Vrelo transfer leto u Bundesligi

Uto, 22.08.2023 - 10:38 -- darko.kovacevic

Najjače evropske fudbalske lige su krenule polako sa svojim prvenstvima - prvi su startovali Englezi, Španci i Francuzi, a uzavrelo leto na “fudbalskoj pijaci” još uvek nije završeno. Transferi će se uglavnom odvijati do kraja avgusta, ali se već sada može reći da je bilo dosta promena u najvećim evropskim klubovima, i da je dosta para uloženo u nove igrače. Mnogima su konce pomrsili klubovi iz Saudijske Arabije koji su ove godine bili i više nego aktivni, pa su se mnogi igrači odlučili za ovu zemlju. Možda kvalitet fudbala tamo nije na visokom nivou, ali finansijske ponude su više nego izdašne. No, velikih transfera je bilo i na evropskom tlu, a za razliku od prethodnih godina, jedni od najaktivnijih klubova su bili oni iz nemačke Bundeslige.

Hari Kejn konačno u Bajernu

Saga oko prelaska Harija Kejna u Bajern iz Minhena je konačno završena. Posle mnogobrojnih natezanja i pregovaranja koji su sigurno trajali duže nego što je bilo ko očekivao, engleski napadač je konačno prešao u redove “Bavaraca” za ogromnih 100 miliona funti što bi sa bonusima moglo da dostigne i cifru od 120 miliona funti. Tako je završeno višenedeljno natezanje između Totenhema i Bajerna odnosno čelnih ljudi ova dva tima, a gde se povremeno uključivala i neka treća strana kako bi pokušala da profitira od njihovih nesuglasica. Na kraju je Kejn ipak prešao u redove višestrukog šampiona Nemačke, a videće se koliko je ovo bila dobra odluka ili ne. Nemačka je mnogima bila dobra “odskočna daska”, ali je pitanje šta bi u ovom trenutku u karijeri mogla da ponudi Kejnu. Ono što je sigurno je da je on željan trofeja, a ovde će ih sigurno biti mada je verovatno njegova glavna želja sigurno osvajanje Lige šampiona. No, u svojoj debitantskoj utakmici za Bajern Kejn je uspeo da doživi poraz, i to baš u borbi za trofej, a što je bila i prva prilika za sve koji vole nemački fudbal da se njemu vrate i na kladionici. U Superkupu Nemačke bolji je bio Lajpcig pobedivši ih sa 3:0.

Bavarci su u ovom prelaznom roku uspeli da dovedu i sjajnog defanzivca iz Napulja, Kim Min-jaea kao i Rafaela Gereira iz Borusije Dortmund. Što se tiče odlazaka, Lukas Ernandez je odlučio da karijeru nastavi u PSŽ-u dok je iskusni golman Jan Zomer koji je bio na privremenom boravku u Minhenu odlučio da karijeru nastavi u Interu. Takođe, epizoda Sadio Manea u Bajernu se neslavno završila. Nakon nje se čini da su obe strane ostale nezadovoljne ovim angažmanom, pa je odlični Senegalac odlučio da svoju fudbalsku odiseju nastavi u Saudijskoj Arabiji, te je potpisao ugovor sa Al-Nasrom.

Odlično poslovanje Lajpciga

Lajpcig je ove godine napravio odlične poslove kada je u pitanju prodaja igrača jer su tri velika transfera realizovana sa engleskim klubovima. Joško Gvardiol je prešao u redove Mančester Sitija dok je njegov saigrač Dominik Soboslai izabrao Liverpul kao svoju sledeću destinaciju. To je veliki korak u karijeri mladog mađarskog reprezentativca, a nema sumnje da će pod trenerskom rukom Jirgena Klopa moći samo da napreduje. Isto tako, Kristofer Nkunku je prešao iz Lajpciga u Čelzi gde bi trebalo da se odlično uklopi u novi tim koji formira Maurisio Poketino. No, čelnici Lajpciga nisu mirovali ni što se tiče kupovina, pa su doveli sjajnog napadača Loisa Opendu iz francuskog Lensa, a iz Francuske je stigao i defanzivac Kasteljo Lukeba iz ekipe Liona koji bi trebalo da bude zamena za Joška Gvardiola. Još jedan igrač koji bi trebalo da nadoknadi transfer Gvardiola, i da pomogne Lajpcigu u ostvarivanju što boljih rezultata ove sezone je i mladi francuski defanzivac El Čadali Bišiabu koji je u njihove redove stigao iz PSŽ-a. Iz Hofenhajma je došao Kristof Baumgartner, a iz Red Bula je stigao slovenački napadač Benjamin Sesko dok je na pozajmicu iz Liverpula pristigao Fabio Karvaljo.

Mnogi igrači se odlučili za Premijer ligu

Što se ostalih klubova tiče, Borusija Dortmund je konačno pristala da proda sjajnog engleskog reprezentativca Džuda Belingema Real Madridu u transferu vrednom 88.5 miiona funti, a Belingem je već pokazao da će biti veliko pojačanje za španski klub. Klub iz Dortmunda je stoga odmah doveo Feliksa Nmeču iz Volfsburga, a ostaje da se vidi da li će se odlučiti za još neki veći transfer u ovom prelaznom roku. Iz Bajera iz Leverkuzena je put Engleske otišao Musa Dijabi, a njegova nova destinacija će biti Birmingem, i ekipa Aston Vile. On je bio velika želja trenera Emerija, pa bi njegovim dolaskom sastav kluba iz Engleske trebalo da bude znatno pojačan. Holandski internacionalac Miki van den Ven je odlučio da iz Volfsburga pređe u Totenhem, a to će sigurno biti veliko pojačanje i za novog stratega londonskog tima, Angea Postekoglua. Put Engleske je krenuo i odlični defanzivac Borusije iz Menhengladbaha, Džordan Bejer koji će biti novi prvotimac ekipe Barnlija koju je sa velikim uspehom prošle godine u Premijer ligu vratio Vensan Kompani. Da ostane u Engleskoj se odlučio i Kevin Šade koji je prošle godine bio na pozajmici u Brentfordu. Sada je postignut dogovor o njegovoj prodaji tako da je on i zvanično prešao iz Frajburga u londonskog premijerligaša. Brentford je odlučio da dovede još jednog igrača Frajburga u svoje redove, a u pitanju je holandski golman Mark Fleken koji bi trebalo da bude zamena za Davida Raju koji je na pragu prelaska u Arsenal.

Povratak Džake u Bundesligu

Posle sedam godina u Arsenalu, švajcarski reprezentativac Granit Džaka je odlučio da se vrati u nemačko prvenstvo. Njegov novi tim je Bajer iz Leverkuzena koji će u njemu dobiti odličnog fudbalera koji će im sigurno pomoći u borbi za mesto u Ligi šampiona. Džaki će saigrač u novoj sezoni biti i odlični nigerijski napadač Viktor Bonifase koji je stigao iz belgijskog prvenstva, a ova vest bi mogla da bude interesantna svima koji će igrati klađenje uživo na mečeve Bajera iz Leverkuzena. Takođe, ovaj tim je doveo i jednog potencijalno sjajnog defanzivca, a u pitanje je brazilski igrač Artur koji je stigao iz Amerike Mineiro. Takođe, uspeli su da osiguraju i transfer Jonasa Hofmana iz Borusije Menhengladbah kao i Aleksa Grimalda kojem je istekao ugovor sa Benfikom.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search