Svetski dan autizma

Sub, 02.04.2022 - 13:41 -- darko.kovacevic

O nekoliko hiljada osoba sa autizmom koje žive u Srbiji, malo se zna, ne veruje se u njihove potencijale, diskriminisani su, a najveći problem je manjak odgovarajućih ustanova.

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom država se, u znak podrške osobama sa autizmom, priključila globalnoj kampanji "Osvetljeno plavim".

Osobe sa autizmom imaju svoj dan - 2. april i svoju boju - plavu.

Grad Subotica se i ove godine priključila svetskoj kampanji “ Osvetljeno plavim” osvetljenjem Gradske kuće kao i Savremena galerija, poznatije kao Rajhlova palata i biće osvetljeni 1/2,3/4, aprila.

U prilogu Saopštenje Autizma Srbije uz slogan „Srećnija budućnost za autizam“, fokusirani smo na ciljeve da se naglasi da je neophodan sveobuhvatan pristup na životnom putu osoba sa autizmom, kako bi one zaista uživale svoja prava i živele srećnim i ispunjenim životima.

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Subotica

*

Ове године навршава се 14 година откако је на снагу ступила Конвенција УН о правима особа са инвалидитетом (УНЦРПД) и њен Опциони протокол, а 13 година откако ју је Република Србија ратификовала. Међутим, упркос овим чињеницама, њена примена непотпуна је у многим областима.

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, 2. априла, на дан обележавања Светског дана аутизма, позива доносиоце одлука у Србији да посвете време уклањању многобројних баријера које спречавају особа из аутистичног спектра у остваривању својих основних људских права.
Аутизам је дијагностикован једној од 68 особа, што значи да у Европи тренутно живи oкo 7 милиона особа из аутистичног спектра. Уколико узмемо у обзир и њихове породице, можемо рећи да је преко 20 милиона Европљана на директан или индиректан начин повезано са аутизмом. Због непостојања Националног регистра особа са инвалидитетом, у Србији се не зна тачан број особа из аутистичног спектра. Али, ако узмемо у обзир горепоменуту преваленцу аутизма, са сигурношћу можемо тврдити да их је неколико десетина хиљада.
Упркос повећању свести о томе шта је аутизам, превише особа из аутистичног спектра и њихових породица сигурно је да јавност ово стање и даље не разуме. Од изузетне је важности да доносиоци одлука, као и друштво у целини, стекну боље разумевање аутизма, и да делају у смеру уклањања постојећих препрека које сперечавају пуну инклузију и учешће особа из аутистичног спектра у друштву и њихових породица.
Ове године уз слоган „Срећнија будућност за аутизам“, фокусирани смо на циљеве да се нагласи да је неопходан свеобухватан приступ на животном путу особа са аутизмом, како би оне заиста уживале своја права и живеле срећним и испуњеним животима.
Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом има обавезу да на данашњи дан постави циљеве и задатке доносиоцима одлука уз обавезно учешће и сарадњу са родитељима:
1. Формирање Националног регистра који би омогућио прецизан увид у број особа из аутистичног спектра у Србији. Постојање Регистра би такође олакшало остваривање свих права особама из аутистичног спектра, а држави планирање средстава и ресурса.
2. Доношење Националне стратегије за аутизам, која би покривала проблематику од најранијег до најстаријег доба особа из аутистичног спектра, од дијагностике до лечења и становања.
3. Поштовање свих изгласаних закона и доношење нових који штите права особа из аутистичног спектра.
4. Рано препознавање поремећаја из спректра аутизма код деце кључно је за њихов напредак и повољан резултат, будући да осигурава будућност адекватних интервенција, омогућава правовремену подршку и едукацију родитеља, а самим тим и квалитетнији живот породице.
5. Развијање сервиса подршке за особе из аутистичног спектра свих узраста, као што су дневни центри, персонални асистент (асистент у породици), помоћ у кући, лични пратилац, предах услуга, мале домске заједнице, становање уз подршку и њихова системска имплементација.
6. Разрешити све проблеме из инклузивног образовања, који постоје и данас након 13 година, обавезно омогућити потребне подршке ради адекватног образовања, као и имплементацију закона за сву децу без обзира у ком систему образовања се налазе.
7. Постојање адекватних занимања у процесу средњег образовања за особе из аутистичног спектра, како би запошљавање у условима тржишта рада постало могуће.
8. Већу едукованост здравствених радника за лечење болести које нису директно повезане са аутизмом, као што су болести из области стоматологије, кардиологије, неурологије, онкологије, гинекологије итд. Приступ лечењу на свакој клиници као и за све остале грађане.
9. Укључивање поједница и група директно погођених аутизмом (родитељи, особе са аутизмом и удружења) у процес доношења закона, политика и одлука.
10. Приоритетно и ургентно развијање сервиса подршке за одрасле особе са аутизмом после нестанка биолошке породице. Обавезан сервис персеналне асистенције (асистент у породици), као и обавезна и неопходна деинституционализација, која подразумева хуманији приступ корисницима трајног смештаја.
Зато позивамо доносиоце одлуке, стручњаке, лидере пословног окружења и јавност да се консултују и сарађују са особама из аутистичног спектра и удружењима родитељима која их заступају.

О Савезу
Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, основан је 1977. године са циљем унапређења квалитета живота особа из аутистичног спектра и њихових породица са фокусом на очувању, заштити, унапређењу и промовисању међународно установљених стандарда у области људских права и грађанских слобода у Републици Србији. Савез је уједно кровна организација која окупља 15 удружења за помоћ особама са аутизмом из целе Србије, а од 2007. године је део организације „Аутизам Европе“.

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом
Гундулићев венац 38, 11000 Београд
Моб. Телефон: 060/08 20 555

http://autizam.org.rs/

Друштвене мреже:
https://www.facebook.com/autizamsrbija
https://www.instagram.com/autizamsrbija/

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search