Oбележен Дан победе над фашизмом, 9. мај.

Pon, 09.05.2022 - 18:21 -- nikola.tumbas
Detalj polaganja venaca
Detalj polaganja venaca
Govor gradonačelnika
Govor gradonačelnika
Aleksandar Toković Govor povodom Dana pobede
Aleksandar Toković Govor povodom Dana pobede

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Спомен-комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас je обележен Дан победе над фашизмом, 9. мај. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић, у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Бојан Шоралов, начелник Округа, а у име амбасаде Руске Федерације у Београду делегација коју је предводио Денис Венгерски, први секретар амбасаде Русије.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, рекао да се на овом месту, пред сенима палих бораца и жртава фашизма који почивају у овој спомен-костурници, Суботичани окупљају два пута годишње – 10. октобра, на дан ослобођења Суботице од трогодишње злочиначке окупације и на данашњи датум, 9. мај – дан коначне победе над фашизмом и нацизмом.

На ову, 77. годишњицу те најважније победе у историји света, сећамо се и кључне битке Другог светског рата – оне у Стаљинграду, од које је прошло осам деценија. Код данашњег Волгограда херојска Црвена армија нанела је први велики пораз нацистичкој Немачкој и њеним савезницима. Преко милион грађана тадашњег Совјетског савеза дало је своје животе као залог за историјски 9. мај и победу која ће доћи 1945. године“, подсетио је Бакић.

Истакао је да мржња, антисемитизам и расизам нису успели да покоре свет.

Томе су допринос дали и борци Суботичког партизанског одреда и сви они родољуби који су, од 1941. године до коначне победе, подривали окупаторску власт у нашем граду“, рекао је Бакић.

Нагласио је да те страшне и славне дане никада не смемо да заборавимо.

Част је наша имовина, наша дедовина, јер су се јуначки преци, на правој страни историје, изборили са непојмљивим злом и невероватно тешким околностима – и победили. Девети мај је понос свих слободољубивих народа света, а највише оних који су за слободу највише жртвовали“, подвукао је градоначелник Бакић.

Додао је да ми у Србији знамо да је антифашизам везивно ткиво Европе и да његово девалвирање и негирање није ни морално, ни одрживо.

Зато данас стојимо, као и увек, поносни на борбу за слободу и са највећим поштовањем за све оне који почивају овде и на совјетском војничком гробљу у нашем граду“, казао је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима на Тргу жртава фашизма обратио се и члан Градске организације СУБНОР-а Суботица, Александар Токовић, који је у име борачке организације Суботице и своје лично име, између осталог, изразио захвалност суботичкој локалној самоуправи на разумевању, сарадњи и доприносу успешној организацији обележавања овог историјског датума.

Венце на Споменик жртвама фашизма положиле су и делегације: Удружења ратних добровољаца 1912-1918. године и њихових потомака и поштовалаца, Јеврејске општине Суботица, „Комуниста Суботице – Центра Тито“, Удружења Личана „Лика“, Српско-руско-белоруског братства „Свети кнез Владимир“, Друштва српско-руског пријатељства „Александар Невски“, Градског одбора СПС-а у Суботици и Завичајног удружења „Далмација“.

Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма, интонирања химне Србије „Боже правде“, обраћања градоначелника Стевана Бакића и представника СУБНОР-а, као и пригодног програма који су извели ученици суботичке Гимназије „Светозар Марковић“, венци су положени и на Спомен-комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми.

++++

У прилогу говор Александра Токовића

 

ПОШТОВАНИ ГРАЂАНИ СУБОТИЦЕ

ВАШЕ ЕКСЕЛЕНЦИЈЕ

ДРУГАРИЦЕ И ДРУГОВИ БОРЦИ

ДРАГИ ЂАЦИ И ОМЛАДИНО

ЦЕЊЕНИ ГОСТИ, ДАМЕ И ГОСПОДО

 

