Otvorena postavka Istoricizam u Bačkoj – Subotica

Sub, 14.05.2022 - 10:38 -- nikola.tumbas

U Gradskom muzeju Subotica je 13. maja 2022. otvorena nova tematska postavka muzeja, Istoricizam u Bačkoj – Subotica, čiji autori su dr. Olga K. Ninkov (privatna i javna sfera profane umetnosti, fotografija, istoricizam i secesija), Ljubica Vuković Dulić (štamparstvo, moda), dr. Žužana Korhec Pap (sakralna umetnost), a dizajner je bio Čaba Lalić. Pozdravnu reč je održala direktorica muzeja, Aniko Baba Mihajlović, a izložbu su otvorile Zita Kovač, istoričarka umetnosti i direktorica Muzeja „Ištvan Tir“ u Baj, te MA Neda Džamić, isotričarka umetnosti Međuopšinskog zavoda za zaštitu spomenika Subotica.

Na izložbi, koja je postavljena na dva sprata muzeja, izloženi su većinom predmeti iz fonda Gradskog muzeja Subotica, uz pozajmnice određenih eksponata iz Muzeja grada Novog Sada, Gradskog muzeja u Senti, Gradskog muzeja u Somboru i Gradskog muzeja u Vrbasu, te Istorijskog Arhiva Subotica. Takođe su izložene dve ženske haljine koje su sašile učenice Hemijsko tehnološke škole pod vodstvom njihovih profesorki, na osnovu krojnih araka iz modnih novina druge polovine 19. veka koje se čuvaju u subotičkom muzeju. Takođe se na izložbi mogu videti i kratki filmovi o istoricizmu koji su izradili učenici Gimnazije Svetozar Marković i Gimnazije Deže Kostolanji, zatim Srednje Muzičke škole i studenti Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku.

Izložba je realizovana u okviru IPA projekat prekogranične saradnje Gradskog muzeja Subotica i Muzeja “Ištvan Tir” u Baji, pod nazivom Istoricizam u Bačkoj – saradnja u kulturi i promocija turizma u regiji (HUSRB/1903/33/0040).

*

A Szabadkai Városi Múzeumban 2022. május 13-án megnyílt a múzeum Historicizmus Bácskában – Szabadka című új időszaki kiállítása, amelynek szerzői dr. Ninkov K. Olga (a profán művészet magán- és közéleti szférája, fényképészet, historizmus és szecesszió); Ljubica Vuković Dulić (nyomdászat, divat), dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (szakrális művészet), design: Lality Csaba. Köszöntőt mondott Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, a tárlatot pedig N. Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója és MA Neda Džamić művészettörténész, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi intézet munkatársa nyitják meg.

A két emeleten megrendezett tárlat többnyire a Szabadkai Városi Múzeum anyagát mutaja be, néhány olyan tárggyal, amit a szabadkai múzeum az Újvidék Város Múzeumától, a Zentai Városi Múzeumtól, a Zombori Városi Múzeumtól, a Verbászi Városi Múzeumtól és a Szabadkai Történeti Levéltártól kölcsönzött. A tárlat része az a két 19. század végi női ruha is, amit a múzeum szervezésében megtartott foglalkozásokon a szabadkai Politechnikai Szakközépiskola varrás és szabás szakos diákjai, illetve vezető tanárai varrtak a divatújságok szabásmintái alapján. A kiállításon látható az az 5 rövid film is, amiket szintén a projekt részeként a Svetozar Markovic Gimnázium diákjai, a Kosztolányi Gimnázium diákjai, a Zeneiskola középiskolásai, és a Magyar tannyelvű Tanítóképző Egyetem hallgatói készített a szabadkai, illetve a bajai historizmusról.

A Szabadkai Városi Múzeum és a bajai Türr István Múzeum IPA határon átnyúló Historizmus Bácskában – kulturális együttműködés és a turizmus támogatása a régióban (HUSRB/1903/33/0040) című pályázata.

 

 

 

 

Autor teksta: 
Custom Search