ekologija

Naš grad je posto jedan od deset gradova u Srbiji koji je dobio svoju kišnu baštu – primer urbane zelene površine koja može da doprinese smanjenju posledica obilnih kiša, poplava u urbanim sredinama. Ova bašta je deo projekta Niklo kao ja, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posledice klimatskih promena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Više o kišnim baštama i razlogom zbog čega su one potrebne i kakva im je uloga u prilogu govori Žika Reh, šef službe za zaštitu životne okoline u lokalnoj samoupravi.

Sre, 27.09.2023 - 09:24

Ovo je treća godina da udruženja za zaštitu životne sredine UZZPBIG iz Subotice, a pod pokroviteljstvom Grada Subotice, organizuje tribinu “Za zdraviji život Subotice”.

Na otvorenom univerzitetu u Subotici i u svojim prostorijama udruženja smo promovisali poboljšanje energetske efikasnosti kuća i prelaska na korišćenje čistijih izvora energije za grad Suboticu. Predavači na ovu temu su bili Alekasndar Panić, Kristijan Spariosu i Đorđe Panić.

Aleksandar Panić je na tribini rekao, koje bi se to metode trebale primeniti i šta bi trebalo uraditi da bi omogućili zdrav život Subotičana. Predložio je koncept pronalazača Denisa Tiaglina, zgrade W.E.T.E.R koje imaju stambene i komercijalne prostore i proizvode električnu energiju do 200% svojih potreba.

Panić je rekao da je...

detaljnije
Čet, 21.09.2023 - 10:31

EKOSLAVIJA FESTIVAL 2023

SRB

Povratak u prirodu!

Četvrti festival Ekologije i antifašizma u Subotici održava se 8. i 9. septembra 2023. (petak i subota) na Lehel salašu/ranch, Mali Radanovac, Subotica. Lokacija na google maps:

https://goo.gl/maps/XhxQyq41zXLjBe2FA

Promovišemo ekološke principe kao i životni stil koji ima pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ekologiju i borbu za zdravu životnu sredinu posmatramo kao borbu protiv kapitalističkih odnosa u društvu.

Promovišemo antifašizam kao univerzalnu...

detaljnije
Pet, 01.09.2023 - 10:04

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици поднели су кривичну пријаву против одговорног лица једног предузећа из Бачке Тополе због постојања основа сумње да је учинио кривично дело загађење животне средине.
Сумња се да су из овог предузећа у реку, у дужем периоду, испуштане отпадне воде које су садржале повећан ниво токсичних материја.
Извршеним инспекцијским надзором, покрајински водни инспектори констатовали су да отпадна вода из овог предузећа не испуњава стандарде Уредбе о граничним вредностима емисије загађујућих материја.

Sre, 30.08.2023 - 13:53

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi “U Ukrajini” reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog u poljsko-nemačkoj koprodukciji, “Zimska priča” Karla Olsona (Švedska, Danska), “Poslednji galeb” Tonislava Hristova (Bugarska, Finska), “Mavena” Andrije Lekića (Srbija, Crna Gora), “Nakon posla” Erika Gandinija (Švedska, Italija, Norveška) i...

detaljnije
Sre, 28.06.2023 - 10:36

Žika Reh, pojašnjava zašto je pojava vodene trave dobar znak za IV sektor jezera Palić.

Pon, 05.06.2023 - 14:34

Povodom Svetskog dan zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna, Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ iz Subotice i Centar za razvoj demokratskog društva „Europolis“ iz Novog Sada, u sklopu projekta „Skupljam, recikliram, spašavam“ organizovali su diskusiju na istu temu.

U plenumu su bile prodiskutovane preporuke za veće učešće mladih i dece u politikama održivog razvoja i zaštite životne sredine u našem gradu.

Govorili su:

Mirana Dmitrović, Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“, Žika Reh, Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Dane Pribić, Europolis, Goran Gabrić – Omladinsko udruženje EEE Koncept (Ekologija/Energija/...

detaljnije
Pon, 05.06.2023 - 14:07

Kompanija A1 Srbija instalirala 5.000 solarnih panela i pokrenula projekat Niklo kao ja

Na putu ka dostizanju klimatske neutralnosti, kompanija A1...

detaljnije
Čet, 25.05.2023 - 16:07

Edukacija i opremanje sakupljača sirovina – rješenja za ekološki problem u Vajskoj

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je nekoliko obavijesti o ugrožavanju okoliša i zdravlja stanovnika Vajske (i okolinih sela općine Bač). Najveći izazov koji se tiče zaštite okoliša ovoga kraja je višegodišnje, pa i višedesetljetno nekontrolirano spaljivanje guma, plastike i drugog otpada kako bi se iz njih ovim putem izdvojio metal (najčešće bakar) i prodao kao sekundarna sirovina. Po svjedočenju naših članova iz Vajske, ali i brojnih drugih stanovnika ovoga sela, spaljivanje se događa na više mjesta u ataru, dim je iznimno gust i iritirajuće neprijatan, ostaje dugo vremena i gotovo onemogućuje disanje i uobičajen život. Vajštanci se opravdano plaše...

detaljnije
Pet, 24.03.2023 - 09:33

Градоначелник Стеван Бакић обишао је данас радове на подизању ветрозаштитног појаса на атарском путу између Суботице и насеља Пачир. Уз подсећање да је Министарство заштите животне средине, у циљу повећања пошумљености територије Републике Србије средином јануара расписало Јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање реализације пројеката пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2022. години, путем кога је укупно определило 100 милиона динара, градоначелник Бакић је, обраћајући се медијима, истакао да је у у оквиру тог конкурса Граду Суботици одобрено два милиона динара за пројекат подизања пољозаштитних појасева на локацији Катастарске општине Доњи град, односно на Пачирском путу.

„Укупна средства за пошумљавање...

detaljnije
Sub, 12.11.2022 - 12:03
Custom Search
Subscribe to ekologija