ATB Sever obeležio 100 godina postojanja i rada

Pet, 03.03.2023 - 22:58 -- nikola.tumbas

Tačno na dan kada je fabrikaSeverosnovana pre jednog veka, 3. marta 1923. godine,  poslovodstvo je podsetilo na istorijat  fabrike, ali i na aktuelnosti koje govore da je ovaj stogodišnjak u dobroj proizvodnoj kondiciji.

Za deset decenija postojanja, naša kompanija prošla je kroz uspone i padove, ali je opstala. ATB Sever je uspeo u mnogo čemu – uspeo je da izgradi ime i postane sinonim za elektro motore i generator, poznate širom sveta“ kaže Mile Todorović, direktor kompanije.

Novi život kompanije počinje 2011. godine, kada je ATB grupaciju kupala kineska kompanija „Volong“ koja ima 25 fabrika širom sveta, od kojih je 12 u Evropi, zapošljava 15 hiljada radnika, od čega tri hiljade u Evropi, a u Srbiji, gde ima dve kompanije, ukupno 700 radnika. Ove dve kompanije prošlu godinu završile su sa 10 odsto većim prometom nego 2021. godinu, uprkos otežanim uslovima poslovanja u čitavom svetu. Za ovu godinu imaju i veće planove, povećanje od 16 odsto, a optimizam grade i na činjenici da su prvi put ove godine već do februara imali dogovorene narudžbine do kraja godine.

Uspešno poslovanje „ATB Severa“ danas počiva i na promeni proizvodne strategije. Nekada su čuveni jasno plavi „severovi“ motori bili deo gotovo svakog domaćinstva, umesto široke potrošnje, toga danas su njihovi motori ekskluzivni proizvod, prisutan tamo gde je najteže.

Proizvodimo i isporučujemo elektro motore razvijene u odnosu na potrebe kupaca  i koji zadovoljavaju najsloženije tehničke zahteve elektromotornih pogona u nuklearnim i termo elektranama, površinskim kopovima uglja i bakra, podzemnim rudnicima, cementarama“ navodi Todorović.

Kompanija „ATB Sever“ danas ima narudžbine za velike motore, velikih snaga, prvenstveno namenjene za nuklearne elektrane. Ovo subotičko preduzeće je prva i jedina kompanija izvan teritorije Rusije koja je dobila sertifikat da može da proizvodi po GOST standardu.

Rusija gradi nuklearne elektrane, ne samo na svojoj teritoriji, a „ATB Sever“ je prepoznat kao kompanija koja može to da uradi i prvi smo,a verovatno ćemo u toj oblasti i ostati jedini kao proizvođači tih motora. To je veoma kompleksna prizvodnja, i mesto njihove primene govori da je to motor koji i tehnološki, proizvodno, gabaritno ali i sigurnosno opremljen” kaže Todorović.

Glavno tržište za proizvode „ATB Severa“ je Evropska unija, i tu se isporučuje gotovo 80 odsto proizvodnje. U specifične motore koji nastaju u „ATB Severu“ su i oni koji se upravo rade za kranove na brodovima u holandskim lukama, što je narudžba od osam miliona evra. Motori nastali u subotičkim pogonima, prilagođeni za rusko tržište ne prestaju da rade ni na temperaturama od minus 45 ili minus 50 stepeni, ali ni u cementarama na Tajlandu za koje isporučuju visokonaponske motore koji rade i pri visokoj vlažnosti i temperaturama.

Inžinjeri i radnici „ATB Severa“ ponosni su i na to što njihovi proizvod učestvuje i u traženju „Božije čestice“, do sada je CERN-u isporučeno nekoliko desetina motora koje napajaju pumpe za kriogeno hlađenje, objašnjava Aleksandar Vidojević, šef operative u „ATB Sever“.

Ovi motori velike snage po zahtevu kupca nastaju od početka do kraja u ovdašnjim kancelarijama i pogonima, od nacrta i tehničkih rešenja do izvedbe. Osim toga, generatori „ATB Severa“ prisutni su kod proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a delatnost zbog koje je ova fabrika i osnovana pre 100 godina, remont motora i danas je deo poslovanja,  pre svega kroz remonte mašina svetskih proizvođača i revitalizaciji hidroelektrana.

 

Tagovi: 
Autor teksta: 
Custom Search