1. Festival mentalnog zdravlja u Subotici

Uto, 11.10.2022 - 11:30 -- darko.kovacevic

Dana 10. oktobra, na Svetski dan mentalnog zdravlja, otvoren je prvi Festival mentalnog zdravlja u Subotici na konferenciji za medije održanoj u Medija-centru Subotica

Učesnici koferencije: Prim. mr sc med dr Nada Kosić Bibić - Načelnica Centra za promociju zdravlja, Zavod za javno zdravlje Subotica; Dr med Tamaš Takač, psihijatar - Opšta bolnica Subotica, odeljenje za psihijatriju; Mladen Ilić, koordinator Festivala mentalnog zdravlja u Subotici- UG Psihoartis i Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva istakli su važnost podizanja svesti o mentalnom zdravlju i neophodnost umrežavanja različitih sektora za ovaj proces.

Festival mentalnog zdravlja je samo prvi korak u procesu kojim će se akteri Festivala baviti u našoj zajednici. Već u ovom periodu smo povezali stručnjake iz različitih sektora, zdravstva, socijalne zaštite, kulture, omladinskog sektora, prosvete, đačke parlamente, studentske organizacije, biznis sektor i civilni sektor. Sinergija različitih znanja iskustava donosi novi kvalitet u pristupu temi mentalnog zdravlja.

Mentalno zdravlje je emocionalna i duhovna snaga koja nam omogućava da uživamo u životu, ali i da podnosimo bol, razočarenje i tugu. Mentalno zdravlje se ogleda u načinu na koji mislimo, osećamo ili se ponašamo u određenim životnim situacijama, načinu na koji gledamo na sebe, svoj život i ljude oko sebe, kako procenjujemo svoje mogućnosti i pravimo izbore. Statistike pokazuju da 1 od 8 osoba u svetu živi sa mentalnim poremećajem (procena pre pandemije). Tokom prve godine pandemije uočen je porast anksioznih i depresivnih poremećaja više od 25%, ekonomski troškovi zbog mentalnih poremećaja čine više od 4% BDP-a širom sveta, a depresija je vodeći uzrok invaliditeta. U Srbiji u 2019.god. 4,3% stanovnika pokazuje simptome depresije, svaki 9 stanovnik ocennio je socijalnu podršku kao slabu, 4% nije ostvarilo zaštitu mentalnog zdravlja zbog finansijskih razloga.

Cilj Festivala mentaljnog zdravlja je pokretanje važnih društvenih tema i preispitivanje položaja mentalnog zdravlja u našem društvu. Želja nam je da zajedno stvaramo svet u kome se mentalno zdravlje ceni, unapređuje i štiti, gde svi imaju jednake mogućnosti da uživaju u mentalnom zdravlju i da ostvaruju svoja ljudska prava i gde svako može da pristupi zdravstvenoj zaštiti koja mu je potrebna. Da bismo sve ovo postigli Gradska uprava nam je najvažniji partner, i verujemo da ona prepoznaje važnost ove teme za grad, kroz sve ove procese mi smo dobili podršku od strane Gradske uprave. Verujemo da ćemo zajedno u narednom periodu uz podršku grada uspeti da unapredimo sistem koji se bavi brigom o mentalnom zdravlju. Tu imamo nekoliko važnih karika koje su važne za dobro funcionisanje sistema. Dečji adolescenti psihijatar, koga će Subotica dobiti u narednom periodu. Razvojno i adolescentno savetovalište, čija uloga je suštinski važna u ovom sistemu. Moramo u narednom periodu uz podršku svih aktera da stavimo u funkciju ovu ustanovu. Takođe razvijanje novih besplatnih usluga za mlade – kao što su besplatna savetovališta, koja uveliko funskcionišu u gradovima poput Beograda, Niša i Novog Sada. Subotica ima kapacitete da se to realizuje u narednom periodu. Dobićemo sledeće godine i omladinski centar, i tamo bi trebalo da bude uključena usluga psihološkog savetovanja za mlade do 30 godina.

Kroz ovaj proces smo se povezali sa školama, obišli smo 5 srednjih škola, Visoka škola se uključila u aktivnosti, dom učenika, Aktiv je uključio osnovno školsku populaciju, studentska organizacija Aiesec je uključila studente koji volontiraju i vode Instragam stranicu festivala, Kompanije Infostud i Ametek dolaze iz sfere biznisa i daju doprinos mentalnom zdravlju radnika, Crveni krst, CSR i Gerontološki centar se bave dobrobiti starjih sugrađana. Suštinski je važno da procesi dolaze odozdo, i da slušamo svaki sektor i aktere koji poznaju stanje u tim oblastima. Imamo volontere od 15 do 73 godina. Promovišemo uključivanje ljudi u procese u zajednici.

Festival nije samo priča 10 dana aktivnosti. Festival je platforma koja je spremna da sasluša i podrži svaku inicijativu koja se odnosi na mentalno zdravlje. Svako ko želi da unapređuje zajednicu, da uključuje različite starosne i socijalne kategorije je dobrodošao i uvek će imati prostor da bude saslušan, promovisan i da dobije podršku u skladu sa našim mogućnostima. Naša filozofija je, zajedno možemo sve, i zato želimo da okupimo ljude i organizacije koje iskreno veruju u ove vrednosti – humanost, solidarnsot, mirno rešavanje konflikata, dijalog, podrška.

SZO ima krilaticu „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“. To znači da samo čovek koji je zdrav, može aktivno da učestvuju u društvenoj zajednici, da privređuje, da stvara, da bude uključen u kulturne, sportske i druge aktivnosti.

Ovaj Festival se realizuje uz podršku donatora: Infostud grupa, kompanija VODA VODA, Printex doo. Zahvalni smo što su prepoznali značaj festivala i teme koju Festival donosi. Zahvaljujemo se Gradu Subotica, i javnim ustanovama koje su ustupile svoje prostore za održavanje Festivala – Fondaciji Danilo Kiš, Gradskoj Biblioteci, Savremenoj Galeriji, Ekonomskom fakultetu, OŠ Ivan goran Kovačić, InfostudHub-u.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search