Ekoslavija festival 2023 - Povratak u prirodu!

Pet, 01.09.2023 - 10:04 -- darko.kovacevic

EKOSLAVIJA FESTIVAL 2023

SRB

Povratak u prirodu!

Četvrti festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se 8. i 9. septembra 2023. (petak i subota) na Lehel salašu/ranch, Mali Radanovac, Subotica. Lokacija na google maps:

https://goo.gl/maps/XhxQyq41zXLjBe2FA

Promovišemo ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu.

Promovišemo antifašizam kao univerzalnu humanističku vrednost i temelj društva zasnovanog na jednakosti, bratstvu i solidarnosti među ljudima.

Smatramo da susret ova dva koncepta i njihovo sprovođenje u praksi, zaštite životne sredine u odnosu na prirodu i antifašizma u odnosu na društvo može obezbediti održiv razvoj i jednakost i humane odnose u našim selima, gradovima i društvima, zato – EKOSLAVIJA!

ULAZNICE: 1000 dinara po danu. Komplet: 1600 dinara.

Organizatori: Udruženje Ekoslavija, GI „Priroda i društvo“.

Pokrovitelj: Grad Subotica

Podrška: SGR Hemol Mol, UG Klara i Rosa, Wemsical Serbia.

PROGRAM PO DANIMA:

07. Septembar (ČETVRTAK) – prostorije udruženja „Klara i Rosa“, Petefi Šandora 15, Subotica

18:30H

Subotički eko okrugli sto (Vol.1) : Kako do održivosti subotičkih šuma?

Problem prekomerne seče šuma i nedovoljne sadnje novih mladica oko Subotice, koje služe kao vetrozaštitni pojas, traje već deceniju. Razlozi su se menjali ali transparentnost istog i učešće građana u praćenju te seče i sadnje nije dostigla željeni nivo, i pored angažovanja građanske inicijative „Zaštitimo šume Subotice“ i uspostavljanja inicijalnog dijaloga sa nadležnim institucijama. Uzroci pomenutog problema su kompleksni, od nesasvesnog i netransparentnog upravljanja zaštićenim područjima, preko kontroverznih odluka (seča 10 hektara šume zbog bolje kontrole kretanja migranata na tom području), itd. Cilj okruglog stola je da se ponovo pokrene ovo važno pitanje za građanke i građane Subotice, da se od relevantnih učesnika inicira konstruktivna debata i da se definišu zajednički zaključci koji bi sadržali i predloge za mere i rešenja koja bi postepeno dovelo do bolje pošumljenosti i očuvanja preko potrebne šume oko našeg grada. Učestvuju: Verica Budimac, lokalna aktivistkinja i stanarka šume, Nataša Đereg, Cekor Subotica, Marko Marinković, izvršni direktor Vojvodina šuma, kao i predstavnik sekretarijata za poljoprivredu i zaštite životne sredine grada Subotice. Moderator: Tamara Gulka.

*

08. septembar (PETAK) – Lehel salaš

18:00H

Interaktivno predavanje i vođenje kroz Lehel salaš: „Jednostavnost“ – održiva gradnja i samoodrživi način života

Predavač: Lehel Horvat, građevinski inženjer.

Naš domaćin na salašu gde se ove godine Ekoslavija vraća u prirodu će nam održati predavanje o gradnji stambenih i drugih objekata koja je u skladu sa prirodom, u potpunosti održiva. Tokom svog predavanja, neposredno će nam pokazati i svoj salaš, koji je u potpunosti građen po ekološkim, održivim principima.

Udobnost profesorskog poziva Lehel je zamenio prenošenjem znanja na jedan drugačiji, neposredniji način. Svoje znanje i iskustvo o održivoj gradnji prirodnim materijalima nesebično deli širom Srbije, svima koji su zainteresovani da žive u skladu sa prirodom.

Moderno, kapitalističko i potrošačko društvo i potrošačka kultura, je obesmislila ljudski život i sve podredila što većoj potrošnji i profitu. Postali smo duboko uslovljena i zavisna bića. Lehelovim predavanjem želimo da pokažemo primer čovekomernijeg načina gradnje i samoodrživog života uopšte, koji je umereniji i u skladu sa prirodom.

