Гради се трпезарија у Прихватном центру

Sre, 05.10.2022 - 12:58 -- nikola.tumbas

 

У Прихватном центру примају се мигранти и преко капацитета јер је став Комесаријата да је је то боље него да су напољу у нехуманим условима. Повећан број миграната на северу, о чему сведоче и подаци мађарске полиције о спреченим покушајима преласка границе.

 – У Прихватном центру за мигранте на периферији града у току су грађевински радови на изградњи трпезаријско-магацинског простора.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије је у одговору на питања „Политике“ навео да се ради о изградњи простора који овај прихватни центар до сада није имао. Реч је о монтажном објекту, контејнерског типа, а радови на његовој изградњи треба да буду завршени до средине октобра.

Наводи се да је у Центрима за азил и прихватно транзитним центрима којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције тренутно смештено 5.516 лица. За све њих је обезбеђена храна, медицинска заштита, правна, психолошка и други облици помоћи, док су деца уписана у школе.

Капацитет Прихватног центра у Суботици је 170 места, међутим, Комесаријат каже да се примају и мигранти преко капацитета. „Став Комесаријата је да је боље да мигранти буду у центру, где су им обезбеђени смештај и храна, него да су напољу у нехуманим условима“ каже се у одговору Комесаријата.

Такође се констатује да је у односу на прошлу годину повећан број миграната који пролазе кроз Србију која је показала „одговорност у њиховом збрињавању“.

„Наша земља поштује законе и на организован и хуман начин брине о мигрантима, према њима се опходимо са великом емпатијом и разумевањем за њихову ситуацију, са таквом политиком ћемо наставити и у будуће, свако коме је потребна наша помоћ ће исту и добити“ каже се у тексту Комесаријата и додаје да ће уколико бити потребе током зиме отворити и неке од центара који су тренутно у стању мировања.

Прихватни центар за мигранте у Суботици заиста је попуњен преко својих капацитета што је видљиво по разапетим шаторима унутар дворишта центра и око њега.

У граду је у последње време присутан велики број миграната, од којих је један мањи део смештен по приватним објектима, а велики део крије се у шуми око града. Протеклог викенда поново је на простору приградског насеља Макова седмица дошло до наводног сукоба између мигрантских кријумчарских група, због чега је реаговала полиција и жандармерија. Званично саопштење о догађају није дато, осим што је Бојан Шоралов, начелник Севернобачког округа о томе известио на свом Фејсбук налогу.

О великом броју миграната на северу земље говоре и дневно објављени подаци на званичној интернет страници мађарске полиције. Тако се у извештају недавно формиране државне граничне страже наводи да је 3. октобра ухапшено 674 мигранта, а 725 лица спречено у покушају илегалног преласка границе. Највећи део ових покушаја илегалних преласка – 714 случајева - догодио се на простору жупаније Чонград, што је управо територија који са стране Србије „покрива“ град Суботица и општина Кањижа, а 11 случајева преласка било је у жупанији Бач-Кишкун која је нешто западније.

Из извештаја мађарске полиције видљиво је и колико је кријумчарење миграната међународно развијена трговина. Тако у 7 часова изјутра један возач баш није имао среће јер се сударио са полицијским аутомобилом. Након тога је утврђено да у свом комбију има 12 миграната који су рекли да су Индијци и Турци. Два сата касније у теретном возилу чешких таблица, возач Узбекистанац возио је 13 миграната који су тврдили да су из Сирије. Пола сата касније, у 9.40 часова заустављено је теретно возило румунских таблица у којем је било 16 миграната који су се изјаснили као Сиријци. У вечерњим сатима у возилу летонских таблица пронађено је 12 миграната који су се изјаснили као Египћани, Сиријци и Авганистанци. Нешто после 21 час у возилу пољских таблица, возач немачки држављанин превозио је десеторо Авганистанаца. Мађарска и аустријска полиција заједно су зауставили возило украјинских таблица у којој су жена возач и њен партнер превозили петоро Авганистана и Индијаца. Пола часа пре поноћи заустављено је возило естонских таблица, са возачем из Украјине и троје миграната из Сирије. Полиција саопштава да у неколико случајева мигранти нису имали валидне исправе нити дозволу боравка на мађарској територији те су враћени преко ограде на мађарској граници, док је против кријумчара људи покренут поступак.

 

Autor teksta: 
Custom Search