Predstavnici OŠ Matija Gubec u poseti Švedskoj

Čet, 29.06.2023 - 18:05 -- branka.milojevic

U okviru poslednje mobilnosti u sklopu projekta Erazmus+ KEYCHAIN , predstavnici naše škole su posetili školu "Curt Nicolin" u Finspongu u Švedskoj, zajedno sa drugim školama partnerima - iz Rumunije i Letonije Nažalost, partneri iz Turske nisu mogli prisustvovati ovom sastanku.Našu školu su predstavljali: direktorica škole - Stanislava Stantić Prćić i nastavnici - Miroslav Rauš, Slavko Benčik, Bela Anišić. Slavica Kovačević i Aleksandar Planić. Cilj projekta KEYCHAIN  je da poveća kompetencije učenika u STEM predmetima (matematika, prirodne nauke, tehnologija) i da prikaže povezanost svih ovih predmeta sa svakodnevnim životom te ih na taj način učenicima učini pristupačnijim i zanimljivijim.

Prilikom posete upoznali smo način rada škole koja je, kao i neke naše srednje škole, uključena u sistem dualnog obrazovanja. Uz modernu opremu, učenici stiču i teorijska i praktična znanja,a kompanije su i većinski vlasnik škole te nude zaposlenje nakon završetka školovanja.

Obišli smo i grad Norćoping, koji je nekada bio centar tekstilne industrije u Švedskoj. Mnoge industrijske zgrade su pretvorene u muzeje i na taj način prikazuju nekadašnji način života. Posetili smo i obližnju fabriku stakla Reijmyre u kojoj smo se upoznali sa načinom izrade umetničkih predmeta od stakla.,a odmah pored nje smo mogli videti i radionice starih zanata kao što su kovačka i krznarska.

Pred povratak,uspeli smo nakratko posetiti i švedsku prestonicu- Štokholm. Obišli smo stari centar grada i muzeje u sklopu Kraljevske palate koji su nas zadivili svojim postavkama.

Ovom aktivnosšću se završava projekat koji je trajao tri godine, tokom kojih su učenici i nastavnici  razmenjivali iskustva i sticali nova znanja,a pre svega stekli nove prijatelje širom Evrope.

Custom Search