СВЕ СЛОБОДАРСКЕ И ДЕМОКРАТСКЕ ЗЕМЉЕ ЕВРОПЕ, МЕЂУ КОЈИМА И СРБИЈА, ОБЕЛЕЖАВАЈУ 77-У ГОДИШЊИЦУ ВЕЛИЧАНСТВЕНЕ ПОБЕДЕ СНАГА АНТИХИТЛЕРОВСКЕ КОАЛИЦИЈЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ, НАД НАЈВЕЋИМ ЗЛОМ XX VEKA, НАЦИ-ФАШИЗМОМ, ЧИЈЕ СУ ВОЂЕ ПРИМОРАНЕ 9.МАЈА 1945.ГОДИНЕ НА БЕЗУСЛОВНУ КАПИТУЛАЦИЈУ. НА КАПИТУЛАЦИЈУ, ПОСЛЕ ШЕСТ ГОДИНА ИЛИ 2194 ДАНА, НАЈКРВАВИЈЕГ РАТА У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА, КОЈИ ЈЕ ВОЂЕН НА ПРОСТОРИМА 61 ДРЖАВЕ СВЕТА ИЛИ НА 22 МИЛИОНА КВАДРАТНИХ КИЛОМЕТАРА, УЗ УЧЕШЋЕ ОКО 80 % ПОПУЛАЦИЈЕ, ОДНЕВШИ ПРЕКО 50.000.ООО ЉУДСКИХ ЖИВОТА.

УЈЕДИЊЕНА ЕВРОПА ЈЕ У ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ И ПРИЗНАЊА СВИМ ЧЛАНИЦАМА АНТИХИТЛЕРОВСКЕ КОАЛИЦИЈЕ, ЗА БОРБУ И ПОБЕДУ НАД ТИМ НАЈВЕЋИМ ЗЛОМ XX ВЕКА – НАЦИ-ФАШИЗМОМ, ПРОГЛАСИЛА 9.МАЈ ЗА ДАН ПОБЕДЕ И ЕВРОПЕ, НАРАВНО,ДА ЈЕ ЈЕ ИСТО УЧИНИЛА И СРБИЈА, ЧИЈИ ЈЕ ОТПОР И БОРБА У ПОРОБЉЕНОМ ДЕЛУ ЕВРОПЕ ПОСТАЛА СИМБОЛ, ПАТРИОТИЗМА И ХЕРОЈСТВА, ПРОГЛАСИЛА ОВАЈ ДАН ЗА ПРАЗНИК, ОДАЈУЋИ ПОШТУ БОРЦИМА ПРОТИВ ОВЕ НЕМАНИ, ХРАБРИМ БОРЦИМА НОБ-е. ДАНАС, С ПОНОСОМ СЛАВИМО ВЕЛИЧАНСТВЕНИ ДАН ПОБЕДЕ – У II СВЕТСКОМ РАТУ.

ОКУПАЦИЈОМ НАШЕ ЗЕМЉЕ СРБИЈЕ, ОД СТРАНЕ ФАШИСТИЧКИХ СИЛА И ЊИХОВИХ САРАДНИКА, НАРОД ТЕ МАЛЕ БАЛКАНСКЕ ЗЕМЉЕ,ПОДИГАО СЕ НА ОПШТЕНАРОДНИ УСТАНАК, ПОД ВОЂСТВОМ КПЈ.

ДОБРО СУ ПОЗНАТЕ ИСТОРИЈСКЕ ЧИЊЕНИЦЕ, КОЛИКИ ЈЕ ДОПРИНОС ПРИПАДНИКА НОБ-е У БОРБИ ПРОТИВ ОКУПАТОРА И ПОБЕДИ АНТИХИТЛЕРОВСКЕ КОАЛИЦИЈЕ, ЗА ШТА СУ НАМ , ПРЕ СВЕГА, ОД ЗЕМАЉА, ЧЛАНИЦА, ТЕ КОАЛИЦИЈЕ ДАВАНА, БЕЗРЕЗЕРВНА ПРИЗНАЊА.

ТАКО ЈЕ И ДАНАС,ПОСЛЕ 77 ГОДИНА, НАКОН ОКОНЧАЊА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У ВИШЕ ЗЕМАЉА ЕВРОПЕ, ПА И КОД НАС, ОДВИЈА СЕ ПРОЦЕС, ПОКУШАЈА РЕВИЗИЈЕ ЊЕГОВЕ ИСТОРИЈЕ И ПОБЕДЕ АНТИХИТЛЕРОВСКЕ КОАЛИЦИЈЕ, А ПОСЕБНО УЛОГЕ НОВЈ У ПОБЕДИ НАД ФАШИЗМОМ.

