Климатске промене против 8. марта

Pon, 06.02.2023 - 17:42 -- nikola.tumbas

Топла зима „преварила“ цвеће које је планирано за продају за Дан жена. Зато цвећари сада скидају пупољке, како би темпирали да се биљка расвета за 8. март.

Много тога је до сада речено и написано о озбиљности климатских промена, уосталом, сваки појединац већ може да их искуси у некој области свог живота.

Ипак, од климатеске промене највише осећају и од њих зависе они који живе од природе и са њом су свакодневно у контакту. Арпад Киш, председник Удружења сељака Суботице каже да се велики број ратара жали да је топла зима убрзала раст индустријских култура, увелико избацују нове листове и пшеница, јечам, уљана репица. „Један број ратара одлучио се да засаде прска средствима за успоравање вегетације јер су стабиљке биљака превише високе и остаће незаштићене у случају јаког мраза“ каже Киш.

Топла зима „преварила“ је биљке које расту, бујају, па и цветају. И то прерано.

Тивадар Дукаи из Тотовог села поред Кањиже пожалио се медијима да су примуле, односно цвет јагорчевине, које је припремао за продају 8. марта почеле већ да цветају. Због тога ће уместо планираних 10 хиљада садница, на тржиште изнети знатно мање, јер ће до Дана жена јагорчевина једноставно прецветати.

Лајош Гуљаш Олдал, баштован из Суботице под пластеницима између осталог гаји и зумбуле и каже за „Политику“ да је цвеће које је било под фолијом почело да формира пупољке и отвара цветове. Тивадар Терхеш, такође цвећар из Суботице објашњава да ове године имају обрнуту ситуацију, уместо да загревају пластенике. „Грејање сам укључио само током две ноћи. Осталим данима трудимо се да спустимо температуру како вегетације не би прерано кренула“ каже нам Терхеш.

Топла зима донела је више посла у расаднику Игнаца Сабоа у Бечеју. Морао је да закида цветове на 12 хиљада црепова јагорчевине која је почела да отвара цвет. У породици Сабо, Игнац је друга генерација која се бави цвећарством и каже и по искуству његових родитеља било је оваквих топлих зима.

Не знам да ли су то климатске промене, или је таква година, али имали смо додатног посла. Јагорчевина коју износим на тржиште за 8. март је већ почела да цвета. Зато смо са сваке саднице скидали цветове, како би зауставили биљку и оставили простора да следећи цвет истера пред празник“ каже Сабо.

Објашњава да су хибридне сорте цветова „темпиране“ на раније или касније цветање, због тога из увоза купује неку средњу меру, али и њу је сада време прерано пробудило.

То ће наравно, изазвати и поремећај на тржишту. Ми велики произвођачи цвећа можемо да премостимо проблем, али малима је теже. Зато ће раније понудити цвеће по нижој цени, у велепродаји по 20 или 30 динара, а за 8. март цвећа неће бити довољно те ће цена ићи значајно горе. Имали смо већ таквих година када им је цена била и 120 динара. Ономе ко нема довољно знања у овом послу тешко је да се снађе, посебан проблем је што немате сигурно тржиште“ каже Сабо.

Ипак, додаје, за 8. март ће бити довољно цвећа, али могуће је да ће бити нешто слабијег квалитета. А, каже, искуство је показало да на тај дан квалитет цвећа није приоритет.

Нећу да се жалим, природно је да не може свака година да буде једнако успешна. Топла зима пореметила је планове, донела више рада, видећемо да ли ће коначна цена то да надокнади“ каже Сабо.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search