19:00H

Otvaranje izložbe radova underground subotičkih umetnika Senke Kokić (Shadow Art) i Daniela Tikvickog

Svoje radove izlažu slobodni underground umetnici iz Subotice, Senka Kokić i Daniel Tikvicki. Oni već dugo godina stvaraju i izražavaju svoj svet koji žive. Borci za kreativni izraz u svakom smislu, smatraju da je sloboda bez mašte praznina dodajući da inspiraciju pronalaze u svetu u kojem živimo i koji vide oko sebe. Imaćemo priliku da vidimo Danielove inspirativne kolaže kao i Senkine crteže.

Daniel Tikvicki (1989-2089) je subotički multimedijalni umetnik. Ponekad ni sam nije siguran od čega počne i u čemu završi. Voli umetnost, dobru diskusiju i da orobi frižider u naletu nezaustavljive gladi. Kolaži su mu strast već deceniju, bio je izložen, zaražen i rezaražavan svim mogućim diskursima i pokretima u umetnosti, ali su se Dada i Fluxus (minus Yoko Ono) zadržali. Ostalo je u oku i kosi posmatrača (ako je ima).

Senka Kokić (Shadow Art). Crtam otkad znam za sebe,neki svoj stil sam započela 1992. Opsednuta zombijima,mutacijom, čudovištima, fantastikom,bajkama... Spajajući lepo i bolesno,kao što je naša planeta a bolesno što proizvodi ljudska rasa,tera me da crtam portrete mutiranih ljudi, stvorenja,... Ili crtam da ima neku priču,izražavam se kako se osećam u tom trenutku,u ovom haosu i uništavanju ove zemlje .

--------

Radila sam ilustracije za razne bendove,fanzine,koncertne plakate unutar DIY punk scene. Većina ovog rada proizvedena je pomoću rotring olovki,ali sam prešla na razne lajner olovke,a ponekad radim i sa photoshopom.

19:30H

Zajednička veganska večera za posetioce festivala – kuvaju volonteri Otvorene kuhinje iz Novog Sada

KONCERTI:

Alternative music day

21:00H

Džezbollah (Beograd, SRB)

Džezbollah je disaster džez gerilska skupina iz Beograda koja kombinuje različite metode mučenja audio signalima kako bi vas naterala da progovorite. Inspiraciju nalaze u decenijama ratnih sukoba na Bliskom istoku i decenijama političkog rasula na Balkanu.

https://dzezbollah.bandcamp.com/

22:00H

Sungazers (Szeged, HU)

Nakon naziva “Napbámulók” (oni koji bulje u sunce), i solo projekta Gergea Gecija, koji je bio aktivan do 2014., od tada ponovo prelazi u status benda Sungazers. Od januara 2022 pak, nova formacija je pretrpela korenite promene u stilu i mađarskom tekstu. Metal-trap, histerični alter rok, sintipop 80-ih i karakteriše nove Sungazere. Njihovu orkestarsku kolektivna svest čine tri člana: Bence Foldi na bubnjevima, Mate Fazekas na basu i Geczi Gergo (pored pisanja pesama i produkcije) na gitari i mikrofonu. 3. juna 2022. objavljen je Nostalgiaorszag II. njihov LP je rasprodat u okviru premijernog koncerta, koji je održan u Grand kafeu u Segedinu. „Disk“ je njihova pesma koja je dodata na nacionalnu spotifaj plejlistu „nemazapop“ (dakle, u Mađarskoj se mogu čuti među njihovim najuspešnijim umetnicima), a dobitnici su i nagrade za album godine časopisa Recorder. Stigli su na šou talenata Orom a Zene u Segedinu, koji je održan u septembru prošle godine.

https://sungazers.bandcamp.com/

23:00

Multietnička atrakcija (Beograd, SRB)

Multietnička Atrakcija je Beogradski duo koji svira najekskluzivniji mogući Heavy Truck Rock and Roll. Svoj prvi, istoimeni album bend je objavio još 2010.godine. Bend je za više od decenije postojanja održao stotine koncerata kao i nastupa na velikim regionalnim festivalima. Koncertno su I dalje aktivni I svoju publiku često iznenadjuju novim singlovima. Privodi se kraju snimanje I izdavanje novog albuma. Trenutnu postavu čine Osman Ahmed i Andrija Babović. Spremite se za veče ekskluzivnog teškog rokenrola!

