Aktivnosti učenika OŠ „MATIJA GUBEC“ tokom dečije nedelje

Sre, 13.10.2021 - 11:26 -- branka.milojevic

 

Prva aktivnost Dečje nedelje pod nazivom “Izložba  igračaka”, realizovana je 4.oktobra za učenike od prvog do četvrtog razreda u Donjem Tavankutu.

Prvog dana Dečije nedelje koja se ove godine slavi pod sloganom ,,Dete je dete, da ga volite i razumete”, učenici viših razreda su učestvovali u kvizu o poznavanju dečijih prava.

Prva aktivnost Dečje nedelje "Tabla prijateljstva i pisma prijateljstva" realizovana je 4. oktobra.a rezultat je timskog rada učiteljica u Gornjem Tavankutu.

Učenici u Ljutovu su pravili ram za sliku od kartona i dugmića, cvetića.

Druga aktivnost Dečje nedelje realizovana  5. oktobra  bila  je crtanje kredama u boji po betonu. Ovom aktivnošću deca su ostvarila svoje pravo na slobodu izražavanja kao i na svoje ideje preko veoma kreativnih i zanimljivih crteža.

U školi u Gornjem Tavankutu aktivnost je održana na školskom dvorištu.

U "Igrama bez granica" su učestvovali svi đaci i deca iz vrtića. Za prvu štafetnu igru pripremili su kašiku i jaje. U drugoj štafetnoj igri takmičili su se u skakanju u džakovima.

 

Učenici viših razreda su izabrali da jedna od aktivnosti u toku Dečije nedelje bude aktivnost Zamena uloga, koju svi mnogo vole.

Na osnovu člana 15, Konvencije UN o pravima deteta (Postavljanje ili pridruživanje grupama, deca se mogu pridružiti ili osnovati grupe ili organizacije i mogu se sastajati sa drugima, sve dok to ne šteti drugim ljudima) naši učenici menjali su zaposlene u školi.

Treća aktivnost trećeg dana Dečje nedelje bila je izrada figura od voća i povrća. Učenici od prvog do četvrtog razreda iz Donjeg Tavankuta su pokazali kreativnost i maštovitost pri izradi ovih figura. Figure su izložene na glavnom ulazu naše škole ispred velikog panoa.

Treći dan Dečje nedelje u područnoj školi u Gornjem Tavankutu protekao je u navijačkoj atmosferi.

Učenici sva četiri razreda su se takmičili u nekim malo drukčijim štafetnim igrama.

U prvoj štafetnoj igri prenosili su lopticu u paru, pomoću plastičnih čaša. Druga štafetna igra zahtevala je malo više snalažljivosti.

U Ljutovu su učenici pisali i crtali na temu svojih kućnih ljubimaca.

 

U skladu sa sloganom ,,Dete je dete, da ga volite i razumete”, učenici viših razreda izabrali su da treća aktivnost u toku Dečije nedelje bude aktivnost pod nazivom ,,Čarobna krila”.

Na osnovu člana 31, Konvencije UN o pravima deteta (Odmor, igra, kultura, umetnost -svako dete ima pravo na odmor, opuštanje, igru i učešće u kulturnim i kreativnim aktivnostima) naši učenici viših razreda učestvovali su u kreativnoj radionici ,,Čarobna krila”

Četvrta aktivnost Dečje nedelje bile su “Poruke prijateljstva”. Učenici od prvog do četvrtog razreda su pisali ili crtali  poruke prijateljstva svojim drugarima, a zatim znatiželjno čitali i uživali u porukama koje su upućivale na podršku, razumevanje, prijateljstvo.

Iako su dečja prava sastavni deo svakog školskog dana, četvrta aktivnost Dečje nedelje u Gornjem Tavankutu bila je posvećena isključivo njima, posebno Članu. 12. Pravo da svoje mišljenje slobodno izrazim.
Na samom početku je deci, preko prezentacije i ilustrovanih nastavnih listića, predstvljena većina dečjih prava. Usledila je aktivnost "Sve o sebi". Učenici su se i kroz crtež i verbalno predstavljali, slobodno iznoseći svoje mišljenje.

U četvrtak je sa članovima Vršnjačkog tima i Forum teatra održan Debatni klub, nakon časova redovne nastave. Učenici Dunja Nimčević i Andreas Damjanoski iz 8.b razreda su bili nosioci aktivnosti i oni su istakli 13 osnovnih prava ali i obaveza koje učenici imaju kako u školi tako i van nje.

Ostali članovi su ravnopravno učestvovali u diskusiji na temu prava i obaveza učenika, komentarisali i iznosili svoja mišljenja, dajući primere iz svakodnevnog života ali i rešavajući dileme i pitanja drugih.

Zaključili smo da nepoštovanje prava dece nije nešto što pogađa samo decu već da se pitanja prava dece tiču svakoga i utiču na život svih nas. Zato je neophodno da odrasli i deca, širom sveta, razumeju pojam prava, da znaju koja su njihova, da nauče da saosećaju sa onima kojima su ta prava ugrožena ali da u skladu sa pravima postoje i obaveze koje podjednako moramo da ispunjavamo.

Sportske aktivnosti smo realizovali na nivou škole za mlađi uzrast od prvog do četvrtog razreda u Donjem Tavankutu.

Na predlog članova Učeničkog parlamenta petog dana Dečije nedelje organizovana je aktivnost ,,Voće za zdravlje i dečiji osmeh“. Kroz aktivnost smo upoznali i Član 24, Konvencije UN o pravima deteta (Zdravlje, voda, hrana, okolina - Deca imaju pravo na najbolju moguću zdravstvenu negu, čistu vodu za piće, zdravu hranu i čisto i sigurno okruženje za život. Svi odrasli i deca treba da imaju informacije o tome kako da budu sigurni i zdravi).

Peti dan Dečje nedelje u Gornjem Tavankutu obeležile su interesantne  aktivnosti više školskih predmeta.

 

Custom Search