Prvi susret čitača

Sre, 06.04.2022 - 18:55 -- darko.kovacevic

U organizaciji Odjela za liturgijski i molitveni život župnog Pastoralnog vijeća, 05. travnja 2022. godine, realiziran je prvi susret čitača u našoj župi tijekom mandata ovog saziva Vijeća (Rimokatolička župa Marija Majka Crkve).

Na početku smo izmolili molitvu čitača na hrvatskom i mađarskom jeziku, nakon čega nam je župnik, preč. Željko Šipek, održao razmatranje na temu „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“ (Ps 119,105).

U svom izlaganju on je istaknuo važnost zadaće liturgijskih čitača, te kako je ta služba značajna za cijelu zajednicu. Župnik je naglasio da čitači trebaju imati tri osnovne odlike: - da budu prokušani vjernici; - da imaju i određeno znanje i ljubav prema Svetom pismu; - da znaju lijepo i dostojanstveno čitati.

Čitač je glasnik Božji, koji sad prenosi Božju riječ narodu Božjem okupljenom na liturgijskom slavlju za izgradnju i posvećenje naroda Božjega i samoga čitača. Sveto pismo jest riječ Božja upućena ljudima. Kako će ta Božja riječ biti prenesena i posredovana u ovom našem vremenu, u velikoj mjeri ovisi o čitačima koji je danas čitaju. Svaki odgovoran čitač će se prije svakog nastupa prikladno spremiti za čitanje Božje riječi na liturgijskom slavlju. Svaki je detalj važan. Od uredne odjeće, držanja i govora tijela, pa do dobro pročitanog teksta, kojeg treba polako i razgovijetno čitati poštujući znakove pravilnog čitanja.“

Nadalje, on je napomenuo, da čak i oni koji tvrde da ne znaju dobro čitati redovito to mogu naučiti, kao što može postati dobar pjevač netko tko u počecima misli da ne zna pjevati. Učenjem i vježbom može se i ovdje puno postignuti. S druge strane, čak i oni koji dobro čitaju trebaju redovito učiti i vježbati. Valja svagda imati na umu: mi kao „oruđe izabrano“ naviještamo živu Božju riječ. Svoje je predavanje završio interesantnom pričom:

Ako u kutiju stavite dijamant ona postaje kutija za nakit. Ako u kutiju stavite odgrizak jabuke ona postaje kanta za smeće. Zato pazite čime punite glavu.“

Nakon njegovog predavanja pročelnik Odjela, Mario Bonić, je zahvalio svima na prisustvu i poručio da se planira susret čitača par puta godišnje, pa iako svi mi godinama čitamo, ipak je korisno ponoviti neke stvari. Pokazao je liturgijske knjige i objasnio njihovo korištenje.

Na kraju susreta, Hajnalka Illés, članica Odijela je podijelila razmatranja za Getsemansku uru za Veliki četvrtak i Križni put za Veliki petak. Ona je istaknula da je viber grupa čitača izuzetno korisna radi bolje komunikacije.

Susret je okončan molitvom, nakon koje je uslijedio domjenak. Hvala svima na prisutnosti i zajedništvu a napose našem župniku na izdvojenom vremenu i podršci.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search