljujemo Bogu i za plodove polja koje nam daje, koji omogućavaju naš zemaljski život. Dobro je zahvaljivati se Bogu, to je jedna elementarna dužnost vernika. Čovek koji se zahvaljuje Bogu, otvara svoje srce da primi od Boga i nova dobra. Sve što imamo je Božji...

detaljnije
Post date: Ned, 15.08.2021 - 23:45
Post date: Ned, 15.08.2021 - 23:12

U okviru programa obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Dužijance, u subotu, 14. avgusta, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, održana je „Izložba kruva – somuna“.

Vredne domaćice, ali i domaćini, pokazali su svoju umešnost u pravljenju somuna, svi učesnici su pohvaljeni, a kao najbolji su se izdvojili Stipan Budimčević (treće mesto), Marija Bošnjak (drugo mesto) i Šime Stanković (prvo mesto) čiji će somun i poneti bandašica na centralnoj proslavi, u nedelju, 15. avgusta, na Veliku Gospojinu.

Prisutne je pozdravila, u ime organizatora, dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, te upravitelj Ustanove kulture „...

detaljnije
Post date: Ned, 15.08.2021 - 13:39

Centralna proslava nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance“ biće održana u nedelju, 15. avgusta, a dan pre toga, u Vestibilu Gradske kuće, biće održana „Izložba kruva – somuna“ (19 sati).

U Franjevačkoj crkvi, u 18 sati, prvo će biti posvećen hleb od novog žita, a potom će uslediti svečana povorka kroz centar Subotice, te predaja hleba od novog žita domaćici „Dužijance“ – dr Suzani Kujundžić Ostojić, predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Ona je, najavljujući „Dužijancu“ rekla kako nije slučajnost što su je Bunjevci izabrali kao jedan od četiri nacionalna praznika. Naglasila da su Bunjevci poneli „Dužijancu“ iz...

detaljnije
Post date: Sre, 11.08.2021 - 15:53
Custom Search