Pokrajinski sekretar uručio ugovor za sprovođenje javnih radova udruženju Autizam

Sre, 08.06.2022 - 09:55 -- darko.kovacevic

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, uručio je 3. juna ugovor o sprovođenju javnog rada Gradskom udruženju za pomoć osobama sa autizmom Subotice, korisniku sredstava po konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za finansiranje sprovođenja javnih radova u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine, a u okviru resora rada i zapošljavanja.

Potpisnici ugovora o sprovođenju javnih radova su Sekretarijat, Nacionalna služba za zapošljavanje i korisnik. Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom Subotice će sredstvima u ukupnom iznosu od oko 740.000 dinara angažovati pet lica za sprovođenje javnog rada sa evidencije NSZ-a.

Sekretar Ivanišević je razgovarao sa predstavnicima Udruženja i sa zastupnicom Suzanom Skenderović o planovima, iskustvima i problemima sa kojima se susreću, kako bi se što bolje i efikasnije kreirale programske mere i politike Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

,,Veliko je zadovoljstvo biti u Subotici, gradu koji brine o svim svojim građanima, kao i u udruženju koje brine o posebnoj kategoriji naših stanovnika. Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat brinu o svim građanima Vojvodine i ideja je da odavde počne nukleus socijalnog preduzetništva, jer novi Zakon o socijalnom preduzetništvu upravo postavlja temelje za to", rekao je Nenad Ivanišević.

,,Putem konkursa, udruženjima smo usmerili pet miliona dinara za javne radove, a ukupno 70 miliona za zapošljavanje, što je duplo više nego prošle godine. Do kraja godine planiramo da prvi put raspišemo konkurs u oblasti socijalnog preduzetništva koji, na osnovu novog Zakona, trebalo bi da podrži udruženja koja se time bave i koja hoće da urede ovu oblast. Udruženje „Autizam“, kao i druga udruženja iz cele Vojvodine, biće naši gosti na Sajmu turizma u Novom Sadu, jer želimo javnosti da predstavimo njihov rad i njihove proizvode. Udruženje „Autizam“ može da računa i na podršku Grada Subotice i to putem konkursa iz oblasti društveno-humanitarnog rada i kulture", dodao je Ivanišević.

,,Ove godine putem konkursa iz društveno-humanitarnog rada opredelili smo 550.000 dinara za dva projekta, a putem konkursa iz oblasti kulture ukupno 280.000 dinara, a što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu kada je udruženje podržano sa ukupno 610.000 dinara", naglašava Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite i dodaje da je za konkurse u oblasti društveno-humanitarnog rada opredeljeno 15 miliona dinara, što je mnogo više u odnosu na prethodne godine, te da su 62 podnete prijave i odobrene.

,,Nama je svako udruženje važno, a značajna nam je podrška sa viših instanci vlasti, koje prepoznaju naš grad i naša udruženja", dodaje Đukanović.

Zaposlena lica će biti angažovana u okviru projekta „Razvojni centar za sticanje životnih veština osoba sa invaliditetom“.

,,Želimo da pokrenemo socijalno preduzetništvo, a kada radite sa osobama sa invaliditetom morate da znate njihove sposobnosti, koliko oni zapravo mogu da urade. „Kuća iza duge“ je otvorena za celu Srbiju, roditelji ovde mogu da borave besplatno koliko god žele, te će tako i oni biti uključeni u socijalno preduzetništvo i videti koliko njihova deca zapravo mogu", objašnjava Suzana Skenderović, predsednica udruženja koja je i sama majka deteta sa autizmom.

,,Oni mogu dosta i treba im pružiti šansu, osobe sa invaliditetom su zaslužile da budu uključene u društvenu zajednicu, da rade i doprinose, a ne da sede jer tako samo dolazi do regresije. Počinjemo sa aktivnim letnjim rasputom, roditeljima je potreban predah jer oni decu nemaju gde da pošalju i ostave. Od srca sezahvaljujem pokrajinoskom sekretaru Ivaniševiću i gradskom većniku Đukanoviću koji su uvek uz nas i svojim delima nam pokazuju da u ovo borbi nismo sami", dodaje Skenderović.

(info i foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam)

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search