Где вози „Суботица транс“?

Pet, 03.03.2023 - 09:39 -- nikola.tumbas

Где вози „Суботица транс“ – у приватизацију или реорганизацију?

Градски превозник има дуговања у висини од 92 милиона динара, што је трећина дотација које је лане добио од града. Директор Дејан Љубисављевић заговара јавно приватно предузеће, а град је уздржан и чека резултате студије о градском превозу.

Да ли је у Суботици могуће организовати ефикасан и рационалан јавни превоз?

Подаци о пословању „Суботица транса“ показују да то већ годинама не успевају. Завршни рачун за прошлу годину показао је губитак од преко 92 милиона динара, а последњих година дуг предуезћа „приписује“ се корони, ограничењу кретања, смањеном броју путника, изостанку туристичких путовања. Зато је „Суботица транс“ једини губиташ међу 14 комуналних предузећа у граду. При томе, ово предузеће је прошле године добило субвенције у висини од 275 милиона динара, купљени су нови аутобуси, и у два наврата повећане цене карата. Међутим, ни пре епидемије вируса корона овом предузећу није добро ишло, па се већ више од деценије за њега стално траже нова решења, мада је у основи у његовом пословању веома мало промењено.

Актуелни директор Дејан Љубисављевић сматра да је решење за фирму „Суботица транс“ склапање јавно-приватног партнерства. Овај његов предлог појавио се у јавности након што га је обелоданила опозициона Странка слободе и правде. Уз саопштење приложили су и фотокопију документа од 7. фебруара ове године упућеног кабинету градоначелника и Секретаријату за комуналне послове, саобраћај и енергетику, где са потписом директора Дејана Љубисављевића стоји: „као што сте упознати у претходних пар година пословање ЈП „Суботица транс“ се своди на исплату зарада и покривање трошкова горива што је довело до нарушавања техничке исправности возног парка и нагомилању доспелих обавеза“. Љубисављевић даље, као решење за ову ситуацију, предлаже да се што пре покрене поступак Јавно-приватног партнерства, попут како је навео Београда и Панчева.

Из управе града није демантовано да је на њихову адресу упућен овакав допис. Напротив, Радослав Вукелић, секретар Секретаријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај локалном порталу је рекао да се не размишља о склапању Јавно-приватног партнерства у случају „Суботица транса“ јер је у току израда студије о реорганизацији овог предузећа. Градска управа је још 4. новембра 2022. године расписала јавну набавку за „Израду студије у виду реинжињеринга за унапређење система јавног градског и јавног приградског превоза“. Израда студије вредне 14,2 милиона динара месец дана касније поверена је Саобраћајном факултету Универзитета у Београду и ПТЦ – паблик транспорт консалтинг из Беорада, који су и једини поднели понуду на ову јавну набавку. У року од 210 дана њихов задатак је да ураде анализу постојећих линија градског транспорта, броја путника, ураде анализу транспортних потреба становништва, али и унутрашње организације предузећа, те да, како се у пројектном задатку наводи „дефинишу нове визије, мисије, циљеве и циљне функције система“, као и да ураде „реинжињеринг структуре, организације и управљања системом, и реинжињеринг структуре и функционисања мреже линија“. Такође се од новог система очекује и да унапреди тарифни систем и систем наплате, као и да дефинишу будуће уговорне обавезе између града и оператора. Ово није први пут да се раде студије које би требало да побољшају јавни саобраћај у граду.

Пре десет година урађена је „Студија иновације и реорганизације предузећа за јавни градски транспорт путника у Суботици“, али то очигледно нити је побољало рад предузећа, нити превоз грађана. Годину дана пре тога, такође је у Скупштини града представљена студија о јавном превозу. Директор Љубисављевић каже да у свему овоме нема ничег спорног и да се слаже са ставом градске управе да се сачекају резултати анализе, али да је уверен да ће се показати да је јавно приватно партнерство најбоље решење. „Када сам дошао на чело колектива урадио сам компаративну анализу и са другим срединама, и консултовао се и са Министарством саобраћаја које ме је подржало да је Јавно приватно партнерство најбоље решење. Разумем и став оснивача, града Суботице, да је потребно да сачекамо резултате анализе, уосталом, неприхватљиво је да ми радимо по студији из 2009. године. Након тога донеће се коначни суд, али уверен сам да је јавно приватно партнерство успешнији модел управљања јавном имовином и да ће таква одлука и бити предложена“ каже за „Политику“ Дејан Љубисављевић.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search