https://www.youtube.com/@ATRAKCIJA1

00:00H

Sin Seekas (Subotica, Senta, SRB)

Vojvođanski Sin Seekas su čarobnjaci u čijem kotlu se mešaju ska, balkanske, crossover reggae, hiphop i rock melodije. Bend je imao čast da nastupi na sledećim festivalima ili dešavanjima: Mađarska (Sziget, A38 boat, Fishing on Orfű, SZIN, Művészetek Völgye), Bugarska (Hills of Rock, Street Food Festival), Slovačka (Kc Dunaj, Reset Festival, NFG), Bosna i Hercegovina (Demo Fest), Makedonija (Pin Showcase Festival Skoplje), Srbija (Bunt Rock Festival, radio B92, Róka Fest, Malomfesztivál, DombosFest, Kontra Fest, Regeneracija Dunava). Sin Seekas je delio binu sa izvođačima kao što su Rambo Amadeus, Hornsman Coyote, Dubioza Kolektiv, ZAA, Ladánybene 27, Irie Maffia.

https://www.youtube.com/@Sinseekas

After party – Groove your ass off by Dijana

Nakon Sin Seekasa, nastavljamo u sličnom ritmu i prvi dan našeg festivala zatvara Dijana sa svojim funk mixom. Pripremite obuću za ples!

09. septembar (SUBOTA) – prostorije UG „Klara i Rosa“, Petefi Šandora 15, Subotica

16H

Subotički eko okrugli sto (Vol.2) : Da li je moguće selektivno prikupljanje otpada u Subotici?

Regionalna deponija u Subotici je dobila integrisanu dozvolu za rad u novembru 2022. To joj je omogućilo da osim komunalnim, upravlja i industrijskim otpadom. Iz lokalne samouprave su tada najavili da će za 6 meseci kompletan komunalni otpad iz Subotice biti preusmeren ka Regionalnoj deponiji, čime će se steći uslovi za početak sanacije "Aleksandrovačke bare". Od tada ne postoji zvanična informacija dokle se stiglo sa tada najavljenim koracima. Sa druge strane, rad regionalne deponije u punom kapacitetu bi trebalo da omogući da se polako obezbede uslovi za selektivno prikupljanje otpada građanima. Da se obezbede posebne kante a smeće, izvrši edukacija građanstva. Pomenuto se još ne dešava, a razloge za to kao i odgovore na druga pitanja o radu regionalne deponije, potražićemo na eko okruglom stolu u okviru „Ekoslavija“ festivala. Učesnici okruglog stola: Pera Marković, stručni saradnik CEKOR-a iz Subotice, Blanka Čuturilo, predstavnica Regionalne deponije, Robert Maluščik, rukovodilac sakupljanja i deponovanja čvrstog komunalnog otpada u JP „Čistoća i zelenilo“ Subotica.

18:00H – prostorije UG „Klara i Rosa“, Petefi Šandora 15, Subotica

Pesme koje slave borbu za slobodu

Pesme o slobodi jeste lista odabranih pesama koje su inspirisale na borbu za slobodu kroz vekove. Od XIX kroz čitav XX vek, nastajale su i razvijale se pesme koje su odjekivale ulicama, trgovima i fabričkim halama. Dvojac Radio praksa je napravio svoj izbor esencije inspirativnih pobunjeničkih pesama koje nas i danas inspirišu. Uz slušanje muzike, pozvani ste i na razgovor o pesmama i pobuni. Dođite da se organizujemo oko tih ideja. Voditelji razgovora: Lidija Vasiljević i Nenad Glišić.

19:30H – Lehel salaš

Zajednička veganska večera za posetioce festivala – kuvaju volonteri Otvorene kuhinje iz Novog Sada

Šta je Otvorena kuhinja CK13?

