Meteorološke stanice na usluzi ratarima

Pet, 31.03.2023 - 12:31 -- nikola.tumbas

Kroz regionalni projekat Subotica je dobila donaciju od 11 meteoroloških stanica koje podatke o vremenu ratarima šalju na telefon.

U poljima oko Subotice raspoređeno je 11 automatskih meteoroloških stanica koje očitavaju vremenske prilike pre svega za potrebe ovdašnjih ratara. Podatke sa ovih meteoroloških stanica ratari očitavaju putem telefonskih kartica, a važni su im jer na osnovu mogu da prilagode svoje aktivnosti u polju.
Postavljanje ovih meteoroloških stanica deo je pilot projekta koji je narednog meseca  pred zaključenjem, objašnjavaju u gradskoj upravi Subotice. Reč je o regionalnom projektu gde su osim četiri  lokalne samouprave u Srbiji, uključene i sredine iz Bosne i Hercegovine i Crne gore.
Projekat je započet u saradnji NALED-a sa „Tele grupom“ koje su u okviru ovog pilot projekta izabrali nekoliko lokalnih samouprava, a Subotica je bila među njima zbog toga što su već ranije sarađivali sa projektom „grinspot“ oko digitalizacije knjige polja. Ovo je nadovezivanje na taj projekat s obzirom da je vođenje knjige polja povezano sa meteorološkim faktorima, te je u sklopu toga sada i donirana oprema, objašnjava za „Politiku“ Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede.  
Automatske meteorološke stanice imaju solarno napajanje, sakupljaju sve važne klimatske parametre koji su od značaja za poljoprivrednike: količinu padavina, minimalnu, maksimalnu i prosečnu temperaturu, relativnu vlažnost vazduha, brzinu vetra, vlažnost i temperaturu zemljišta. Ove podatke zainteresovanim ratarima šalju preko telefonskih kartica za prenos podataka i postavljaju ih na platformu „agrolajf“, kao i na svoj svoj sajt „fildklimat“. Stanice su postavljene na državnom zemljištu oko Subotice kako bi imali podatke sa svih područja oko grada“, nabraja Bognar Pastor.
Na sajtu „agrolajfa“ koriste se podaci iz ovih baza i poljoprivrednici tu mogu za svaku  parcelu da upišu radove koje su obavljali, odnosno da tu, u digitalnom formatu vode knjigu polja. Ono što je zanimljivo za ove stanice jeste da za razne kulture mogu da predvide mogućnost pojave štetočina. Grad Subotica je sa ovom donacijom bogatiji za sistem koji poljoprivrednicima pruža mogućnost da sa više sigurnosti organizuju svoje radove na njivi, a svakako im je od velike pomoći i u vođenju knjige polja, naročito prilikom zakupa državnog zemljišta.
„Postoji zakonska obaveza koja se odnosi na knjigu polja, međutim, druge lokalne samouprave nisu obezbedile ovu sofversku podršku te ni Uprava za zemljište nije donela odluku da se na nivou republike vodi knjiga polja kroz ovu aplikaciju. Da li će se voditi zavisiće od zaključaka koji će biti doneti u aprilu“ objašnjava Grgur Stipić, stručni saradnik Sekretarijata za poljoprivredu grada Subotice.
Knjiga polja podrazumeva da ratar vodi detaljnu evidenciju o njivama koje obrađuje, odnosno o vremenu i primeni svih agrotehničkih mera. Iako je zakonska kategorija, za sada nije obavezna jer nedostaju podzakonski akti, ali Hajnalka Bognar Pastor kaže da je nezavisno od toga vođenje evidencije dobro i za samog ratara koji tada može da ima pregled uloženih radova, novca i preduzetih mera što daje sliku o kretanju u poljoprivredi.
.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search