Градоначелник Бакић: И даље ћемо јачати сарадњу нашег народа сa обе стране Дрине

Uto, 13.09.2022 - 22:17 -- nikola.tumbas

Градоначелник Стеван Бакић састао се данас са министром  за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златаном Клокићем, шефом Представништва Републике Српске у Србији, Млађеном Цицовићем, и представницима више градова и општина из Српске. Сусрет је уприличен поводом манифестације „Дани Српске у Србији”, у оквиру које се, од 8. до 14. септембра, у десет градова у Србији међу којима је и Суботица представљају култура, уметност, привреда и наука Српске, као и потенцијали за инвестиције и сарадњу Републике Српске и Републике Србије.

Градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима након састанка одржаног у Плавој сали Градске куће, подестио да је у фебруару прошле године, такође у Градској кући, разговарао са Млађеном Цицовићем, да су тада закључили да Град Суботица има велики потенцијал за  сарадњу и са Републиком Српском, и са њеним појединачним градовима и општинама, и да су контатовали да на територији града  Суботице делује више изузетно активних завичајних удружења која могу да допринесу јачању те сарадње.

 „Као што смо Цицовић и ја најавили да ћемо конкретизовати и интензивирати сарадњу кроз велики број планова, сусрета и заједничких активности, у јуну ове године градоначелник Градишке Зоран Аџић са сарадницима посетио је Слободну зону ’Суботица’ и компанију ’Аметек’ и то је догађај који је на најбољи начин потврдио све што смо се нас двојица договорили. И тада су, подсетићу, вођени конкретни и конструктивни разговори. Искористићу и ову прилику да нагласим да се сви ови догађаји одвијају у правцу реализације политике коју спроводи председник Србије Алексанндар Вучић, а то је политика пријатељства и братске слоге између Републике Српске и Србије, као и грађења јединства нашег народа са обе стране Дрине“, подвукао је градоначелник Бакић.

Додао је да ће у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ у Великој већници Градске куће у Суботици бити одржана презентација  Слободне зоне „Суботица“.

Слободну зона ’Суботица’ је понос овог града, и по билансу  пословања и по начину на који је организована, и са великим задовољством ћемо презентовати нашим пријатељима  и браћи из Републике Српске како она функционише и како се  постижу ти пословни успеси“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Златан Клокић је, уз захвалност градоначелнику Стевану Бакићу и његовим сарадницима на топлом и срдачном дочеку, рекао да му је драго што се окупио одређен број начелника из Републике Српске, али и представника одељења  из градских и општинских управа, који су задужени за привреду, јер је тема разговора Слободна зона Суботица – како је успела да се изгради и да  се као пример  добре праксе примени у Републици Српској.

Најбоље је учити од најбољих, а најбоља је свакако Слободна зона Суботица. Надам се да ће у времену које је пред нама и у Републици Српској неке од јединица локалних самоуправа  имати прилику да оснује  своју пословну зону по угледу на Суботицу. Ово јесте пример како треба да развијамо привредне активности, јер Србија је за нас најзначајнији спољно трговински партнер и очекујемо да овакви догађаји још више допринесу развоју економија с обе  стране Дрине“, додао је Клокић.

Млађен Цицовић је подсетио да се са обележавањем „Дана Српске у Србији“ почело 2013. године и додао да је ове године пред Представништвом била велика обавеза, јер Република Српска слави 30. годишњицу, а Председништво Републике Српске у Србији организује десету, јубиларну манифестацију „Дани Српске у Србији“ у десет  градова широм Србије на којима жели да на најбољи начин представи шта је то данас Република Српска и шта је то што жели да буде у будућности.

Захваљујем се градоначелнику Бакићу што од првог дана свог мандата остварује задатак који је пред собом поставио, а то је подстицање сарадње нашег народа са обе стране Дрине“, закључио је Цицовић.

Поред презентације Слободне зоне „Суботица“, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ у Суботици је данас, у Дечјем позоришту, одржана представа Дјечијег позоришта Републике Српске „Краљ Жабац“, док ће вечерас у 19 часова у СКЦ „Свети Сава“ бити одржан концерт музичког састава „Катера“ из Источног Сарајева.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search