Otvorena kuhinja CK13 je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna kuhinja koja promoviše veganstvo kao etički, ekološki i ekonomski prihvatljiv način ishrane, solidarnost i društveno-politički aspekt (is)hrane. Osnovna uloga Otvorene kuhinje CK13 je da kreira političku i ekološku alternativu u polju dominantnog načina organizovanja ljudske ishrane u savremenom društvu – nasuprot brzim i otuđenim obrocima, s jedne strane i konvencionalnoj ishrani koja počiva na eksploataciji životinja i degradaciji prirode, s druge strane. Otvorena kuhinja CK13 funkcioniše kao aktivistički kolektiv unutar Omladinskog centra CK13, otvorene i nehijerarhijske strukture, zahvaljujući volonterskom angažmanu i donacijama. Aktivistički znači da zajednički održavamo njen rad i promovišemo njene principe.

KONCERTI:

Punk/HC day

20H

Urlik (Beograd, SRB)

Depresivni, besni, i zajebani punk rock n roll iz balkanskog carstva sivila Beograda.

https://urlik.bandcamp.com/album/urlik-ep

21H

Nabod (Beograd, SRB)

Nabod! je powerviolence bend osnovan u Beogradu krajem 2022. godine. Bend slavi ljubav, solidarnost i korene Jugoslovenskog antifašizma. "Ako ste u prilici, nabodite svog lokalnog fašistu!"

https://nabod.bandcamp.com/album/nabod

22H

Neven (Beograd, SRB)

NEVEN je sveži Youth Crew HC sa beogradskog asfalta. Vežite pertle jer ova ekipa je spremna da vas izuje iz patika. Ostaju pozitivni, jer jedino pozitivni opstaju.

https://neven.bandcamp.com/album/demo

23:00H

AMD (Budapest, HU)

A.M.D. (antivojne demonstracije) Jedni su od pionira mađarskog pank-hardkor pokreta. Bend su osnovali Tibor Ferenci (Sotar) i Zoltan Kovač (Kiskovacs) u leto 1987. godine. 1989. album pod nazivom Ne volulj be!, objavila je izdavačka kuća Fekete Iuk. Bend je postao redovan gost domaćih i evropskih klubova, gde su nastupali sa bendovima kao što su Idiots, Spermbirds, Rich Kids on the LSD, RIP, Lunaci, Fugazi, Do or Die, Haine Brigade, Bodicount, Carcass. Krajem 1991. izlazi njihov prvi zvanični album pod naslovom „The horrors of war, even worse“, koji je dobio veoma dobre kritike u zemlji i inostranstvu. Krajem 1993. Sotar je napustio bend zbog kontinuiranih koncerata. Od 1997. do 2000. godine bend je stalno tražio pevača, imali su nekoliko koncerata sa različitim sastavima, ali nisu mogli da nađu odgovarajućeg frontmena. Od 1999. Kiškovač je bio pozvan u Auroru, gde je svirao skoro 10 godina. Činilo se da je ovo kraj A.M.D. Ipak nije bio kraj jer su 2006. našli novog pevača koji je istrajao u bendu sve do 2021. kada su izdali poslednji album „A Mindenen kívül“ kada je Pete Kristijan preuzeo mikrofon. Ne propustite veterane hardkora iz Budimpešta koji će još jednom da ispraše.

https://www.youtube.com/@AMDBPHCOFFICIAL

00:00H

Debeli precjednik (Osijek, CRO)

Debeli Precjednik / Fat Prezident je punk bend sa Vijenca Borisa Kidriča u Osijeku. Osnovani su 1993. godine i do sada imaju 5 albuma i nekoliko EP/demo/split izdanja iza sebe. Najnoviji album ATOMAC je svježe izašao za izdavača DOSTAVA ZVUKA. Odsvirali su do sada više od 500 koncerata, a svirali su i sa velikim bendovima kao što su SNFU, NOFX, NOMEANSNO, HC ANDERSEN, LAGWAGON i mnogi drugi...

https://fatprezident.bandcamp.com/album/atomac

After party

DJ Tikvicki za kraj festivala pušta domaći punk/hc. Retrospektiva underground scene regiona od vremena bivše SFRJ do današnjih dana. Pripremite glave i noge.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search