ДОЗВОЛИТЕ МИ, ПОШТОВАНИ ГРАЂАНИ СУБОТИЦЕ, ДА КЛАЊАЈУЋИ СЕ СЕНИМА ЖРТАВА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА, ИСПРЕД ОВОГ МОНУМЕНТАЛНОГ СПОМЕНИКА, ПОРУЧИМ:

ДА БОРЦИ И ЧЛАНОВИ СУБНОР-а, НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ, ДА СЕ АВЕТИ ПРОШЛОСТИ, У БИЛО КОМ ВИДУ ВРАТЕ, КАКО СЕ НЕ БИ ДЕСИО НОВИ ХОЛОКАУСТ, ДЕПОРТАЦИЈЕ И МАСОВНА ПОГУБЉЕЊА.

ЗАТО,

ДРАГА ОМЛАДИНО И ДЕЦО,

УПУЋУЈЕМ ВАМ ЗАВЕТ, У ИМЕ СТАРИХ РАТНИКА, УЧЕСНИКА НОБ-е и БОРАЦА ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА, ПОТОМАКА И ПОШТОВАЛАЦА:

  • НЕ ОДВАЈАЈТЕ СЕ ОД СВОЈЕ ИСТОРИЈЕ,

  • ЧУВАЈТЕ СВОЈЕ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДЕ,

  • НЕ ОДРИЧИТЕ СЕ НАСЛЕЂА СВЕТЛИХ ЛИКОВА И ИМЕНА ИЗ НАШЕ СЛАВНЕ ПРОШЛОСТИ И НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКЕ БОРБЕ,

  • СЛАВИТЕ НАШЕ ПРАЗНИКЕ И ВЕЛИКЕ ДОГАЂАЈЕ ИЗ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ БОРБИ НАШЕГ НАРОДА,

  • УЧЕСТВУЈТЕ И НЕГУЈТЕ СВЕ НАШЕ ЗНАЧАЈНЕ ДАТУМЕ КАО ШТО ЈЕ ОВАЈ ДАН –ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ....

ДРУГАРИЦЕ И ДРУГОВИ БОРЦИ,

ДАМЕ И ГОСПОДО,

ИМАЈМО НА УМУ, ДА СУ СВИ СЛОБОДАРСКИ ГРАЂАНИ, А ПОСЕБНО БОРЦИ,ПОТОМЦИ И ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА, ДУЖНИ ДА ЧУВАМО И НЕГУЈЕМО СВЕТЛЕ ТРАДИЦИЈЕ СЛАВНЕ И ХЕРОЈСКЕ БОРБЕ,КАО И УСПОМЕНЕ НА СВЕ ЗНАНЕ И НЕЗНАНЕ ЈУНАКЕ, КОЈИ СУ У ТИМ НЕРАВНОПРАВНИМ БОРБАМА,ПОЛОЖИЛИ СВОЈЕ МЛАДЕ ЖИВОТЕ НА ОЛТАР СЛОБОДЕ.

ЧЕСТИТАЈУЋИ ВАМ 9.МАЈ ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ, ДОЗВОЛИТЕ МИ ДА У ИМЕ БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ СУБОТИЦЕ И СВОЈЕ ЛИЧНО, ИЗРАЗИМ ЗАХВАЛНОСТ И ПРИЗНАЊЕ ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ НА РАЗУМЕВАЊУ, САРАДНЈИ И ДОПРИНОСУ, УСПЕШНОЈ И ДОСТОЈАНСТВЕНОЈ, ОРГАНИЗАЦИЈИ ОБЕЛЕЖАВАЊА ОВОГ ИСТОРИЈСКОГ ДАНА.

НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА, СВИМ ПРИПАДНИЦИМА АНТИХИТЛЕРОВСКЕ КОАЛИЦИЈЕ И НОБ-е, ПОГИНУЛИМА У БОРБИ ПРОТИВ ФАШИЗМА КАО И ПРЕМИНУЛИМА ПОСЛЕ РАТА.

ЖИВЕО 9.МАЈ, ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ !

Ж И В Е Л И !!!!

 

СУБОТИЦА, 9.МАЈ.2022.Г.

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search